article banner
Data-, privacy- en cyberrisico's

Hoe krijg ik cybersecurity bij al mijn medewerkers op het netvlies?

Goeie vraag

Zorg voor data van een hoge kwaliteit

Hoe hoger de kwaliteit van uw data, hoe groter uw concurrentievoordeel. Toch zie ik gek genoeg steeds vaker dat de verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van data niet bij de meest voor de hand liggende persoon is belegd. Bijvoorbeeld een salesmanager die zich niet verantwoordelijk voelt voor de kwaliteit van het klantenbestand. Onbegrijpelijk. Door de juiste mensen in uw organisatie verantwoordelijk te maken, neemt de bewustwording toe.

Zorg ook voor adequate beveiliging van data

Hetzelfde zie ik bij de verantwoordelijkheid voor het beveiligen van data. Die ligt vaak nog bij de IT-afdeling, terwijl de impact van een cyberincident juist in de business tot gevolgen leidt. Verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van data en de veiligheid ervan gaan hand in hand. Dus de verantwoordelijkheid hiervoor hoort in de business thuis. Alleen zo garandeert u dat uw investeringen in cybersecurity uw kroonjuwelen (belangrijkste data) ook echt beschermen.

Verbind alle betrokkenen met elkaar en werk aan bewustwording

Tijdens een verbetertraject bij een zorginstelling merkte ik dat behandelaren alleen verantwoordelijk waren voor het primaire zorgproces en niet voor het proces van vastleggen en onderhouden van patiëntgegevens. Laat staan voor de beveiliging van het elektronisch patiëntendossier. Hoewel de externe IT beveiliging op orde was, liep de zorginstelling veel risico omdat patiëntinformatie via e-mail en onbeveiligde USB sticks werd uitgewisseld. Door behandelaren, de patiëntadministratie en IT met elkaar in gesprek te brengen over de verantwoordelijkheden voor proces, data en beveiliging, nam de betrokkenheid bij de kwaliteit en veiligheid van data enorm toe. Zo kwamen we tot een bedrijfsbrede bewustwording en aanpak voor de risico's van cybersecurity.

Wilt u weten hoe u uw cyberrisico's beheerst? Senior manager IT Advisory Björn Roskott adviseert u graag.

Gerelateerde artikelen