article banner
Blog

In controle voor de btw?

Bob van der Steen

Alles onder controle

U bent ondernemer en u denkt het aardig voor elkaar te hebben. De financiële afdeling bestaat uit goede en betrouwbare mensen die van wanten weten. De laatste tijd zijn er wel wat zieken en vacatures geweest, maar de btw is perfect opgepakt. Toch?

Regelmatig gaat het fout met de btw. Soms bewust, maar vaak omdat het administratieve proces voor een groot deel mensenwerk is. En mensen maken wel eens fouten, vooral als er wijzigingen plaatsvinden in de organisatie, door ziekte of nieuwe medewerkers. U denkt dat het wel meevalt?

Misser van zeven miljoen

In Wales heeft een regio-brandweer in totaal 6,2 miljoen Britse Pond (zo'n 7 miljoen euro) te weinig btw geclaimd over een periode van drie jaar. Pas na drie jaar kwam men hierachter. Gelukkig is het nog gelukt de btw alsnog te claimen. Inmiddels had men wel zo'n 50.000 euro rente betaald om het tekort in de begroting te bekostigen.

Had erger gekund

De leiding van het brandweerkorps doet er nogal laconiek over. Ziekte en nieuwe mensen waren de reden voor deze misser, die dus meer dan drie jaar onopgemerkt is gebleven voor en door de financieel verantwoordelijken binnen het korps. Maar wat nu als het was overgemaakt naar een buitenlandse rekening van één van de medewerkers? Dan had het korps naar de btw kunnen fluiten. Kennelijk vindt er onvoldoende controle plaats op het verloop van de btw rekening.

Btw-checker

Grant Thornton is zich bewust van deze risico's. Daarom hebben wij een btw-checker ontwikkeld die vergissingen zoals deze boven water haalt. 'Cash hunt' noemen we dat. Misschien kan het geen kwaad eens zo'n check te laten uitvoeren. Wie weet is er bij u ook btw over het hoofd gezien. Zou zo maar kunnen.

Bronnen: