article banner
Groei

Blijft Nederland een gunstig vestigingsland voor mijn internationale onderneming?

Monique Pisters Monique Pisters

Goeie vraag

Verliest Nederland zijn positie als aantrekkelijk vestigingsland?

De deelnemingsvrijstelling – een Nederlandse uitvinding – is inmiddels door veel Europese landen gekopieerd. Het Nederlandse VPB-tarief dat een paar jaar geleden nog tot een van de laagste tarieven van Europa behoorde, is nu gemiddeld. Daarnaast zorgt nieuwe internationale fiscale wet- en regelgeving ervoor dat we waarschijnlijk ook een ander fiscaal stokpaardje verliezen: de doorstroomentiteit. Begrijpelijk in het licht van veranderende ideeën over fair share, maar in Nederland zijn veel banen gemoeid met zakelijke dienstverlening. Het is belangrijk dat we aantrekkelijk blijven als vestigingsland.

Een nieuw kabinet kan zorgen voor een nieuwe impuls

Tot dusver verlopen de onderhandelingen stroef. Belastingen zijn zeker een onderhandelpunt. Partijen op links willen de vennootschapsbelasting verder verhogen en de fiscale voordeelregelingen voor (internationale) ondernemingen verder beperken. Partijen op rechts willen juist de vennootschapsbelasting verlagen en nieuwe aantrekkelijke fiscale maatregelen introduceren om buitenlandse en binnenlandse investeerders te trekken en zo de positie van Nederland als aantrekkelijk vestigingsland versterken. Voor dat laatste is veel te zeggen.

Nederland is een internationaal handelsland

Daar hoort een passend fiscaal klimaat bij. De grondslag voor de vennootschapsbelasting kan bijvoorbeeld verbreed worden, zodat het tarief omlaag kan. Daar kijken internationale ondernemingen naar als ze een vestigingsland kiezen. Een nieuwe Nederlandse regering zou moeten nadenken over nieuwe innovatieve fiscale faciliteiten voor ondernemingen die zelf innovatief zijn en voor investeerders in innovatieve ondernemingen. Nieuwe fiscale ideeën zorgen voor nieuwe groei en nieuwe werkgelegenheid en die hebben we hard nodig.

Wilt u meer weten of bent u benieuwd naar andere maatregelen die van Nederland een aantrekkelijke vestigingsplaats maken? We vertellen u er graag meer over tijdens een groeigesprek. Wilt u kans maken op een groeigesprek? .

Gerelateerde artikelen

Het Grant Thornton Groeirapport

 

(Be)sturen van uw organisatie naar groei

Grant Thornton heeft 6 kernuitdagingen voor groeiende organisaties geïdentificeerd. Wilt u weten wat deze uitdagingen zijn en met welke trends, ontwikkelingen en uitdagingen u te maken kunt krijgen op uw groeipad? .