article banner
Groei

Groeigesprekverslag: One of A Kind Technologies

Deze keer voeren partners Frank Ponsioen en Wilfred van der Lee een groeigesprek met CEO Alex Kind en CCO Richard Vialle, founders bij Nieuwe Kampioen One of A Kind Technologies, een verzameling van snelgroeiende, innovatieve bedrijven die werken op het snijvlak van robotica, vision technology en machine learning. Ze maken bijvoorbeeld komkommeroogstrobots. Tijdens een groeigesprek hebben we het over de positie van een onderneming in de groeicurve, we onderzoeken de uitdagingen die een snelgroeiende organisatie tegenkomt en we kijken naar uitdagingen en kansen.

Hoe creëer ik een cultuur die snelle groei mogelijk maakt?

Goeie vraag

Hoe snel groeit One of A Kind Technologies?

Ze hebben vijf jaar nodig gehad om te groeien naar meer dan 60 medewerkers, een omzet van ruim 8 miljoen euro en een internationaal klantenportfolio met onder andere Unilever, Danone en farmaceut MSD. Allemaal met eigen geld. Richard: ‘In het begin hadden we hoge kosten, omdat we nieuwe producten ontwikkelden. In de loop van dit jaar gaan we naar wat wij noemen ‘repeats’. Het blijft maatwerk, maar we hebben nu een aantal producten dat we met kleine aanpassingen in grotere aantallen kunnen verkopen’. Alex: ‘Je begrijpt wat dat gaat betekenen voor groei en rendement’.

One of A Kind Technologies: een verzameling van complementaire maakbedrijven

One of A Kind Technologies bestaat uit vier bedrijven. Beltech is gespecialiseerd in industriële automatisering, Vimec in inspectietechnologie in farmaceutisch glas, Smart Vision Center in machine vision voor de agrimarkt en Crux Agribotics ontwikkelt systemen waarmee bedrijven in de agricultuur efficiënter produceren en oogsten. Alex: ‘Specialistische bedrijven met een hoge kennisintensiteit worden bemand door ingenieurs. En die hebben niet als kenmerk dat ze makkelijk en graag kennis uitwisselen. Alle processen zijn informeel.’ Dit leidde meteen tot uitdaging nummer één.

Uitdaging 1: processen expliciteren

Richard: ‘Toen wij Beltech kochten – ons eerste bedrijf – waren er allerlei vormen van specialistische kennis belegd bij steeds één persoon. Bedrijfsmatig leidt dit tot onaanvaardbare risico’s. Als eerste hebben we alle kennis expliciet gemaakt – zwart op wit – en ervoor gezorgd dat alle vitale processen door minstens twee mensen in de organisatie kunnen worden uitgevoerd.’ Alex: ‘Onze mensen zijn bijna allemaal zeer intelligent en dat maakt communicatie heel belangrijk. Hoe beter we van elkaar weten wat we doen, hoe efficiënter we werken. Daar is nog te winnen.’

Uitdaging 2: alles draait om cultuur

Voor een bedrijf als One of A Kind Technologies is het vitaal om de juiste mensen te vinden. Hoe doet One of A Kind Technologies dat, in een regio waar de concurrentie moordend is? Alex: ‘We zijn een aantrekkelijke werkgever omdat we uitdagend werk bieden op het snijvlak van hoogwaardige mechanische, elektrische en optische technologie. We opereren internationaal. We kijken heel goed naar hoe onze processen lopen en de mensen die we in huis hebben. Samen met een organisatiepsycholoog maken we plannen om te werken aan loopbaanontwikkeling, talentontwikkeling en teambuilding. Richard: ‘We zoeken bij onze mensen vooral naar leiderschapskwaliteiten. Die hebben we nodig om verder te groeien. Nu we wat groter zijn merken we ook dat ‘people attract people’. Dat maakt goede mensen vinden makkelijker’.

Aanbevelingen van onze specialisten

Frank: ‘Het thema groei is Alex en Richard op het lijf geschreven. Ze hebben een duidelijke strategie en stellen heldere criteria aan bedrijven die ze over willen nemen. Dat ze nu even pas op de plaats maken om te werken aan beheersing van hun bedrijfsprocessen is logisch’. Wilfred: ‘Als je een snelgroeiend, internationaal opererend bedrijf bent is het verstandig om de thuisbasis op orde te hebben voordat je over de grens gaat kijken. In het geval van One of A Kind Technologies zullen er genoeg investeerders bereid zijn om te investeren. Als je je kennis en ervaring op de juiste manier in zet en samenwerkt met de juiste internationale partijen, kun je grote ambities en synergieën realiseren.

Benieuwd welke nieuwe inzichten een groeigesprek kan opleveren voor uw onderneming? Lees meer over wat een groeigesprek inhoudt en download het groeirapport.

Gerelateerde artikelen