article banner
Goeie vraag

Distributie vanuit Nederland, dat biedt mij toch zeker wel voordelen?

Robert-Jan Brethouwer Robert-Jan Brethouwer

Goeie vraag

Nederland is zo gek nog niet

Ongeveer een jaar geleden had ik een gesprek met een klant die zijn distributie, vanwege lagere kosten, had verplaatst van Nederland naar Polen. Hij vertelde me over de administratieve uitdagingen die dit met zich meebracht. Over de formele Poolse fiscus, waardoor veel processen onnodig langzaam verliepen. Dat hij voorafgaand aan elke btw-teruggaaf een audit kon verwachten. Over de hoge btw-bedragen die zijn onderneming moest voorfinancieren, elke keer opnieuw. Al met al had hij zich een beetje verkeken.

De voordelen wegen niet altijd op tegen de nadelen

Ik heb geadviseerd om de distributie terug te halen naar Nederland. Arbeid mag in Nederland dan duurder zijn dan in Polen, maar door allerlei administratieve uitdagingen die zaken doen met het buitenland met zich meebrengt, kan distributie vanuit Nederland toch voordeliger zijn. Zo kent Nederland een toegankelijke belastingdienst, waarmee je makkelijker een open dialoog voert. Bovendien stimuleert de Nederlandse overheid Nederland als distributieland met allerlei regelingen, zoals de vergunning artikel 23: een vereenvoudigingsregeling die ervoor zorgt dat u geen btw hoeft te betalen op het moment dat u goederen invoert. De heffing wordt namelijk verlegd naar je aangifte en kan meteen verrekend worden.

Laat u goed adviseren

Mijn klant zegt nu: ‘De distributie terughalen naar Nederland is één van de betere keuzes die ik binnen mijn onderneming heb gemaakt.’ Zijn financiële processen verlopen nu soepeler en onderaan de streep houdt hij meer over. Ik kan mij goed voorstellen dat er gevallen zijn waarin distributie vanuit het buitenland voordelen oplevert, maar het is goed om te bedenken dat Nederland als distributieland moeilijk te overtreffen is. Door het goede wegennetwerk en de nabijheid van hubs, zoals de Rotterdamse haven en Schiphol. Door de toegankelijke belastingdienst. En door vereenvoudigingsregelingen, zoals de vergunning artikel 23. Deze regeling is inmiddels gekopieerd door onder andere de Belgische en Spaanse fiscus en heel eerlijk gezegd ben ik daar trots op. Waar een klein land groot in kan zijn.


Meer weten over de voordelen van Nederland als distributieland en welke btw-regelingen je kunnen helpen bij de verbetering van je distributie?

Bent u een dynamische organisatie?
Maak kans op een groeigesprek
Het Grant Thornton Groeirapport

 

(Be)sturen van uw organisatie naar groei

Grant Thornton heeft 6 kernuitdagingen voor groeiende organisaties geïdentificeerd. Wilt u weten wat deze uitdagingen zijn en met welke trends, ontwikkelingen en uitdagingen u te maken kunt krijgen op uw groeipad? .