article banner
Human resources

Werkkostenregeling ook voor 2021 verruimd

John Boer John Boer

De vrije ruimte voor vergoedingen en vertrekking van de werkkostenregeling (WKR) was in verband met de corona-maatregelen voor 2020 verhoogd van 1,7 procent naar 3,0 procent voor de eerste 400.000 euro van het totale fiscale loon van de werkgever.

In de brief van 18 december 2020 heeft het kabinet aangekondigd dat de vrije ruimte in de werkkostenregeling ook in 2021 wordt verruimd. Ook voor het jaar 2021 zal het kabinet de vrije ruimte voor de eerste € 400.000 van de loonsom per werkgever tijdelijk verhogen van 1,7% naar 3%. Wat betekent deze verruiming van de WKR voor u?

Meer ruimte voor onbelaste vergoedingen en verstrekkingen

Deze verruiming van de werkkostenregeling betekent dat werkgevers meer ruimte hebben voor onbelaste vergoedingen en verstrekkingen. Bij een loonsom van 400.000 euro kunnen werkgevers in de nieuwe situatie 12.000 euro onbelast beschikbaar stellen. Voor het loon boven 400.000 euro is het percentage van 1,18 (2020 = 1,2) procent.

Verlaging van lasten op arbeid voor het mkb

Deze verruiming van de werkkostenregeling is het gevolg van de plannen van het kabinet om de lasten op arbeid voor het mkb te verlagen.

Voor de dagelijkse praktijk betekent dit dat u als werkgever minder risico loopt met het overschrijden van de vrije ruimte en u daarover 80 procent loonheffing extra moet betalen.

Via de vrije ruimte van de werkkostenregeling kunnen werkgevers vergoedingen en verstrekkingen aan hun werknemers geven zonder dat deze belast worden. Werkgevers kunnen zelf bepalen waaraan en óf zij de vrije ruimte willen besteden. Sommige werkgevers gebruiken de vrije ruimte momenteel om onbelaste thuiswerkkostenvergoedingen te verstrekken, naast de mogelijkheden die er al zijn.

Wilt u ook weten hoe u meer voordeel kunt halen uit de werkkostenregeling? Neem dan contact op met onze adviseurs.

Veel gestelde vragen over de werkkostenregeling (WKR) beantwoord

Als u vragen heeft over de werkkostenregeling (WKR), dan bent u niet de enige. Grote kans dat deze vraag al eens is gesteld. Hieronder beantwoordt onze ervaren adviseur een aantal van de meest gestelde vragen of bekijk alle veel gestelde vragen over de WKR.

Wat is de werkkostenregeling?

De werkkostenregeling (WKR) bepaalt of de vergoedingen en verstrekkingen aan uw werknemers belast zijn met loonbelasting. Door in uw administratie goed bij te houden welke extraatjes (zoals een personeelsfeest of een kerstpakket) u aan uw personeel geeft, voorkomt u een onverwachte naheffing.

Wat valt in de vrije ruimte WKR?

Veel werkgevers vinden het lastig om te bepalen: wat valt in de vrije ruimte van de werkkostenregeling (WKR) en wat niet? Een verkeerde beoordeling kan voor u vervelende gevolgen hebben.

In de vrije ruimte in de WKR valt een deel van de loonsom dat u onbelast aan uw werknemers mag besteden. Het percentage en de maximale loonsom die de vrije ruimte bepalen, worden jaarlijks bijgesteld.

Is de werkkostenregeling verplicht?

De werkkostenregeling (WKR) is verplicht voor iedere werkgever. Hoe weet u of u de WKR goed toepast? De WKR-checker helpt u bij deze beoordeling.

Hoe berekent u de werkkostenregeling?

Hoe berekent u als werkgever de werkkostenregeling (WKR)? Hoe weet u of u de WKR juist toepast en vastlegt? Onze specialisten hebben een handige tool ontwikkeld zodat u de WKR goed berekent en de vergoedingen en verstrekkingen juist rubriceert. Met deze rekentool maakt u eenvoudig een indicatieve berekening van de vrije ruimte binnen de WKR.

Hoe berekent u de vrije ruimte?

In de vrije ruimte in de WKR valt een deel van de loonsom dat u onbelast aan uw werknemers mag besteden. Het percentage en de maximale loonsom die de vrije ruimte bepalen, worden jaarlijks bijgesteld. Bekijk de website van de Belastingdienst voor het nu geldende percentage en de loonsom. Let op dat u de vrije ruimte niet overschrijdt. Over dit extra bedrag moet u namelijk 80 procent belasting betalen, ook wel de eindheffing genoemd. Let ook op de gebruikelijkheid van het bedrag dat u besteedt aan uw werknemers.

Meld u aan voor onze nieuwsbrieven

Wij brengen u graag op de hoogte van nieuwe inzichten op het gebied van financiën, bedrijfsvoering en strategie voor de gezondheidszorgsector.

Aanmelden