article banner
Tax

Regeerakkoord: lage btw-tarief fors omhoog?

Bob van der Steen Bob van der Steen

De nieuwe regeringspartijen zijn van plan het lage btw-tarief van 6 procent te verhogen naar 9 procent. Traditiegetrouw leidt dit tot veel commotie. Wat betekent dit voor de consument en voor u als ondernemer? Twee ondernemers in het MKB geven hun mening.

Wat valt er allemaal onder het lage btw-tarief?

De media spreekt vooral over duurdere boodschappen, kappers en schoenherstellers. Dit geeft echter een verkeerde beeld van zaken. Veel meer goederen en diensten vallen onder het lage btw-tarief. Zoals: medicijnen, verbandmiddelen, medische hulpmiddelen, leidingwater, kunst, (school)boeken en tijdschriften, bloemen en planten, sportbeoefening, vakantie accommodaties, schilder en stukadoors, openbaar vervoer, theaters en concerten, etc. De verhoging raakt dus veel goederen en diensten.

Wie gaat dat betalen?

Dat is maar de vraag. De bedrijven willen het graag doorberekenen, maar of dat kan? Twee relaties vroegen we om hun mening.

Andre Hemerik, eigenaar van het populaire Goudse restaurant Buiten: ‘Deze btw verhoging raakt mij direct. 70 procent van mijn omzet valt onder het 6 procent tarief en het zal lastig zijn om de 9 procent aan de klanten door te berekenen. De concurrentie is hoog, dus ik ga dit merken onder aan de streep’.

Ook Olaf Bik van Schoenmakerij Bik en Zoon te Bergschenhoek ziet de bui al hangen: ‘De verhoging van 3 procent is nog wel te behappen, maar ik ben bang dat dit maar het begin is. Als het btw-tarief verder omhoog gaat wordt het een probleem. Wij zijn een kwaliteitsschoenmaker en wij verwachten dat het doorberekenen van de 3 procent extra voor onze klanten nog geen probleem zal zijn’.

Het sentiment bij zowel consumenten als bedrijven is kennelijk dat zij de rekening gaan betalen. Daar waar mogelijk zullen bedrijven de btw verhoging doorberekenen. Of dat kan zal per geval verschillen, en gaan consumenten het merken.

Hoe zit dit in de landen om ons heen?

De toepassing van het verlaagde btw-tarief is op hoofdlijnen redelijk gelijk, maar met hier en daar toch verschillen. In België geldt een 6 procent tarief voor vrijwel gelijke goederen en diensten. Frankrijk kent maar liefst drie lage tarieven; 2.1, 5.5 en 10 procent voor gelijke goederen en diensten, maar ook 10 procent voor de levering van gas en elektra, een belangrijke kostenpost voor velen. In Duitsland geldt het 7 procent tarief voor veel minder producten en diensten. Met het 9 procent tarief zit Nederland gemiddeld wat aan de hoge kant, maar daartegenover staat dat het voor relatief vrij veel diensten en producten geldt.

Hoe nu verder?

Het laatste woord is er nog niet over gezegd. Het raakt iedereen, maar de één harder dan de ander. De verhoging gaat samen met een verlaging van de inkomstenbelasting en andere maatregelen, hetgeen het lastig maakt om af te zien van de verhoging zonder dat dit gevolgen heeft voor andere lasten verlichtende maatregelen. Misschien is het een opmaat naar één ‘vlaktaks’, maar dan zal het 21 procent tarief moeten zakken. Wij wachten de discussies met spanning af en houden u natuurlijk op de hoogte.

Wilt u meer informatie over de verhoging van het btw-tarief? Neemt u dan contact op met één van onze btw-adviseurs.

Lees alle belastingvoorstellen op een rij.

Gerelateerde artikelen