article banner
Groei

Wat levert meer groei op: crowdfunding of lenen bij mijn leveranciers?

Karin van Wijngaarden Karin van Wijngaarden

Karin van Wijngaarden is accountant en fiscalist. Door haar persoonlijke betrokkenheid is zij een waardevolle sparringpartner voor haar klanten.

Er zijn allerlei mogelijkheden voor financiering

De klassieke optie is lenen bij een bank, maar u kunt ook een informal investor aantrekken, eventueel aangevuld met een banklening of een investeringsfonds. Uw leveranciers vragen om financiering kan een heel positief effect hebben op de duurzaamheid van uw relatie. En ook crowdfunding ontwikkelt zich snel en biedt steeds meer mogelijkheden. Er kan tegenwoordig veel meer dan tien jaar geleden en er zijn ook verschillende financieringsmixen mogelijk. Eén ding is hetzelfde gebleven: elke vorm van financiering heeft voor- en nadelen.

Zorg dat u weet wat uw financieringsbehoefte is

Ik praat elke dag met ondernemers over vormen van financiering en één ding is duidelijk: u weet pas wat de ideale financiering is als u weet wat uw doel is en hoe u dit wilt bereiken. Zet een heldere stip aan de horizon en definieer een haalbare route. Vooruit denken loont ook: mijn ervaring is dat u makkelijker in één keer 700.000 euro ophaalt dan zeven keer een ton. Mijn rol tijdens dit soort gesprekken is vaak die van advocaat van de duivel. Kritisch zijn leidt tot nieuwe ideeën en betere beslissingen.

Hoe weet u welke financiering het beste bij uw onderneming past?

Bij familiebedrijven waar men niet in gelijke mate financiert en participeert, is aandacht voor de zekerheden belangrijk. Het risico per persoon loopt uiteen en de afhankelijkheid kan toenemen, zo bleek ook bij een transporteur waar de nieuwe vrachtwagens volledig door één aandeelhouder werden gefinancierd. Een ondernemer die een beter rendement zocht dan de bank kon bieden, kwam bij mij langs met de wens om te investeren in een pop-up restaurant. Samen sparren over risico’s, rendement en ‘de vent achter de tent’ leidde tot een gedegen en positief besluit.

Hierbij kijk ik steeds weer kritisch naar de verdienmodellen. Zo ook bij een klant die vastgoed kocht, renoveerde en deels in eigen beheer verhuurde. In plaats van verhuur (groot kapitaal beslag), levert verkoop hem nu een grotere financiële flexibiliteit op. Er zijn volop mogelijkheden, als u maar weet wat uw core business is en scherp kijkt naar het belang en de ambitie van uw onderneming.

Gerelateerde artikelen