article banner
COVID-19

Geen btw op mondkapjes vanaf 25 mei 2020

Robert-Jan Brethouwer Robert-Jan Brethouwer

Door de huidige COVID-19 pandemie en de verplichting om vanaf 1 juni 2020 mondkapjes te dragen bij het gebruik van openbaar vervoer, wordt een grote toename verwacht in de verkoop van mondkapjes. Om mondkapjes betaalbaar te houden heeft de staatssecretaris van Financiën besloten om de verkoop van mondkapjes tijdelijk te belasten met 0% btw in plaats van 21% btw. Het 0%-tarief is van toepassing vanaf 25 mei 2020 tot in ieder geval 1 september 2020. 

Het is slim dat er is gekozen voor een 0% tarief in plaats van een btw-vrijstelling. Hierdoor behoudt de verkoper recht op aftrek van voorbelasting op kosten die verband houden met de verkoop van de mondkapjes. Het is echter de vraag of de doelstelling ook bereikt wordt. In theorie kunnen leveranciers de mondkapjes goedkoper aanbieden omdat er geen btw meer hoeft te worden afgedragen. Het is echter de vraag of dat in de praktijk ook zo uitpakt. De kans is groot dat de maatregel enkel leidt tot een hogere marge voor de verkoper. 

Heeft u vragen over het 0% btw-tarief op mondkapjes of spelen er andere btw-kwesties tijdens de coronacrisis? Neem contact op met onze btw-adviseurs.

Actualiteiten