article banner
Handel & retail

Retailer, bent u op btw-gebied klaar voor de feestdagen?

Rene Storij Rene Storij

Sinterklaas is aangekomen in Nederland en ook de kerstdagen zijn in zicht. De (web)winkels draaien overuren om de bestellingen te verwerken. Die groeiende omzet, tijdens de feestdagen, leidt tot complexe btw-verplichtingen. Wat betekent dit voor uw (web)winkel?

Welk btw-tarief geldt voor buitenlandse bestellingen?

Traditiegetrouw behalen de fysieke winkels hun hoogste omzet in het laatste kwartaal van het jaar. Daarnaast neemt de populariteit van webwinkels toe.

De groeiende omzet, tijdens de feestdagen van de retail branche leidt ook tot complexe btw-verplichtingen. Niet iedere retailer houdt daar voldoende rekening mee.

Stel dat een buitenlandse bezoeker uw webwinkel vindt. De bezoeker koopt diverse producten. Deze producten verzend u digitaal of per post naar de klant en u exporteert deze dus naar het buitenland. Welk btw-tarief berekent u dan? Voor u als ondernemer zijn de Europese btw-regels, ten aanzien van verkopen over de grens, van groot belang. Bent u op btw-gebied klaar voor de drukste periode van het jaar?

Drempel btw-afstandsverkopen

Volgens de regeling voor afstandsverkopen kunt u, onder bepaalde drempels, het Nederlands btw-tarief berekenen als u producten aan buitenlandse consumenten verkoopt. Als uw verkopen de drempel (variërend, maar vanaf 35.000 euro) van een land overschrijden, berekent u de buitenlandse btw (vaak een ander tarief) en is een registratie verplicht. U kunt er ook voor kiezen vanaf uw eerste verkoop buitenlandse btw te berekenen.

Digitale verkopen

Eerdergenoemde drempelbedragen zijn niet van toepassing wanneer u digitale producten verkoopt aan particulieren in andere EU-landen. Voorbeelden van deze producten zijn e-books, online tijdschriften en games. U dient het btw-tarief van het land waar uw klant is gevestigd te berekenen.

U mag wel gebruikmaken van de mini One Stop Shop-regeling (MOSS-regeling). Deze regeling biedt u de mogelijkheid om btw die u over deze diensten moet betalen, aan te geven via één land.

Importeren van goederen en cashflow voordeel

Daar waar de fysieke grenzen voor uw klanten zijn verdwenen, heeft u wellicht leveranciers in het buitenland. Als u goederen importeert in Nederland, dient u direct btw af te dragen bij de douane. Wist u dat dit moment van afdragen kan worden uitgesteld naar de btw-aangifte (de zogenoemde artikel 23-vergunning). Omdat de invoer-btw weer in aftrek kan worden gebracht op dezelfde aangifte, heeft u een cashflow voordeel.

Door ervoor te zorgen dat uw bedrijf volledig ‘in control’ is voor de btw, kunt u zich richten op uw klanten en verkopen. Voorkom ongewenste btw-verrassingen in de decembermaand.

Heeft u vragen over uw specifieke business en btw-gevolgen? Neemt u dan contact op met één van onze btw-adviseurs.