article banner
Goeie vraag

Hoe bind ik belangrijke medewerkers structureel aan mijn organisatie?

Sebo Havinga Sebo Havinga

Goeie vraag

Goede medewerkers zijn key

Zoals u weet zijn goede medewerkers key voor uw organisatie, zeker als u groei hoog in het vaandel heeft staan. Want als uw organisatie groeit, groeien uw medewerkers mee. In aantal en zeker ook in kennis en ervaring. Het is dus zaak om goede medewerkers te boeien en te binden. Dat boeien is uw afdeling, maar met binden kan ik u helpen, bijvoorbeeld door uw belangrijkste medewerkers te laten participeren in uw organisatie. kan een zeer effectief middel zijn om de betrokkenheid van uw medewerkers te vergroten en mede-ondernemerschap te stimuleren. Ik vertel u er graag meer over.

Vraag u af: wie wel en wie niet?

Allereerst is het belangrijk dat u goed nadenkt wie u wel en wie u geen aandelenparticipatie aanbiedt. Mijn tips zijn:

Aandelenparticipatie kan op allerlei verschillende manieren

Bij  zijn er verschillende varianten mogelijk. Deze zijn onder andere afhankelijk van de hoogte van de inleg door uw medewerkers. Of u wilt dat uw medewerkers direct meedelen in de totale waarde of alleen in waardestijgingen. Welke zeggenschap u wilt verbinden aan de aandelenparticipatie. En met welke belastingheffing uw organisatie en uw medewerkers rekening houden? Laat u vooraf goed adviseren welke vorm van aandelenparticipatie het beste bij u en bij uw organisatie past. Ik adviseer u om in ieder geval de volgende zaken in overweging te nemen:

  • Hoe eenvoudiger de constructie, hoe beter.
  • Zorg voor een zo laag mogelijke inlegdrempel en een zo groot mogelijke hefboom, bijvoorbeeld met het 'vanaf-model'.
  • Laat uw constructie accorderen door de belastingdienst.
  • Maak een staffel: hoe langer een medewerker blijft, hoe groter zijn beloning.

Wilt u meer weten over het binden van uw belangrijke medewerkers of bent u benieuwd wat het 'vanaf-model' precies inhoudt? Bel partner en belastingadviseur Sebo Havinga en maak een afspraak.

Bent u een dynamische organisatie?
Maak kans op een groeigesprek
Het Grant Thornton Groeirapport

 

(Be)sturen van uw organisatie naar groei

Grant Thornton heeft 6 kernuitdagingen voor groeiende organisaties geïdentificeerd. Wilt u weten wat deze uitdagingen zijn en met welke trends, ontwikkelingen en uitdagingen u te maken kunt krijgen op uw groeipad? .