article banner
Groei

Wat levert meer op: omzet vergroten of fiscaal risicomanagement verbeteren?

Drs. Cor Overduin Drs. Cor Overduin

Cor Overduin is belastingadviseur bij Grant Thornton. Met zijn toekomstgerichte blik treedt hij regelmatig op als sparringpartner bij klanten met Business Development vraagstukken.

In de laatste jaren is er veel veranderd

Tien jaar geleden belden onze klanten ons met vragen over van alles: van het grensbedrag van de kleine ondernemersregeling tot de hoogte van het vennootschapsbelastingtarief. De komst van internet heeft dat ingrijpend veranderd. Alle elementaire kennis is online te vinden. Dat vraagt ook om een fiscalist 4.0. Een adviseur die zijn theoretische kennis vertaalt naar de praktijksituatie van de klant. Samen met de slimme software die we tegenwoordig inzetten, kunnen we onregelmatigheden in uw financiële administratie meteen blootleggen.

Risicomanagement gaat steeds meer over transparantie

Mede door invloed van buitenaf is de nadruk verschoven van zo weinig mogelijk belasting betalen naar transparante risicobeheersing. In control zijn. Fiscale verplichtingen zo inrichten dat u overzicht heeft, precies weet waar u aan toe bent en dat ook kunt uitleggen. Grip op risico’s geeft zekerheid, stelt u beter in staat om een heldere koers uit te zetten en uw doelstellingen ook te bereiken. U vermijdt verrassingen achteraf, zoals een naheffing of een aanvullend boekenonderzoek. En met goed risicomanagement heeft u meer tijd voor zaken waar het echt om draait; het leiden van uw organisatie.

Hoe kan fiscaal risicomanagement u helpen om te groeien?

Sluit risico’s uit door goed te kijken hoe uw organisatie in elkaar zit en waar u heen wilt. Hoe? Een voorbeeld: een grote financiële dienstverlener vindt met onze slimme software btw-verschillen van enkele tonnen. Nu zorgt een steekproef op elke vijftigste factuur ervoor dat een verschil meteen wordt opgepikt. Of een organisatie die regelmatig zzp'ers inschakelt. Per 1 mei a.s. verdwijnt de VAR-verklaring. Door ze te helpen bij het opstellen van de juiste modelovereenkomsten weten zij zeker dat ze niet achteraf alsnog worden aangeslagen voor loonheffingen.

Laatste voorbeeld is een internationaal opererend bedrijf. De voorgestelde hervorming van de internationale fiscale regelgeving betekent voor deze klant een aanscherping van zijn transfer pricing documentatieverplichtingen. Hier helpt inzicht en praktische adviezen om ervoor te zorgen dat zij weten wat er verandert en dat ze aan deze verplichting voldoen. Risicobeheersing sluit het vergroten van uw omzet niet uit. Sterker nog, het versterkt elkaar.

Gerelateerde artikelen