article banner
Opinie

Brexit dendert richting White Cliffs of Dover

Bob van der Steen Bob van der Steen

De Britse premie Theresa May heeft de handdoek nog net niet in de ring gegooid. In een brief aan haar eigen regering schrijft ze dat ze niet voor- of achteruit kan, niet naar links of naar rechts, vanwege de 'rode lijnen' waarover ze niet heen wil, kan of mag. Er is altijd wel een groep binnen haar kiezers, partij of regering, die een bepaalde oplossing niet ziet zitten.

Meer mensen voor behoud van het lidmaatschap

Ze heeft van alles geprobeerd, inclusief pogingen om de Europese Unie (EU) verdeeld te krijgen, door charme offensieven in Frankrijk en Duitsland en nu onder andere in Nederland en Denemarken. Ondanks het feit dat de opinie in het Verenigd Koninkrijk ten aanzien van de Brexit wijzigt, zijn er nu meer mensen voor behoud van het lidmaatschap. Ondanks de interne ruzies en meningsverschillen in partijen en regering en ondanks het feit dat het iedereen wel duidelijk is dat de kiezers bij het referendum behoorlijk voor het lapje zijn gehouden door de Brexiteers, is het nu vooral de 'EU' die de schuld krijgt. Het politieke Shakespeareaanse steekspel is in volle hevigheid los gebarsten.

Het gaat al lang niet meer om gehoor te geven aan de 'wil van de kiezer'. De publieke opinie in het Verenigd Koninkrijk is het met elkaar eens dat de politiek hier faalt, al hebben ze daar verschillende redenen voor.

Een ernstige zaak

Het is bijna lachwekkend, als het niet zo'n ernstige zaak zou zijn. Dat de bevolking, en een deel van hun leiders, van het Verenigd Koninkrijk zichzelf in de ellende wenst te storten is hun goed recht en tot daaraantoe. Maar dat zij daarbij de rest van Europa meeslepen, is onvergefelijk. De Brexit zal een enorme impact hebben op personen en het bedrijfsleven. Die gaan uiteindelijk de prijs betalen. Dit gaat pijn doen.

Of toch niet? De roep om een tweede referendum wordt steeds luider. May is daar mordicus tegen, maar wie durft dat wel aan? Labour houdt zich gedeisd en heeft andere problemen op dit moment, en is ook zwaar verdeeld. Tijdens de Tweede Wereldoorlog had het Verenigd Koninkrijk Winston Churchill, die tegen de wil van het volk en volksvertegenwoordigers de strijd met de Duitse bezetters wel aan durfde. En gelukkig maar. Het antwoord moet snel komen, anders eindigt het Brexit avontuur aan de voet van de White Cliffs of Dover.

Gerelateerde artikelen

Blijf op de hoogte van de Brexit ontwikkelingen

Lees meer artikelen over Brexit