article banner
Groei

Wat is beter voor mijn groei, selfsourcen of outsourcen?

Karin van Wijngaarden Karin van Wijngaarden

Karin van Wijngaarden is accountant en fiscalist. Door haar persoonlijke betrokkenheid is zij een waardevolle sparringpartner voor haar klanten.

Een goede financiële administratie geeft inzicht in uw groeikansen

Met een goede financiële administratie haalt u veel meer uit uw onderneming. Weet u op elk gewenst moment precies wat er speelt en kunt u beter sturen. Het kan zijn dat u nog niet het gevoel heeft dat u alles uit uw administratie haalt. Omdat u nog twijfelt over het in dienst nemen van een vaste administratieve kracht. Omdat u met uw onderneming in een groeifase zit en uw administratie vooral een registrerende functie heeft en nog geen analyserende of rapporterende. Omdat u vestigingen heeft in verschillende landen, die elk rapporteren volgens verschillende wet- en regelgeving.

Herkent u zich hierin? Dan wil ik het eens met u hebben over outsourcing. Want daarmee slaat u drie vliegen in één klap: u verbetert de kwaliteit en flexibiliteit van uw administratie. U realiseert een kostenbesparing. En u zorgt dat al uw administraties onderling goed te vergelijken zijn. Eén dashboard met alle relevante gegevens van de landen waar u actief bent maakt uw onderneming beheersbaar. En dus wordt anticiperen een stuk makkelijker. Dat biedt groeikansen.

Het voordeel van een goede financiële administratie

Stel, u heeft een middelgrote multinational met twee ondernemingen in Nederland en één in Duitsland. Door groot in te kopen kunt u een tijdelijk extra inkoopvoordeel realiseren van 5%. Een geweldige kans. Omdat u deze investering pas na een aantal maanden terugverdient, geeft dit in eerste instantie druk op uw liquiditeitspositie. Om te kunnen beoordelen of u op de aanbieding in kunt gaan heeft u inzicht nodig in uw liquiditeitsbehoefte voor de komende maanden.

Door ook uw begrotingen te verwerken in uw rapportages geeft uw administratie meteen inzicht. U ziet in één oogopslag of u acties moet ondernemen om de grote inkoop te kunnen financieren zonder de komende maanden liquiditeitsproblemen te riskeren. En als er acties nodig zijn om versneld liquiditeit te creëren, leest u die meteen af uit uw dashboard. Zo kunt u bijvoorbeeld uw marketingafdeling tijdig activeren. Of uw leveranciers vragen om een langere betaaltermijn.

Outsourcen kan tijd en geld besparen

U kunt uw boekhouding outsourcen. Uw salarisadministratie. Uw aangiften btw en vennootschapsbelasting. Of de opstelling van de jaarrekening en het gereed maken van een dossier voor uw controlerend accountant. Dit kan grote kansen bieden: u bent flexibeler en bespaart tijd en geld. Outsourcing zorgt voor administratieve lastenverlichting: u hoeft niet allerlei specialistische kennis in huis te halen. Bovendien biedt outsourcing zekerheid, omdat u een professionele en ervaren partij inschakelt met alle nodige referenties en kennis. Zeker als u er ook nog voor kiest om uw dashboard periodiek te bespreken met een controller, die u parttime inhuurt.

Van een controller kunt u veel profijt hebben. Hij kan u attenderen op kansen om processen efficiënter te organiseren. Helpen om structurele risico’s eerder te zien en beter te managen. En hij zorgt er ook meteen voor dat u altijd compliant bent. Zo haalt u uit uw administratie wat erin zit. Elke dag.

Gerelateerde artikelen