article banner
Groei

Een branchevreemde activiteit kopen, ben ik voorbereid?

Wilfred van der Lee Wilfred van der Lee

Goeie vraag

Veel bedrijven willen groeien om het groeien. Dan speelt het ego van het management of de aandeelhouders een grote rol. Emotie is dan de belangrijkste drijfveer: ze willen de grootste hebben. Of veel publiciteit halen. Herkenbaar, maar riskant. Groeien om het groeien is zelden een goed idee. Als de strategische afweging ontbreekt is het moeilijk om de risico's te beheersen. Zeker als je van plan bent een branchevreemde activiteit te kopen, zoals Vandebron wil met de kolencentrale aan de Hemweg in Amsterdam.

Heeft u alle nodige kennis in huis?

In dit specifieke geval denk ik aan de risico's van ontmanteling: wat kom je tegen als je een kolencenrale herinricht? De kosten voor de reorganisatie en milieuaspecten kunnen in de miljoenen lopen. En natuurlijk de exploitatie van de nieuwe functie. Stuk voor stuk activiteiten die vragen om hele andere kennis dan de kennis die je nodig hebt voor een 'marktplaats' voor groene energie. Als Vandebron die niet in huis heeft, verhogen ze met deze aankoop de risico's van hun bedrijfsuitvoering substantieel.

Zorg dat u heel goed voorbereid bent

Als u zich begeeft in een branchevreemde activiteit loont het om verschrikkelijk goed uw huiswerk te doen. In het geval van Vandebron zou ik beginnen met een inschatting van de waarde en deze inschatting toetsen met een grondig due diligence onderzoek. Een bodemonderzoek lijkt me ook verstandig. En vanzelfsprekend is er een stevig businessplan nodig, goed doorgerekend met alle eventuele partners. Zeker als de uiteindelijk koopprijs substantieel hoger wordt dan de één miljoen die nu geboden is. Denkt u erover om een branchevreemde activiteit te kopen? Laat u goed adviseren. Zo verkleint u de kans op kostbare verrassingen achteraf.

Wilt u weten of een branchevreemde activiteit kopen verstandig is in uw situatie?

Meld u dan nu aan en maak kans op een groeigesprek of bel partner Transactional services Wilfred van der Lee op 088 676 9816.

Bent u een dynamische organisatie?
Maak kans op een groeigesprek Meld u aan

Goeie vragen

Het Grant Thornton Groeirapport

 

(Be)sturen van uw organisatie naar groei

Grant Thornton heeft 6 kernuitdagingen voor groeiende organisaties geïdentificeerd. Wilt u weten wat deze uitdagingen zijn en met welke trends, ontwikkelingen en uitdagingen u te maken kunt krijgen op uw groeipad? Download dan nu het rapport.