article banner
Cyber risk

6 tips om uw onderneming te beschermen tegen onzichtbare cyberdreigingen

Migiel de Wit-Beets Migiel de Wit-Beets

Hoe zit het met de bescherming van uw onderneming? Het is van belang dat digitale insluipers (niet-ethische hackers) geen toegang krijgen tot uw ‘kroonjuwelen’, uw belangrijkste data. Is uw data voldoende afgeschermd? En hoe voorkomt u het risico van een datalek of hack? We geven u zes tips om uw (digitale) onderneming te beschermen.

Niet-ethische hackers kunnen grote nadelige schade brengen aan uw onderneming. Een hacker kan zich bijvoorbeeld een lange tijd binnen uw bedrijf manifesteren zonder opgemerkt te worden. Dit geeft enerzijds tijd om uw belangrijke IT-systemen in kaart te brengen en zich te richten op uw kroonjuwelen, waardoor de bedrijfscontinuïteit in gevaar kan komen. Anderzijds kunnen persoonsgegevens van medewerkers worden gelekt of uw klantgegevens worden verkocht aan de concurrent. Dit zijn scenario`s waar u niet op zit te wachten. 

Zodra niet-ethische hackers opgemerkt worden binnen het bedrijfsnetwerk, is er sprake van een cyberincident. Dit soort incidenten hebben nadelige gevolgen en dan moet u snel kunnen handelen om schade te beperken. Mogelijke gevolgen zijn het betalen van duizenden euro’s losgeld om data terug te krijgen. Of zelfs erger, de data is niet meer terug te krijgen. Is uw onderneming voldoende (digitaal) beveiligd? 

Gevolgen cyberincident

Een cyberincident kan grote gevolgen hebben voor uw onderneming. De zes belangrijkste risico‘s van een cyberincident voor uw onderneming zijn:

 1. Geen toegang tot uw IT-systemen en data. Dit verstoort direct uw bedrijfsvoering en vormt een bedreiging voor uw de continuïteit van uw onderneming.
 2. De managementtijd die gemoeid is met het oplossen van een incident.
 3. Verlies van bedrijfsgevoelige en/of bedrijfskritische informatie.
 4. Boetes door de schending van de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG).
 5. Reputatieschade.
 6. Hoge kosten bij reactie op een incident en het herstel en of verbeteren van de beveiliging van uw systemen.

Inzicht in risico‘s

Cyber risk services van Grant Thornton geeft inzicht in de digitale veiligheid (IT-security) van uw onderneming. U wordt gekoppeld aan één van onze ethische hackers, met jarenlange ervaring op gebied van risico management en ethisch hacken.

 • Ze geven u inzicht in de risico’s en zo weet u waar uw onderneming kwetsbaar is.
 • Wij toetsen de maatregelen die u tot nu toe getroffen heeft en de weerbaarheid van uw onderneming tegen cyberincidenten.
 • U ontvangt van ons concrete aanbevelingen voor directe verbeteringen van uw digitale veiligheid (IT-security) en het beveiligingsbewustzijn binnen uw onderneming.
 • Ook kunnen wij u helpen met de implementatie van uw digitale veiligheidsvraagstukken.

6 tips om uw (digitale) onderneming te beschermen

Wat kunt u nu al doen? Vooruitlopend op het inzicht wat wij u kunnen aanreiken via ethisch hacken zijn er stappen die u reeds op voorhand kan zetten.

 1. Stel een informatiebeveiligingsbeleid op voor uw organisatie.
 2. Train medewerkers regelmatig op het gebied van beveiligingsbewustzijn.
 3. Update met regelmaat de software van uw computersystemen.
 4. Implementeer antivirus en firewall maatregelen.
 5. Zorg voor goede back-up procedures en test deze met regelmaat.
 6. Laat uw informatiebeveiliging op periodieke basis toetsen door een onafhankelijke partij.

Benieuwd wat onze Cyber risk services specialisten voor u en uw onderneming kunnen betekenen? Neem vrijblijvend contact met ons op.

Dit artikel is geschreven door: Bart Feenstra, Manager Cyber risk services

Actualiteiten