article banner
COVID-19

NOW-regeling 1.0: subsidie ontvangen of terugbetalen?

Christiaan Buizer Christiaan Buizer

In de afgelopen periode hebben veel ondernemers NOW 1.0 aangevraagd. De toekenning van de bedragen is openbaar. Daardoor weten we dat het gaat om 138.966 aanvragen waarvoor totaal 7,78 miljard euro aan voorschot NOW 1.0 subsidie is uitgekeerd.

Ik wil een accountantsverklaring

Het voorschot is 80% van de voorlopige NOW-subsidie en gebaseerd op schattingen. Vanaf 7 oktober aanstaande dienen deze ondernemers op basis van de daadwerkelijke omzetdaling een definitieve subsidie aan te vragen. Na vaststelling wordt het resterende bedrag uitbetaald. Veel ondernemers kunnen dit geld goed gebruiken.

Wij verwachten dat veel ondernemers onaangenaam verrast worden door de hoogte van de definitieve NOW 1.0 subsidie. In plaats van uitbetaling van de resterende 20%, krijgen zij te maken met een terugbetalingsplicht van duizenden euro’s. Bijvoorbeeld omdat de omzetdaling is meegevallen; omdat de NOW verkeerd is aangevraagd of omdat er bonussen zijn uitbetaald, voordat het coronavirus in Nederland actief was. Dagelijks zien we hiervan voorbeelden voorbij komen.

In deze blogs gaan wij in op een aantal belangrijke elementen van de NOW, die invloed hebben op de hoogte van de subsidie. In meerdere delen bespreken wij:

Vragen

Heeft u vragen over de NOW-regeling? Neem gerust Neem gerust contact met ons op. Ook kunnen wij u behulpzaam zijn bij het afgeven van de benodigde deskundigen- of accountantsverklaring.

Actualiteiten