article banner
Groei

Hoe voorkom ik dat ik bij invoer btw moet voorfinancieren?

Robert-Jan Brethouwer Robert-Jan Brethouwer

Goeie vraag

Wat verandert er voor de btw als ik buiten de EU geproduceerde goederen in Europa invoer?

Als u uw producten laat produceren buiten de EU, maar deze producten wel vanuit Nederland wenst te distribueren krijgt u te maken met douaneperikelen, zoals invoerrechten en btw op invoer van goederen. Op het eerste gezicht lijkt het erop dat het niet zoveel uitmaakt waar in Europa u de goederen invoert. De hele EU is immers een douane-unie. Toch kan het ene EU-land voordeliger uitpakken dan het andere. Ik geef u een rekenvoorbeeld aan de hand van een klant gevestigd in Groningen die in China gefabriceerde fietsen verkoopt.

Rekenvoorbeeld 1: productie in China met invoer in Bremen in Duitsland

Mijn klant koopt bij zijn Chinese leverancier voor 100.000 euro aan fietsen en laat deze vervoeren naar en invoeren in Bremen. Qua afstand maakt het niet zoveel uit en de vervoerskosten bedragen 500 euro minder in vergelijking met vervoer naar en invoer in Rotterdam.  Stel de invoerrechten zijn 10%, dan is mijn klant 19% Duitse invoer-btw verschuldigd over 110.000 euro =  20.900 euro. Deze btw moet hij betalen op het moment van invoer in Duitsland en kan worden teruggevraagd.

Rekenvoorbeeld 2: productie in China met invoer in Rotterdam

Mijn klant koopt bij zijn Chinese leverancier wederom voor 100.000 euro aan fietsen en laat deze ditmaal vervoeren naar en invoeren in Rotterdam. De vervoerskosten bedragen 500 euro meer in vergelijking met vervoer naar en invoer in Bremen.  De invoerrechten zijn 10%, dan is hij 21% Nederlandse invoer-btw verschuldigd over 110.000 euro = 23.100 euro. Deze btw moet hij in beginsel betalen op het moment van invoer in Nederland. Mijn klant echter niet, want die is in het bezit van een vergunning artikel 23.

Kent u de vergunning artikel 23?

Een vergunning artikel 23 is een vereenvoudigingsregeling van de Nederlandse overheid. U komt hiervoor in aanmerking als u:

  • als ondernemer in Nederland woont of daar gevestigd bent,
  • u regelmatig goederen importeert uit niet-EU-landen,
  • en een aparte administratie voert waaruit eenvoudig blijkt hoeveel btw u bij import moet betalen.

Doordat mijn klant in het bezit is van een vergunning artikel 23 hoeft hij op het moment van invoer in Nederland geen invoer-btw te betalen. Deze btw wordt namelijk verlegd naar de aangifte, dus hij betaalt pas op het moment dat hij btw-aangifte doet. Zo hoeft hij de invoer-btw niet voor te financieren en heeft hij minder administratief gedoe. Zo kan rekenvoorbeeld 2, met name voor de cash-flow, voordeliger uitpakken ondanks de hogere transportkosten naar Rotterdam. Voert u goederen in vanuit het buitenland? Dan kan een vergunning artikel 23 u substantiële cash-flow voordelen opleveren.

Meer weten over de vergunning artikel 23 of andere gunstige btw-maatregelen van de Nederlandse belastingdienst?

Bent u een dynamische organisatie?
Maak kans op een groeigesprek
Het Grant Thornton Groeirapport

 

(Be)sturen van uw organisatie naar groei

Grant Thornton heeft 6 kernuitdagingen voor groeiende organisaties geïdentificeerd. Wilt u weten wat deze uitdagingen zijn en met welke trends, ontwikkelingen en uitdagingen u te maken kunt krijgen op uw groeipad? .