article banner
Brexit

Geen MOSS-regeling meer voor Verenigd Koninkrijk na Brexit

Aiki Kuldkepp Aiki Kuldkepp

Levert u digitale diensten aan particulieren in het Verenigd Koninkrijk? Dan mag u vanaf 1 januari geen gebruik meer maken van de mini One Stop Shop-regeling (MOSS). Na de Brexit is het Verenigd Koninkrijk uit oogpunt van de btw geen EU-land meer. Nederlandse ondernemers die digitale diensten aan particulieren in het Verenigd Koninkrijk leveren moeten zich voortaan registreren in het Verenigd Koninkrijk. Daar doet u dus uw btw-aangifte voor de omzetbelasting. 

Wat houdt de mini One Stop Shop-regeling (MOSS regeling) in?

De mini One Stop Shop-regeling maakt de btw-aangifte makkelijk voor ondernemers die in diverse EU-landen btw moeten afdragen en eigenlijk in elke EU-lidstaat apart aangifte moeten doen.

Plaats van dienst voor digitale diensten

Voor digitale diensten aan particulieren (B2C) geldt een afwijkende regel voor de plaats-van-dienst. Levert u digitale diensten aan particulieren dan geldt zijn of haar woonplaats als plaats van dienst. Dat betekent dat u ook btw verschuldigd bent in elke EU-lidstaat waar die wonen of zijn gevestigd. Feitelijk moet u zich ook in al die landen registreren bij de belastingdienst.

MOSS-regeling

De MOSS maakt het mogelijk dat u zich slechts bij één EU-lidstaat registreert: de mini One Stop Shop. In die EU-lidstaat doet u vervolgens aangifte voor alle lidstaten waar u btw moet afdragen. Op de MOSS-aangifte vermeld u  per EU-lidstaat de totale vergoeding en de daarover verschuldigde btw. Het totaal van alle btw-bedragen betaalt u aan de belastingdienst van de EU-lidstaat waar u zich aanmeldt voor de MOSS-regeling. Die EU-lidstaat zorgt dan voor doorbetaling naar de andere EU-lidstaten.

Gevolgen van Brexit

Na de Brexit zal het niet meer mogelijk zijn om gebruik te maken van de MOSS-regeling voor de digitale diensten aan particulieren in het Verenigd Koninkrijk. U ben verplicht zich dan in het Verenigd Koninkrijk te registreren en daar btw afdragen, ongeacht de waarde van de leveringen. Hiervoor geldt geen drempel. Een btw-geregistreerd bedrijf moet ook voldoen aan de regels voor Making Tax Digital (MTD).

Wilt u willen weten over de naderende Brexit of heeft u hulp nodig me uw belastingzaken? Neem dan contact op met onze btw-adviseurs.

Actualiteiten