article banner
Healthcare

Mag niemand zélf beslissen in uw zorginstelling?

Kans op leegloop: 40%

Uiteraard is dit heel lastig zo expliciet vast te stellen. Toch is er wel degelijk een verband aangetoond tussen werkplezier en integer handelen. De eigen verantwoordelijkheid in het dagelijks werk is daarin een belangrijke factor.

Een medewerker in de zorg helpt mensen die het nodig hebben. Die medewerker wil zelf ook als mens goed behandeld worden. Als al die duizenden mensen plezier hebben in hun werk, maken zij zich hard voor hun zorgorganisatie. Maar als zij niets zelf mogen bepalen, dan stijgt de kans dat zij iets anders gaan doen. Zoals op zoek gaan naar een andere werkgever of geen verantwoordelijkheid meer nemen voor hun werk.

Ons onderzoek onder ruim 500 zorgmedewerkers, geeft een significant verband aan tussen werkplezier en integer handelen. Definitie: je handelt integer als je doet wat er van je verwacht wordt. Hoe een organisatie invulling geeft aan bijvoorbeeld autonomie of aan de rol van de leiding blijkt sterk te correleren met werkplezier. Zo is dat werkplezier dus relatief makkelijk te vergroten. U moet alleen weten waar het hem in zit binnen uw zorgorganisatie.

Wilt u weten hoe uw instelling ervoor staat? En waar het werkplezier van uw mensen een enorme opkikker van kan krijgen? Wij kunnen dit snel met u onderzoeken: wij hebben de benchmarkstudie voor werkplezier in de zorg al klaarliggen. Nieuwsgierig? U kunt de Grant Thornton Werkpleziermeter voor de zorg hier inkijken.

Verder praten? Kan altijd. Sandra Jumelet kan u alles vertellen over wat het werkplezier-onderzoek voor uw organisatie inhoudt.