article banner
COVID-19

Wat als ik mijn bedrijf moet verkopen?

Wilfred van der Lee Wilfred van der Lee

Een paar maanden geleden was er nog geen vuiltje aan lucht. De meeste bedrijven draaiden goed en investeerders struikelden nog over elkaar om bedrijven te kunnen overnemen. Door het coronavirus zien ondernemers winsten verdampen en trappen investeerders op de noodrem. Wat als u juist nu, door het coronavirus, gedwongen bent om uw bedrijf te verkopen of een investeerder aan te trekken?

Investeerders blijven actief, met name de prijzen komen onder druk

Momenteel kijkt iedereen de kat nog even uit de boom, maar als de economische lockdown wordt versoepeld gaan ook goed gefinancierde bedrijven en investeerders (in het bijzonder turn-around partijen) weer op zoek naar overnamemogelijkheden. Zij weten dat de beste deals gemaakt worden in crisistijd en beschikken nog altijd over voldoende liquide middelen.

Een kanttekening hier is dat de prijzen die betaald worden lager zullen liggen dan voor het coronavirus en de lockdown. Hier ligt een aantal oorzaken aan ten grondslag: de impact van het coronavirus op de resultaten, een hogere risicoperceptie door meer onzekerheid over de economie en banken die terughoudender zijn in het financieren van private equity deals.

Als er geen dringende financiële reden is om nu te verkopen, dan kunt u overwegen deze tijd gebruiken om uw bedrijf verkoopklaar te maken. Zo bent u straks goed voorbereid.

Als uw financiële situatie u dwingt om uw bedrijf nu te verkopen: Accelerated M&A

Veel ondernemers worden hard geraakt door de economische lockdown en de verwachting is dat het aantal faillissementen en gedwongen verkopen toeneemt. Waar moet u aan denken als u dringend nieuw kapitaal nodig heeft en (een deel van) uw bedrijf moet verkopen? We geven u vijf tips:

 1. Wacht niet tot 5 voor 12
  Hoe langer u wacht, hoe verder de waarde van uw bedrijf daalt en hoe minder controle u nog heeft over het verkoopproces. Op enig moment zal de bank het initiatief naar zich toetrekken. Ook zij zien liever dat u hier proactief in bent.
 1. Financieel inzicht
  Het overnemen van een slecht presterend bedrijf neemt extra risico’s met zich mee voor een koper. Een koper zal dan ook de oorzaak van de verliezen kritisch willen analyseren. Als de financiële informatie onvoldoende is, zal een potentiele koper eerder afhaken. Daarnaast helpt financieel inzicht u met het verbeteren van de resultaten(zie punt 3).
 1. Twee sporen beleid: wacht niet met reorganiseren
  Het besluit om te zoeken naar een koper ontslaat u niet van de verplichting om financieel orde op zaken te stellen en eventueel moeilijke keuzes te maken. Hoe minder slecht uw bedrijf ervoor staat hoe beter de deal die u nog kunt maken.
 1. Investeer in de relaties met klanten en leveranciers
  Logische kopers in een ‘distressed’ situatie zijn vaak klanten, leveranciers of andere strategische partners. Zij kennen de business en hebben vaak een meer dan gemiddeld belang bij het voortbestaan van het bedrijf. Investeer tijdig in deze relaties, naast dat zij een potentiële koper zijn, zijn zij als klant of crediteur essentieel voor de toekomst.
 1. Doe het niet alleen
  De belangen in een Accelerated M&A-proces zijn groot en de tijdsdruk is hoog. Het is preken voor eigen parochie, maar het is belangrijk om adviseurs om u heen te verzamelen die bekend zijn met dit soort trajecten en de belangrijkste risico’s.

Wilt u meer informatie? Wilt u sparren over de mogelijkheden van een bedrijfsverkoop? Wij gaan graag met u in gesprek over wat een Accelerated M&A-proces voor uw bedrijf zou betekenen.

Actualiteiten