article banner
Case study

Van bierviltje naar Innovatiebox

In 2014 tekenden Carel Begeer en Kees Jan Mink op de achterkant van een bierviltje hoe een mobiele GSM-verbinding in een vliegtuig mogelijk was zonder GSM-dekking. De twee oud-collega's, die elkaar leerden kennen bij KPN, hadden daarmee het ei van Columbus in handen.

Eén van hun klanten bleek al jaren op zoek naar een telecomsysteem waarmee zakelijke passagiers in hun business jets ongestoord kunnen blijven bellen, zonder dat dit ten koste gaat van de veiligheid aan boord. In drie maanden bouwden de compagnons een werkende technologische oplossing. Daarna ging het hard met hun bedrijf IVent mobile. Inmiddels wordt het systeem niet alleen ingezet voor telefonie maar ook voor real-time HD-televisie aan boord. Het is geschikt voor diverse apparaten: van iPad tot tv-scherm.

Aantrekkelijk fiscale regeling: de innovatiebox

Carel Begeer: "Via een 'dedicated' netwerk voor onze klant kunnen we altijd voldoende bandbreedte leveren. Communiceren vanuit een vliegtuig is namelijk erg kostbaar in vergelijking tot communiceren in kantoren of op schepen. Als je die kosten drastisch kunt verlagen, is dat heel interessant voor vliegtuigmaatschappijen."

Kees Jan Mink vult aan: "De eerste orders waren dan ook snel binnen. Waar de meeste startups verlies maken in hun eerste jaren, maakten wij vanaf jaar één winst. Daarom konden we direct gebruikmaken van de innovatiebox. Dat is een fiscale regeling; de winst van het innovatieve gedeelte van een bedrijf wordt belast met 5% in plaats van 25% vennootschapsbelasting."

Download de case study om verder te lezen.