article banner
De Nieuwe Kampioenen groeigesprek

Verslag van het groeigesprek met Brand New Day

Onlangs voerden partners Sebo Havinga en Irma van Seeters een groeigesprek met Bas van Beusekom en René Schipper, directeur en CFO bij kandidaat Nieuwe Kampioen Brand New Day, een snelgroeiende 'challenger' in de financiële dienstverlening. Tijdens een groeigesprek praten we over de positie van een onderneming in de groeicurve: starter, overlever, stabiel, groeier of snelle groeier, we bespreken de uitdagingen die bij elke fase horen en geven zicht op uitdagingen en kansen die zich kunnen voordoen.

Hoe zorg ik dat mijn producten aansluiten bij wat mijn klant vraagt?

Goeie vraag

Hoe doet Brand New Day dat eigenlijk?

In acht jaar naar honderddertig medewerkers, honderdvijftigduizend klanten en een beheerd vermogen van anderhalf miljard euro, dat is groeien. René: 'In het begin hadden we hoge kosten, maar ons grote voordeel is dat we begonnen met louter eigen vermogen. Met alleen eigen vermogen heb je nooit last van de verstrekkers van vreemd vermogen, dus met name van banken die in je nek hijgen.' Bas: 'Zo hadden we alle tijd om aan onze product-marktcombinaties te werken en geloof me: dat was nodig. Het heeft even geduurd voordat we een goede fit hadden. In 2016 maakten we voor het eerst winst.'

Brand New Day: klaar voor snelle groei

Als we Bas en René vragen waar ze Brand New Day zien in de groeicurve, zijn ze eensgezind.
René: 'We zijn de starters- en overleversfase voorbij.' Bas: 'Het afgelopen jaar hebben we onze cultuur geherdefinieerd. 'Ondernemerschap' is key, voor gedrag hebben we do's en don'ts geformuleerd en onze aannameprocedure aangescherpt. We zijn klaar voor snelle groei.' René: 'We hebben alle benodigde vergunningen en de afgelopen drie jaar hebben we zelf een IT-systeem gebouwd waarmee we grote aantallen nieuwe klanten aankunnen.'

Uitdaging 1: zorgen dat onze producten relevant blijven

René: 'Onze core business was vermogen beheren tot onze klant met pensioen gaat. Hierbij liepen wij het risico dat de klant elders een pensioenproduct kocht, omdat wij geen bankvergunning hadden. De afgelopen jaren bereikten ons steeds vaker signalen dat klanten na hun pensioen klant bij ons willen blijven, dus we hebben werk gemaakt van een bankvergunning. Nu kunnen we onze klanten ook na hun pensionering bedienen. Zo hebben we de klantduur verlengd van gemiddeld vijftien jaar, naar gemiddeld vijfentwintig jaar.' Een mooi voorbeeld.

Uitdaging 2: goede medewerkers vinden en houden

Bas: 'Om te kunnen blijven groeien hebben we mensen nodig die ons helpen excellente IT-systemen te bouwen. Die ons scherp houden door de vragen te stellen die wij zelf niet meer stellen. Die onze hoge klanttevredenheid nog verder kunnen verhogen. Daarom is het cruciaal dat we onze ondernemende cultuur in stand houden.' Leuk om te weten: bij Brand New Day gaat er bij elk compliment van een klant 10 euro in de borrelpot. Zo werk je aan een sterke cultuur.

Brand New Day: weerbaar door vooruit te zien

Wat Sebo en Irma opvalt in het gesprek met Bas en René is dat ze precies weten wat hun core business is, dat ze hun proposities van binnen en van buiten kennen en voortdurend zoeken naar logische toevoegingen en verbeteringen. Hoe dichterbij, hoe beter. Sebo: 'In een ondernemende cultuur is het belangrijk dat je stuurt op verantwoordelijkheden en je processen zo inricht dat je deze ondersteunt.' Irma: 'Dat doe je door je processen zoveel mogelijk te automatiseren en te beheersen, bijvoorbeeld door gebruik te maken van een Tax Control Framework voor inzicht en beheersing van je fiscale risico's. Zo weet je of je in control bent en kun je je concentreren op wat je het liefste doet: groei realiseren.' Daar is voor Brand New Day nog winst te halen.

Benieuwd welke nieuwe inzichten een groeigesprek u kan opleveren voor uw onderneming? Maak dan nu kans op een groeigesprek. .

Gerelateerde artikelen

Het Grant Thornton Groeirapport

 

(Be)sturen van uw organisatie naar groei

Grant Thornton heeft 6 kernuitdagingen voor groeiende organisaties geïdentificeerd. Wilt u weten wat deze uitdagingen zijn en met welke trends, ontwikkelingen en uitdagingen u te maken kunt krijgen op uw groeipad? .