article banner
COVID-19

Hoe zit het met mijn btw in andere (EU) landen?

Bob van der Steen

Heeft u een webshop en verkoopt u uw producten ook in andere landen van de EU, of misschien wel daarbuiten, dan is de kans groot dat u in die landen voor de btw bent geregistreerd en btw-aangiften doet. Misschien bent u om andere redenen in meerdere landen voor de btw geregistreerd. Hoe weet u of  erin die landen ook maatregelen zijn getroffen om de ondernemers te ondersteunen?

Geen harmonisatie binnen de EU

De meeste landen hebben maatregelen genomen om ondernemers, die last hebben van de economische chaos die is ontstaan door het uitbreken van de COVID-19 crisis, te ondersteunen. Je hoopt dan dat in ieder geval de EU-landen voor een gezamenlijke aanpak kiezen. Om dit te coördineren en het eens te worden zou waarschijnlijk teveel kostbare tijd kosten, en daarom heeft ieder land voorlopig zijn eigen plan getrokken.

Later betalen meestal mogelijk

De meeste landen voorzien in een uitstel van betaling van de verschuldigde btw, maar de wijze en voorwaarden waarop daar een beroep gedaan kan worden, verschilt per land. Het is daarom van belang dat u zich laat bijstaan door een lokaal adviseur, mocht u gebruik van een regeling willen maken. Bekijk ons overzicht van btw-maatregelen die er per land zijn genomen. Bij wijzigingen geven wij direct een update.

Gelukkig beschikt Grant Thornton over een uitstekend netwerk van btw-adviseurs. Het is voor ons dan ook een kleine moeite om u in contact te brengen met onze lokale collega's. Ook in deze moeilijke tijden staan wij volledig tot uw beschikking.

Lees ook: 4 tips om uw liquiditeit te optimaliseren via de btw >>

Actualiteiten