Advisory

Hoe helpt data-analyse mij om betere beslissingen te nemen?

Drs. Peter Schimmel Drs. Peter Schimmel

Peter Schimmel is partner Forensic Accounting en Integrity Advisory en gepassioneerd over wat mens en onderneming beweegt en in beweging zet.

De laatste jaren is er een ware data-explosie gaande

Vroeger ging informatie van de ene persoon naar de andere. Mondeling, via de telefoon of via een brief. Eén op één, overzichtelijk en veilig, want geen van deze communicatiemiddelen was met elkaar verbonden. Tegenwoordig gaat informatie bijna alleen nog maar van de ene computer naar heel veel andere. Via smartphone, tablet, laptop, desktop of watch.

En deze informatie - over wat u zegt, wat u doet, waar u bent - is allemaal data. Data die rondzwerft in uw organisatie en op het net. Data die met elkaar verbonden kan worden. Daar zit een downside aan, dus vertrouw niet zomaar iedereen. Zorg voor goede passwords en verander ze elke maand. Maar er is ook een upside: ongekende nieuwe mogelijkheden.

Zorgvuldige analyse van data kan leiden tot betere beslissingen

Moderne computers kunnen in korte tijd tientallen terabytes aan data analyseren. Om u een idee te geven: een gemiddelde universiteitsbibliotheek is 1 terabyte groot. Computers leggen patronen bloot die voor ons mensen onnavolgbaar zijn. Nog interessanter wordt het als computers grip krijgen op wat wij mensen intuïtie noemen: beslissingen die we nemen op basis van datasets in ons onderbewuste. Supercomputer Watson van IBM is hier al ver in. Dankzij data-analyse kunnen we in de toekomst een groot aantal veel voorkomende fouten reduceren tot bijna nul.

Klinkt interessant, maar geef eens een concreet voorbeeld?

Laatst was ik in de US. Mijn creditcard-gegevens werden gestolen bij een betaling in New York en een uur later doken ze weer op in New Orleans, 1.500 kilometer verderop. Mijn bank blokkeerde mijn kaart - de bankcomputer weet dat 1.500 kilometer reizen binnen een uur niet kan - en voorkwam zo een fraude van duizenden dollars.

In China verrichtte ik onderzoek bij een productiebedrijf dat elke dag grote hoeveelheden rubberen handschoenen verslijt. Je verwacht dan een groot inkoopcontract voor rubberen handschoenen, maar data-analyse van de inkoopcontracten verraadt smurfing: een inkoopafdeling sluit veel kleine contractjes af om onder aanbestedingsregels uit te komen. Een laatste voorbeeld, uit de financiële dienstverlening. Via analyse van intern telefoon- en e-mailverkeer ontdekt een bank veelvuldig contact tussen twee afdelingen die omwille van integriteit strikt gescheiden zijn: twee medewerkers bereiden een illegale transactie voor. Data-analyse stelt de bank in staat om tijdig in te grijpen en zo aanzienlijke financiële en reputatieschade te voorkomen.

Gerelateerde artikelen