article banner
Technology

Toename Europese transacties in digitale industrie

Evert Everaarts Evert Everaarts

Uit onderzoek van Grant Thornton blijkt een sterke toename (+15%) in het aantal transacties in de Europese digital agency, advertising en marketing services sector. Het percentage cross-border deals stijgt flink van 29% in de eerste helft van 2016 naar 36% in de eerste helft van 2017. Met name Duitse, Zweedse en Spaanse digitale bureaus worden steeds vaker verkocht aan een buitenlandse koper. Het aantal internationale transacties met Nederlandse digitale bureaus valt het eerste half jaar van 2017 tegen, ondanks de sterke gerealiseerde groei en positieve groeiverwachtingen binnen de sector.

Het aantal internationale transacties met Nederlandse digitale bureaus daalt

De digitale industrie is één van de grootste groeisectoren in de Nederlandse economie, zo blijkt uit een recent onderzoek in opdracht van branchevereniging Dutch Digital Agencies. Met een omzetgroei van ruim 16% ten opzichte van 2015, groeit de sector nog harder dan het jaar ervoor (+10%). Als we het aantal leden afzetten tegen de gezamenlijke omzet valt op dat de gemiddelde omzet per bureau zo’n 6 miljoen euro is. Buitenlandse kopers hebben over het algemeen interesse in een buitenlandse overname bij een omzetniveau van ongeveer 5 miljoen euro.

Het aantal internationale transacties met Nederlandse digitale bureaus daalt van 19% in de eerste helft van 2016 naar slechts 4% in de eerste helft van dit jaar. Het is nog onduidelijk wat hier precies de reden van is. Grant Thornton vroeg de voorzitter van branchevereniging Dutch Digital Agencies, Hans Maltha, naar een mogelijke oorzaak voor deze sterke daling in aantal internationale transacties met Nederlandse digitale bureaus.

Download het rapport om meer te lezen over de transacties in de digital agency, advertising en marketing services sector.