article banner
Groei

Hoe bind ik jong talent aan mijn organisatie?

Frank Ponsioen is bestuursvoorzitter bij Grant Thornton. Zijn jarenlange ervaring als bestuurder en adviseur bij klanten deelt hij om te inspireren en andere klanten verder te helpen.

Als het gaat om jong talent zie ik twee grote veranderingen

Elke nieuwe generatie kijkt anders naar werk. Dat geldt zeker voor generatie Y, geboren tussen 1981 en 2000. Deze generatie is hoog opgeleid en hecht waarde aan een goede work/life-balance, een grote mate van gelijkwaardigheid en wil de vrijheid om zelf te bepalen wanneer ze werkt en wanneer niet. Daarnaast zie ik dat op de hedendaagse arbeidsmarkt, naast gedegen inhoudelijke kennis, ook sociale en commerciële vaardigheden nodig zijn. Inlevingsvermogen, omgevingsbewustzijn en ondernemerschap worden steeds belangrijker. 

Welke gevolgen heeft dit voor de werkvloer?

Werkgevers spelen met de vraag hoe zij talent vinden en binden aan hun organisatie. De nieuwe generatie vraagt om inspirerend leiderschap, coaching on the job en uitdagend werk.

Het goed kunnen inspelen op de behoeften van een internationaal en multicultureel klantenbestand vraagt om een divers samengestelde organisatie. Bovendien zie ik dat bij het opdoen van internationale ervaring het mes aan twee kanten snijdt: uw medewerkers groeien en uw organisatie ook. Verder zie ik dat een goed georganiseerde flexibele schil ervoor zorgt dat uw organisatie wendbaar is en beter omgaat met veranderende vragen in de markt. Maar vooral valt mij op dat goed werkgeverschap steeds meer draait om duidelijk zijn. Over wat je elkaar te bieden hebt, wat je van elkaar verwacht en welk perspectief je deelt.

Mijn advies: blijf in gesprek en zoek samen naar de beste oplossing

Begin dit jaar raakte ik in gesprek met een getalenteerde medewerker die bij ons geen groeimogelijkheden meer zag. Samen hebben we gezocht naar een nieuwe stap. Hij werkt nu voor ons als zzp'er, zodat wij gebruik kunnen maken van zijn talent en hij alle vrijheid heeft om zich breder te ontwikkelen.

Voor een internationaal technologie bedrijf hebben we een maatwerk oplossing uitgewerkt om high potentials te motiveren met fiscaal efficiënte beloningsstructuren. Aandelenparticipatie is voor hen een goed middel om een verbinding te maken tussen de bedrijfsdoelen en binding van hun key personeel. En voor een grote software leverancier hebben we een global mobility programma opgezet, zodat hun (toekomstige) managers internationale ervaring op kunnen doen.

Mijn advies: blijf met elkaar in gesprek, in elke nieuwe fase van je samenwerking. Zo weet je wat je van elkaar kunt verwachten en waar er wederzijdse toegevoegde waarde zit in de samenwerking.

Gerelateerde artikelen