-
Financiële administratie & outsourcing
Hoe weet ik of mijn onderneming goed loopt? Een accurate financiële administratie geeft u de informatie die u nodig heeft om de juiste beslissingen te nemen.
-
Financieel inzicht
U wilt de juiste financiële beslissingen nemen op basis van betrouwbare en overzichtelijke managementinformatie. U wilt op ieder moment weten hoe u ervoor staat en waar u moet bijsturen.
-
Financial compliance
Is uw onderneming internationaal actief? Dan wilt en moet u voldoen aan de (financiële) wet- en regelgeving in de verschillende landen waar u actief bent. Maar hoe houdt u financieel overzicht?
-
Business risk services
Ken ik mijn risico’s? Neem ik de juiste maatregelen? Ben ik effectief daarin, ook met IT-tools? Als u met dergelijke vragen worstelt, kunnen wij u helpen met onze reeks van business risk diensten.
-
Corporate finance
Hoe sluit ik een goede deal als ik mijn bedrijf ga verkopen – of als ik een ander bedrijf koop?
-
Cyber risk services
Welke cyberdreigingen zijn relevant voor mijn organisatie? Heb ik de goede voorzorgsmaatregelen genomen om mijn data te beschermen? Realistisch vragen! Wij helpen die te beantwoorden.
-
Impact House
Hoe kunt u verduurzamen en maatschappelijke impact maken in de wereld van stakeholders, regelgeving en de vraag vanuit klanten en de maatschappij?
-
Transaction services
Hoe krijg ik het (ver)koopproces van mijn bedrijf voor elkaar zonder al teveel kopzorgen? Wij zorgen voor een stevig fundament voor beslissingen bij de aan- en verkoop van bedrijven.
-
Forensic & integrity services
Hoe kunt u op verantwoorde wijze risico’s beheersen indien sprake is van integriteitinbreuken of bedrijfsfraude? De Forensic & integrity services specialisten van Grant Thornton helpen.
-
Valuations
Verkoopt u uw aandelen, koopt u een andere aandeelhouder uit of laat u nieuwe investeerders toetreden? Werkt u aan een juridische of fiscale herstructurering? Bent u in gesprek met de fiscus voor de overdracht naar uw kinderen of medewerkers? Zit u met een geschil? Of wilt u voldoen aan uw verslaggevingsvereisten, zoals Purchase Price Allocation en Impairment Testing? Allemaal situaties waarbij de waarde van uw onderneming belangrijk is. De dynamiek kan per situatie echter heel verschillend zijn: waarde is namelijk altijd contextgevoelig.
-
Academy
Cursussen aan advocaten, vanuit aanvullende kennisgebieden aan de juridische dienstverlening van de advocatuur, brengen een kennisuitwisseling tot stand in het voordeel van de klant.
-
Controle jaarrekening
U moet zich financieel verantwoorden, bijvoorbeeld aan aandeelhouders en andere stakeholders. Financiële informatie moet dus betrouwbaar zijn.
-
IFRS services
Financiële verslaglegging volgens IFRS is ingewikkeld. Inmiddels kennen steeds meer internationale ondernemingen de regels. Hoe past u ze echter concreet toe?
-
ISAE & SOC Reporting
Zakelijk Nederland is de afgelopen jaren flink veranderd. De overheid confronteert organisaties met toenemende regulering en compliance vereisten.
-
Pre-audit services
Pre-audit services staat voor het ‘controlegereed’ maken van de gehele financiële administratie voordat de externe accountant start met de controle van de jaarrekening.
-
Sarbanes Oxley controle en advies
De SOx wetgeving schrijft voor dat management structureel verantwoording af moet leggen over de interne controle met betrekking tot de financial statements. Dit moet bewezen worden door een verklaring van een onafhankelijke accountant.
-
Subsidieverklaringen
Is uw onderneming niet wettelijk verplicht tot controle, maar wilt u toch zekerheid verkrijgen over de getrouwheid van de cijfers?
-
Belastingadvies voor het mkb in Nederland
Hoe kan ik gebruikmaken van de innovatiebox? Kan ik die steeds terugkerende belastingaangiftes uitbesteden? Wat kost het als ik morgen wegval? Hoe regel ik mijn oudedagvoorziening? Voldoe ik wel aan alle nieuwe regelgeving? Zal ik NOW3 aanvragen? Allemaal goede vragen. Wij helpen met de antwoorden.
-
Belastingadvies voor Nederlandse multinationals
Als ik die interessante Head of sales in Frankrijk wil aannemen, hoe zit dat dan fiscaal? Welke vennootschap kan het beste een overname doen? Hoeveel scheelt het, als ik al onze belastingaanslagen wereldwijd bij één partij neerleg? Voor wie kan ik gebruikmaken van de 30%-regeling? En hoe? De boete van ‘niet melden’ 830.000 euro? Wat moet ik precies wél melden bij grensoverschrijdende fiscale constructies? Goede vragen. Wij beantwoorden er dagelijks honderden wereldwijd. Scherp en met aandacht voor uw situatie. In welk land dan ook.
-
Btw-advies
Als ondernemer heeft u te maken met btw-wetgeving, zowel als u nationaal als internationaal onderneemt. Die wetgeving is vaak complex. Een juiste toepassing en optimale benutting van de mogelijkheden van de btw-wetgeving vraagt specialistische kennis. Kennis die wij u kunnen bieden.
-
Douaneadvies
Ons internationale netwerk van douanespecialisten wijst u op de mogelijkheden die de douanewetgeving kan bieden. Dat bespaart u heel wat kosten en moeite.
-
HR services
Human resources services van Grant Thornton helpt u om uw zakelijke doelstellingen te bereiken en de loonkosten in bedwang te houden.
-
Innovatie & subsidieadvies
Gaat u met uw organisatie risicovolle projecten aan? De overheid stelt financiële middelen beschikbaar, door middel van het stimuleringsbeleid, voor ondernemers. De subsidieadviseurs van Grant Thornton adviseren en assisteren u graag bij uw subsidieaanvraag.
-
Tax technology
Weet u wat uw belangrijkste fiscale risico’s zijn? En weet u hoe u deze risico’s identificeert en beheerst? Heeft u voldoende tijd om u te focussen op de fiscale zaken die ertoe doen?
-
Transfer pricing
Transfer pricing (interne verrekenprijzen) raakt de meeste multinationale bedrijven. Voldoet uw organisatie aan de transfer pricing-documentatieverplichtingen?
-
Sustainable tax
In deze veranderende wereld wordt het steeds belangrijker om niet alleen naar de financiële prikkels te kijken, maar ook naar de impact op het milieu. Multinationale ondernemingen moeten hun belastingstrategie herzien, in lijn met het ESG-gedachtegoed.
-
Uitbreiden naar andere markten
Zoekt u naar kansen om internationaal uit te breiden? Of u nu op het punt staat een nieuw kantoor te openen in het buitenland of een internationale overname overweegt, u heeft zekerheid nodig bij het maken van de juiste keuzes voor uw onderneming. Wereldwijde uitbreiding is niet altijd zo eenvoudig als het klinkt. Het goede nieuws is dat wij er zijn om u te helpen!
-
Internationale contactpersonen
Waar u ook kiest om zaken te doen, u wilt toegang tot mensen met de beste ideeën en kritisch denkvermogen waarmee u uw onderneming in binnen- en buitenland kunt laten groeien. Grant Thornton heeft een netwerk van kantoren in meer dan 140 landen. Waar u ook wilt uitbreiden, de kans is groot dat onze specialisten ook daar zijn gevestigd.
-
Ondernemingsrecht
Van algemene voorwaarden tot juridische strategie, het moet waterdicht in elkaar zitten. Dat geeft zekerheid en dus rust en ruimte voor groei. Wij denken pro-actief en pragmatisch met u mee. We kijken vooruit en zetten graag dat stapje extra.
-
Arbeidsrecht
Kleine onderneming of grote multinational: uw mensen zijn de spil van uw bedrijf. Arbeid is verweven met diverse belangen en heeft vaak juridische consequenties. Voor grote strategische én alledaagse vragen over arbeidsrecht staan onze juristen voor u klaar. Óók voor internationale arbeidsrechtvragen. Een eigen HR-afdeling? Die assisteren we graag. Wij leveren service op maat en zijn er als u ons nodig heeft.
-
Specialismen
Naast onze focus op arbeids- en ondernemingsrecht adviseren wij ondernemers ook op uiteenlopende (specialistische) juridische vraagstukken. Een bedrijfsovername, uw vennootschapsadministratie, ingewikkelde zorgvraagstukken: u bent bij ons aan het juiste adres.
-
Reorganiseren
Reorganiseren, meestal niet de leukste kant van ondernemen. Er kunnen verschillende redenen zijn om te moeten reorganiseren. Wat die reden ook is, bij reorganiseren komt veel kijken. Denk aan het indienen van een ontslagverzoek, het opstellen van een sociaal plan en het voeren van exitgesprekken. Wij helpen u graag bij de inrichting van het reorganisatietraject. Zo kunt u snel weer koers zetten naar betere tijden.
-
Opleiding: Duurzaamheidsrapportage en sturing
Toekomstbestendig zijn, risico’s beheersen, kansen pakken en maatschappelijke impact creëren; duurzaamheid staat inmiddels hoog op de agenda van de meeste bedrijven.
-
Opleiding: Impactmanagement
Als impact driven organisatie wil je wel zeker weten dat je het goede doet. En je wilt je impact ook kunnen communiceren naar je stakeholders.
-
Opleiding: Expeditie Impactmeten
Uw maatschappelijke missie staat voorop, dat maakt u een sociaal ondernemer of maatschappelijk initiatief. Het is dan ook logisch dat u graag wilt weten in hoeverre u uw maatschappelijke missie realiseert. Oftewel: wat uw impact is.
-
Advocatuur
Grant Thornton werkt intensief samen met advocatenkantoren op tal van gebieden. De specialistische dienstverlening van Grant Thornton op het gebied van Accountancy en Forensic services is complementair aan de juridische dienstverlening door de betrokken advocatenkantoren.
-
Gerechtsdeurwaarders
Gerechtsdeurwaarders vervullen veelal wettelijke taken en zijn daarmee gebonden aan specifieke wetregeling. Eén van de consequentie hiervan is dat het toetreden in deze markt moeizamer is. In de afgelopen jaren is de concurrentie verhevigd en hebben forse schaalvergrotingen plaatsgevonden.
-
Incassobureaus
Incassobureaus opereren in een open markt. U bent niet gebonden aan specifieke wetgeving rondom toetreding in de markt. Hierdoor is de concurrentie relatief hoog.
-
Medisch specialistische zorg
Als bestuurder in de zorg of als medisch specialist wilt u de kwaliteit van uw zorg zo hoog en efficiënt mogelijk houden. Hoe biedt u de juiste zorg aan uw patiënt tegen een gezonde prijs?
-
Eerstelijnszorg
Als eerstelijnshulpverlener wilt u de kwaliteit van uw zorg zo hoog mogelijk houden. Terwijl uw zorgaanbod verandert en de vraag naar zorg toeneemt. Bijvoorbeeld doordat de overheid meer zorg bij eerstelijnshulpverleners neer wil leggen. Oftewel hoe biedt u de juiste zorg voor uw patiënt en hoe houdt u uw praktijk gezond?
-
Cure & care
De diverse trends en ontwikkelingen binnen de cure en care sector hebben een financiële impact op uw zorginstelling of ontstaan als gevolg van nieuwe wet- en regelgeving.
-
Biotech & life sciences
Hoe krijgt u als ondernemer in bio life sciences sector voldoende financiering voor uw R&D-activiteiten?
-
Apothekers
De apotheekbranche is continu aan veranderingen onderhevig, dalende bruto marges, de toenemende macht van de zorgverzekeraars, strengere eisen door banken.
-
E-Commerce
Onze btw-, douane- en ICT-experts hebben ruime ervaring in de e-commerce en maken graag een efficiëntieslag in uw administratieve lasten.
-
Digital marketing
De ontwikkeling van de digital marketing branche gaat hard. De concurrentie is hevig. En de aantrekkende economie zorgt voor een groeiende vraag naar digital marketing diensten. Hoe creatief bent u als digital marketing organisatie als het gaat om het verzilveren van uw kansen?
-
Maritiem
Hoe blijft u aan de wereldtop in de maritieme sector? Nederland moet het hebben van innovatie. Onze kennis brengt de maritieme cluster aan de wereldtop.
-
Eigenaarschap
Aan het hoofd staan van een familiebedrijf is een flinke opgave. Het brengt veel verschillende verantwoordelijkheden met zich mee. Hoe is het eigendom geregeld? Wie heeft welk belang in het bedrijf? Zijn er familieleden die u liever niet aan het roer ziet staan van de onderneming?
-
Duurzaamheid
Duurzaamheid gaat verder dan alleen het behalen van (milieu)doelen, het anticiperen op klimaatrisico’s en het inspelen op kansen. Duurzaamheid is breder en bij uitstek een onderwerp dat bij familiebedrijven past.
-
Opvolging
Ook voor u als dga komt het moment waarop u serieus aandacht moet besteden aan bedrijfsopvolging. Het is geen wonder dat bedrijfsopvolging binnen het familiebedrijf bijzonder complex is.
-
Vermogen
Het onderwerp 'vermogen' binnen familiebedrijven is een belangrijk maar complex onderwerp, dat vele aspecten omvat. Goed plannen en goede afspraken maken voor de continuïteit van het aanwezige vermogen is dus cruciaal.
-
Het Goede Gesprek
Dagelijkse bezigheden (ook in het bedrijf) maken het vaak moeilijk om prioriteit te geven aan échte reflectie. Even uit de day-to-day business stappen om kritisch na te denken over wat u als eigenaar wilt bereiken
-
Estate planning
Wilt u uw vermogen optimaal overhevelen naar uw volgende generatie zonder te veel erf- en schenkbelasting? Dat kan via bedrijfsoverdracht, schenken of via uw testament.
-
Vermogensbeheer
U hebt inmiddels vermogen opgebouwd of u hebt een goed salaris en pensioen. En daarnaast hebt u een aantal wensen. U wilt bijvoorbeeld uw kinderen helpen bij de aankoop van hun eerste woning en hen een bedrag schenken. Of een camper aanschaffen om door Europa te trekken tijdens uw pensioen. Kan dat?
-
Fiscaal advies en aangifte inkomstenbelasting
Is de aangifte inkomstenbelasting voor u jaarlijks een frustrerend proces? Klopt de vooraf ingevulde aangifte en wat moet u nog meer invullen? Onze specialisten nemen u deze zorg uit handen en adviseren u bij het optimaliseren van uw fiscale positie.
-
Pensioen en andere oudedagsvoorzieningen
Heeft u zich al goed voorbereid op uw oude dag? Het pensioenstelsel in Nederland bestaat uit 3 pijlers: AOW, pensioenopbouw via een werkgever en individuele pensioenverzekeringen. Daarnaast kunt u ook zelf sparen voor uw oude dag: de 4e pijler. Wat betekent deze optelsom voor het totaal van uw oudedagsvoorziening straks?
-
Over Grant Thornton
Grant Thornton biedt een plek waar jouw talent telt. Waar we nieuwsgierig zijn naar wat jíj kunt bijdragen. Een omgeving vol dynamiek en scherpte. Dat is Grant Thornton.
-
Diversiteit & Inclusie
Wij sturen op de gender verdeling binnen ons bedrijf, wetende dat ook andere dimensies van diversiteit belangrijk zijn. In 2021 is het percentage vrouwelijke partners bijna 20%, waarvan 20% ook een eigendomsrecht heeft. Onze raad van commissarissen bestaat voor 66% uit vrouwen.
-
Aliriza
"Zo zat ik ineens met de CFO van een groot scheepvaartbedrijf met verschillende entiteiten aan tafel."
-
Jasmine
"Ik kreeg na een jaar werken al de vrijheid en het vertrouwen kreeg om remote te gaan werken in het buitenland waar Grant Thornton memberfirms heeft."
-
Kelly
“Ik krijg er energie van om bij klanten langs te gaan. Ze waarderen dat ook enorm.”
-
Lilly
"Ik word dus niet in een hokje gestopt, maar mag mezelf ontwikkelen in wat ik leuk vind. Je krijgt de ruimte om dingen te doen waar je energie van krijgt."
-
Werner
“Als je hier een goed idee hebt, krijg je de ruimte en hulp om dat tot een succes te maken.”
-
Studenten & starters
Je bent ambitieus. Je wilt naast je studie al ervaring opdoen of je bent net afgestudeerd. Je wilt deskundige worden binnen jouw vakgebied, maar je wilt je ook breed ontwikkelen.
-
Persoonlijke ontwikkeling
Wij kijken naar de mensen achter de cijfers, naar de drive achter organisaties. In welke rol je ook actief bent, je werkt vaak intensief samen met ambitieuze cliënten, voor wie alleen het beste advies telt.
-
Solliciteer nu
Ben jij klaar om te beginnen met het echte werk?
-
Onze recruiters
Onze recruiters staan je graag te woord over jouw (groei)mogelijkheden en carrière bij Grant Thornton.
-
Onze vestigingen
Onze vestigingen
-
Veelgestelde vragen
Je bent geïnteresseerd in een carrière bij Grant Thornton en je hebt nog wat vragen. Lees antwoorden op de meest gestelde vragen.

Controles aan de grenzen: bv. geen wederzijdse erkenning voor (voedsel) veiligheidsmaatregelen / SPS-controles / technische regelgeving. Bedrijven moeten de administratieve vereisten in verband met de oorsprongsregels begrijpen en over het nodige bewijs van oorsprong beschikken. Extra registraties (bijv. REX-nummer) kunnen nodig zijn.
Achtergrond
Om 12 uur 's middags CET op 31 december eindigde het vrije verkeer van goederen, personen, diensten en kapitaal tussen het VK en de EU. Het VK heeft de EU-douane-unie en de interne markt verlaten. De vrijhandelsovereenkomst tussen de EU en het VK die op 1 januari 2021 in werking trad, regelt nu het goederenverkeer tussen het VK en de EU.
De handel tussen de EU en Groot-Brittannië (GB) (het VK met uitzondering van Noord-Ierland (NI)) gaat gepaard met douanegrenzen, formaliteiten en papierwerk, inclusief invoer- en uitvoeraangiften na 2020. Handelaren die standaardgoederen importeren van de EU naar het VK kunnen het indienen van douaneaangiften en de betaling van douanerechten uitstellen tot 1 juli 2021, indien zij voldoende administratie bijhouden van geïmporteerde goederen en de btw afrekenen via de verleggingsregeling bij invoer.

De invoer moet voldoen aan de EU/UK-productregels en labelen en is onderworpen aan controles voor de veiligheid, de gezondheid en andere doeleinden van het overheidsbeleid, met inbegrip van alle noodzakelijke SPS-controles die van toepassing zijn tussen de EU en het VK. Zonder een overeenkomst zouden er ook tarieven en quota's zijn opgelegd voor de handel tussen de EU en het VK.
Invoer-BTW is verschuldigd, ook al zijn er geen douanerechten verschuldigd. In het VK kunnen BTW- geregistreerde bedrijven vanaf 1 januari 2021 invoer btw verleggen naar een reguliere btw-aangifte. Zie onderstaande artikel voor meer informatie over de handel tussen de EU en het VK na Brexit.

Brexit: Import & export
In het licht van de uitzonderlijke omstandigheden van de overeenkomst die vlak voor het einde van de Brexit-overgangsperiode werd gesloten, is de overeenkomst voorlopig van toepassing tot 28 februari 2021. De overeenkomst moet formeel worden goedgekeurd door het VK en de EU.
De vrijhandelsovereenkomst tussen de EU en het VK
De overeenkomst voorziet in nultarieven en geen quota’s voor alle goederen, mits aan de oorsprongsregels wordt voldaan. Deze regels zijn nodig om ervoor te zorgen dat de producten die onder de handelsovereenkomst vallen geheel en al in de EU of het VK zijn verkregen of daar zijn vervaardigd, of daar voldoende zijn be- of verwerkt (bijvoorbeeld door een limiet vast te stellen voor de waarde van niet van oorsprong zijnde materialen die kunnen worden gebruikt om voor de vrijhandelsovereenkomst in aanmerking te komen). De handelsovereenkomst voorziet in volledige cumulatie (d.w.z. dat be- of verwerkingsactiviteiten in de EU of het VK ook meetellen voor de oorsprong en niet alleen voor de gebruikte materialen). Door volledige bilaterale cumulatie tussen de EU en het VK kunnen VK-inputs en -bewerkingen worden meegeteld als EU-inputs in EU-producten die naar het VK worden uitgevoerd en vice versa. De vrijhandelsovereenkomst tussen de EU en het VK voorziet niet in diagonale cumulatie.
Dit betekent dat de handelspreferenties die in het kader van de overeenkomst worden toegekend, alleen ten goede komen aan goederen uit het VK en de EU en niet aan goederen uit "derde landen". Zo kunnen bijvoorbeeld de Britse tarieven van toepassing zijn op goederen die in het VK worden gedistribueerd via een in de EU gelegen magazijn. Dit kan betekenen dat er dubbele doeanerechten worden geheven, bijvoorbeeld als goederen van buiten de EU zijn gebracht in het vrije verkeer in de EU en dat er ook Britse douanerechten van toepassing zijn wanneer deze goederen worden gebracht in het vrije verkeer in het VK. Andere Britse vrijhandelsovereenkomsten (zoals een toekomstige handelsovereenkomst tussen de VS en het VK die binnenkort wordt verwacht) kunnen echter een voorkeursbehandeling bieden voor niet-EU-goederen.
Als u goederen koopt of verkoopt binnen de vrijhandelszone van de EU of het VK, moet u controleren of uw goederen in aanmerking komen voor de preferentiële behandeling en wat de vereisten zijn om de oorsprong van uw goederen in de EU of het VK aan te tonen.
Aantonen EU/UK oorsprong
U kunt producten van preferentiële oorsprong uit het VK vrij van invoerrechten in de EU invoeren. Via een attest van oorsprong of via 'Importer’s knowledge' toont u de oorsprong van de goederen aan. Een attest van oorsprong wordt gesteld op een factuur of handelsdocument.
Zelfcertificering van EU oorsprong op basis van REX
Als u vanaf 1 januari 2021 goederen exporteert naar het VK, en deze goederen van preferentiële EU-oorsprong zijn, dan moet u dit aantonen door middel van een attest van oorsprong.
Mag iedere exporteur zelf een attest van oorsprong opstellen?
Voor zendingen met minder dan EUR 6.000 aan oorsprongsgoederen mag iedere exporteur zelf deze verklaring van oorsprong opstellen. Voor zendingen met meer dan EUR 6.000 aan oorsprongsgoederen geldt dat de exporteur, voorafgaand aan het opstellen van dit attest van oorsprong, geregistreerd moet zijn als REX (Geregistreerde Exporteur). Het REX-nummer moet in dat geval ook vermeld worden in het attest van oorsprong.
Een jaar tijd voor het verstrekken van bewijs
Bedrijven die goederen naar het VK/EU exporteren, hoeven pas in 2022 het bewijs te leveren.
Oorsprongsverklaringen kunnen onmiddellijk worden afgelegd. Van goederen wordt echter nog steeds verwacht dat zij voldoen aan de oorsprongsregels van de EU/UK om tarieven te vermijden en het bewijs moet met terugwerkende kracht worden geleverd als het niet onmiddellijk beschikbaar is.
Andere belangrijke regelingen van de overeenkomst zijn onder meer:
- de wederzijdse erkenning van programma's voor "trusted traders" ("AEO").
- maatregelen voor de invoer van gerepareerde en opnieuw vervaardigde goederen.
- de oorsprongsregels worden ondersteund door goedkope administratieve regelingen voor het aantonen van de oorsprong.
- vergemakkelijking van de gemiddelde prijsstelling, boekhoudkundige scheiding voor bepaalde producten, alsmede voor alle materialen, en tolerantie naar waarde.
- gemeenschappelijke referentiedefinitie van internationale normen en de mogelijkheid om zelf de conformiteit van producten met een laag risico aan te geven.
NI handel
De speciale regels gelden voor de handel in goederen met Noord-Ierland (NI). NI blijft in de EU interne markt voor goederen. Vanaf 1 januari 2021 is een BTW-nummer van de afnemer met het "XI"-voorvoegsel vereist voor de B2B-leveringen aan Noord-Ierland (NI) om in aanmerking te komen voor vrijgestelde intracommunautaire leveringen.
De drempel voor grensoverschrijdende B2C-verkoop vanuit EU-landen aan NI (de zogenaamde EU-"distance sales") is 70.000 pond. Bedrijven die verkopen op afstand vanuit EU-lidstaten aan NI doen, moeten zich voor de Britse btw laten registreren als de waarde van hun verkopen op afstand in NI tijdens een kalenderjaar de drempel voor verkoop op afstand overschrijdt.
Er zullen nieuwe controles op goederenbewegingen ontstaan tussen Groot-Brittannië (GB) en NI.
Volgende stappen
Bedrijven zullen een aantal andere douanevereisten moeten beheren, zoals het classificeren en waarderen van goederen en het bepalen welke goederen aan licentiebeperkingen of -verboden onderworpen zijn.
- Wijzigingen in uw interne bedrijfsprocessen en controles kunnen nodig zijn voor het beheer van de nieuwe douaneadministratie en de berekening en betaling van de verschuldigde douanerechten.
- U moet de goederencodes, de douanewaarde en de oorsprong van de goederen reviewen en eventueel herzien.
- Controleer of er op uw goederen invoerrechten worden geheven.
- Controleer of er een preferentiële behandeling van toepassing is op basis van de douaneregels van oorsprong van een vrijhandelsovereenkomst.
- Maak de nodige product specifieke oorsprongsbeoordelingen.
- Houd rekening met verschillende regels zoals "onvoldoende productie".
- Mogelijke andere gebieden om te overwegen zijn onder meer wijzigingen in uw boekhoud-/ERP-systemen; het informeren van belanghebbenden over nieuwe btw-identificatienummers; en het betrekken van btw-adviseurs en douane-expediteurs om inzicht te krijgen in de douane-/accijnsregels die van toepassing zijn op uw goederen.
- Zorg voor de vereiste oorsprongsdocumenten voor de belanghebbenden.
- Extra registratie (zoals REX-nummer) kan nodig zijn.
- Het kan zijn dat er wijzigingen nodig zijn in uw toeleveringsketen of contracten omdat uw leveringen van of naar het VK extra kosten met zich meebrengen als gevolg van de douanerechten, het papierwerk, de controles en de procedures.
- Als alternatief kan het gebruik van de procedures voor douanevermindering worden overwogen om uw cashflow te verbeteren en om te voorkomen dat u te veel niet-terugvorderbare rechten moet betalen.
Daarnaast kan het nodig zijn om uw Incoterms en de btw/douanekaart van transacties grondig te herzien, bijvoorbeeld omdat het VK is veranderd van een EU-land in een niet-EU-land.
Contact
Heeft u vragen of behoefte aan specifieke informatie? Neem dan contact op met een van onze specialisten.
Blijf op de hoogte!
Wij geven u graag nieuwe (internationale) inzichten op het gebied van financiën, bedrijfsvoering, strategie, governance, risk, compliance en meer.