article banner
Goeie vraag

Is het Verenigd Koninkrijk een groeimarkt of een snoeimarkt?

Robert-Jan Brethouwer Robert-Jan Brethouwer

Goeie vraag

Kent u de gevolgen van de Brexit?

In mijn omgeving zie ik veel ondernemers die zich zorgen maken over de toekomst van het Verenigd Koninkrijk. Niemand heeft nog echt een idee hoe die er over twee jaar uitziet. Wat we wel weten is dat de gevolgen ingrijpend zullen zijn, niet alleen voor ondernemingen die gevestigd zijn in het Verenigd Koninkrijk, ook voor ondernemingen die zakendoen in het Verenigd Koninkrijk. Dus heeft u plannen om uit te breiden naar het Verenigd Koninkrijk? Dan kan ik me goed voorstellen dat de Brexit voor u een drempel is.

Een paar voorbeelden van veranderingen

Handelt u in goederen van en naar het Verenigd Koninkrijk? Dan krijgt u opnieuw te maken met de douane en dus extra kosten. Dan heeft u nieuwe software-systemen nodig. Elektronische diensten aan Britse particulieren kunt u niet meer rapporteren in de MOSS-aangifte. En Britse btw kunt u niet langer terugvragen via de efficiënte EU btw-teruggaafportal. Ook software aanpassingen in uw huidige systemen zijn niet te voorkomen. Ondernemers die diensten verlenen aan Britse financiële instellingen krijgen te maken met nieuwe, grote onzekerheden: de kans is groot dat een deel van de huidige financiële sector in het Verenigd Koninkrijk verhuist naar het Europese vasteland. Al met al behoorlijk wat onzekerheden, waardoor uitbreiding naar het Verenigd Koninkrijk niet direct voor de hand ligt.

Gaat u toch? Let dan in ieder geval op deze drie dingen

  1. De Britse economie nu is niet de Britse economie van over twee jaar. Ondernemingen trekken weg en nieuwe wetgeving zorgt voor hoge extra kosten, vooral in softwaresystemen.
  2. Maakt u in het Verenigd Koninkrijk gebruik van werknemers die niet in het Verenigd Koninkrijk wonen, zoals softwareontwikkelaars? Dan wordt werven door de Brexit een stuk lastiger omdat er niet langer sprake is van vrij verkeer van werknemers. U krijgt te maken met nieuwe werkvergunningen.
  3. Het goede nieuws: waar onzekerheid is, zijn ook kansen. De Britse regering kan bijvoorbeeld ter compensatie de btw-tarieven verlagen en een aantal vrijstellingen aanpassen. Ze kunnen zelfs beslissen dat financiële dienstverlening niet langer vrijgesteld is van btw (u heeft bij een vrijstelling geen recht op aftrek van voorbelasting), maar belast met 0 procent btw waardoor u in het Verenigd Koninkrijkwel recht heeft op aftrek van voorbelasting. 

Mijn advies als u nu wilt uitbreiden naar het Verenigd Koninkrijk: onderzoek grondig alle mogelijke scenario’s en maak een zorgvuldige afweging. Per sector en zelfs per onderneming kunnen conclusies verschillen.

Wilt u meer weten of bent u benieuwd wat voor uw onderneming de risico’s of kansen zijn als u nu uitbreidt naar het Verenigd Koninkrijk? We vertellen u er graag meer over tijdens een groeigesprek. Wilt u kans maken op een groeigesprek? .

Gerelateerde artikelen

Het Grant Thornton Groeirapport

 

(Be)sturen van uw organisatie naar groei

Grant Thornton heeft 6 kernuitdagingen voor groeiende organisaties geïdentificeerd. Wilt u weten wat deze uitdagingen zijn en met welke trends, ontwikkelingen en uitdagingen u te maken kunt krijgen op uw groeipad? .