Belastingen

Terugbetaalregeling coronaperiode van start: wat als het u niet lukt?

Christiaan Buizer
Door:
insight featured image
Heeft u tijdens de coronacrisis belastingschulden opgebouwd? Op 1 oktober aanstaande start de betalingsregeling. U heeft van de Belastingdienst een overzicht ontvangen met uw openstaande belastingschulden en het maandelijkse termijnbedrag. De huidige energiecrisis maakt het voor u misschien moeilijk om uw belastingschuld terug te betalen. Welke mogelijkheden heeft u om de terugbetaling nog (verder) uit te stellen?
Onderwerpen

Vanaf 1 oktober start uw terugbetaalregeling in vijf jaar

Tijdens de coronacrisis was het voor u mogelijk om uw belastingen voor een korte periode niet te betalen. Uiteindelijk kreeg u uitstel voor de periode maart 2020 tot en met februari 2022. In deze periode heeft u wellicht een belastingschuld opgebouwd: bijvoorbeeld niet betaalde loonbelasting en/of omzetbelasting. Dit gaat bij elkaar waarschijnlijk om een groot bedrag. U moet dit in principe vanaf 1 oktober 2022 in 60-maandelijkse termijnen verspreid over vijf jaar terugbetalen.

Lukt u dit niet? Dien verzoek verlenging naar zeven jaar in

De politiek heeft veel aandacht voor de terugbetaalregeling. Juist nu, tijdens de energiecrisis, is het voor u lastig om het maandbedrag terug te betalen en uw belastingschuld af te bouwen. U kunt daarom, onder voorwaarden, uw terugbetaaltermijn verlengen van vijf jaar naar zeven jaar. De Belastingdienst kent de verlenging alleen op uw verzoek toe. Onderbouw hierin goed waarom de periode van vijf jaar voor u te kort is en waarom de terugbetaling in zeven jaar voor u wel haalbaar is.

Welke voorwaarden gelden voor de zevenjaartermijn?

Om gebruik te mogen maken van de zevenjaartermijn moet u aan de volgende voorwaarden voldoen:

  • Uw onderneming mag er financieel niet te goed én niet te slecht voor staan.
  • Uw onderneming was vóór de coronacrisis winstgevend.
  • Uw belastingschuld is hoger dan 10.000 euro.
  • U moet uw verzoek motiveren.
  • U moet een liquiditeitsprognose verstrekken.
  • Bij een belastingschuld boven 50.000 euro heeft u een derden verklaring nodig over de noodzaak en haalbaarheid van de verlenging en levensvatbaarheid van uw onderneming.
  • U moet uw nieuwe belastingverplichtingen op tijd voldoen.

Andere opties: betaal per kwartaal en met betaalpauze

U kunt naast de verlenging van de terugbetaaltermijn nog van twee andere mogelijkheden gebruikmaken. Deze staan eenmalig open voor alle ondernemers en de Belastingdienst kent beide alleen toe op basis van een gemotiveerd verzoek.

  1. Kies voor terugbetalen van uw belastingschuld per kwartaal in plaats van per maand.
  2. Maak gebruik van een tijdelijke eenmalige betaalpauze van zes maanden. De termijnen van deze zes maanden betaalt u vervolgens bij de maandbedragen van de resterende periode.  

Vragen?

Heeft u vragen over de betalingsregeling van de Belastingdienst of heeft u hulp nodig om afspraken te maken met de Belastingdienst? Ook voor (meer) inzicht in uw liquiditeitspositie of ondersteuning bij het maken van een liquiditeitsprognose helpen wij u graag.

 

Neem contact op met onze adviseurs