article banner
Blog

Van Brexit naar Eggxit

Bob van der Steen Bob van der Steen

De Europese Unie kunt u vergelijken met een cake. De cake is samengesteld uit verschillende ingrediënten en volgens oma’s recept gebakken. U kunt er van alles aan toevoegen, maar eenmaal toegevoegd kunt u het er niet meer uithalen. Als dat al lukt, bijvoorbeeld de krenten, dan blijft er weinig over van de cake. Als eigenaar doet u er alles aan om te voorkomen dat uw cake op die manier in de afvalbak verdwijnt.

De ideale samenstelling

Als u het Verenigd Koninkrijk nu eens vergelijkt met het ei in de Europese Unie (EU) cake. U kunt een cake bakken zonder ei toe te voegen, maar die smaakt stukken minder dan een cake met ei erin. De overige EU-lidstaten hebben het Verenigd Koninkrijk dus graag in de EU cake. Andersom geredeneerd is het Verenigd Koninkrijk geen cake maar enkel een ei, zonder al de ingrediënten van de andere lidstaten. Nu weten we van de ‘British bake off’, dat u ook ander lekker gebak kunt bakken, bijvoorbeeld een Toffee Apple Pie. En dat is precies wat het Verenigd Koninkrijk wenst. De Britten willen liever een Toffee Apple Pie dan een cake. Op zich een redelijke wens.

Eigen baksel eerst

Het probleem voor de Britten is echter dat het enige ei dat ze bezitten al jaren in de cake zit. Willen ze een lekkere Toffee Apple Pie kunnen bakken, dan moet er een eitje in. De Europese Unie is er niet blij mee en zal de wens van de Britten een Toffee Apple Pie te bakken respecteren, maar is niet van plan haar eigen cake daarvoor op te offeren. Waarom zou ze? Zodat het Verenigd Koninkrijk een eigen Toffee Apple Cake kan bakken en de EU met een geruïneerde cake achterblijft?

De finale van de ‘British bake off’

In de finale van de ‘British bake off’ is het Verenigd Koninkrijk aan zet: gaat het Verenigd Koninkrijk voor een Toffee Apple Pie met of zonder ei? Of blijft het uiteindelijk toch onderdeel van de cake? Wat de keuze ook is, we hebben in ieder geval een aantal fascinerende afleveringen gezien én nog voor de boeg.

Actualiteiten

Blijf op de hoogte van de Brexit ontwikkelingen

Lees meer artikelen over Brexit