Cybersecurity

Nieuw jaar, nieuwe goede cybersecurity voornemens!

Door:
Ishana Ramsaran,
Branko van Ormondt
Cybersecurity man achter laptop
Het nieuwe jaar betekent nieuwe goede voornemens voor uw organisatie. Bijvoorbeeld het verhogen van marktaandeel, klanttevredenheid of duurzaamheid. Maar heeft uw organisatie ook goede voornemens op het gebied van cybersecurity? Welke stappen moet u ondernemen? En hoe realiseert u deze ook daadwerkelijk? Wij helpen u graag verder met drie goede cybersecurity voornemens voor een veilig 2024.
Onderwerpen

1. Bewustwording creëren bij management over cybersecurity investeringen

Kleinere organisaties zijn steeds vaker doelwit van cybercriminaliteit. Uit onderzoek blijkt dat 80 procent van het mkb te maken heeft gehad met een cyberaanval. Cyberaanvallen leggen de bedrijfsvoering van uw organisatie plat en zorgen voor hoge kosten en imagoschade.

Wij zien in de praktijk vaak dat organisaties weinig kennis hebben over het belang en de omvang van cybersecurity. Ze durven geen grote financiële investeringen te maken in hun cyberweerbaarheid en zetten pas stappen wanneer ze gehackt zijn. Daarom is het belangrijk om bewustwording te creëren bij het management van uw organisatie over het belang van cybersecurity investeringen. Voorkomen is immers beter dan genezen.

Onze nulmeting geeft u inzicht in waar uw organisatie staat op het gebied van cyberweerbaarheid. Dit creëert bewustwording van de gebieden waar investeren mogelijk is en laat zien welke concrete maatregelen u kunt treffen. Daarnaast helpt onze crisisgame uw organisatie met meer bewustwording over cybercriminaliteit. Aan de hand van een zeer realistisch scenario test en verbetert u de vaardigheden en het incident response plan van uw organisatie.

2. Bouw gebruik van verouderde systemen af

Veel organisaties maken gebruik van verouderde systemen en stellen de uitfasering uit door hoge kosten. Deze oude systemen worden niet meer ondersteund door leveranciers en krijgen geen updates meer. Hierdoor bent u kwetsbaar voor cybersecurity aanvallen. Bouw deze systemen af en zorg ervoor dat uw software tijdig wordt geüpdatet.

Met onze CyberHunter dienstverlening krijgt u inzicht in de kwetsbaarheden van uw internetverkeer, uw netwerk en uw informatiesystemen. Of in onveilig gebruik ervan door uw medewerkers. Hierdoor krijgt u ook zicht op de verouderde systemen en de concrete gevaren die uw organisatie loopt. Vervolgens kunt u deze systemen uitfaseren. 

3. In gesprek met leveranciers over cybersecurity afspraken 

Steeds vaker vallen cybercriminelen via leveranciers organisaties aan. Hackers dringen binnen bij één leverancier en stelen gevoelige informatie van vele (soms wel duizenden) bedrijven. Daarom is het cruciaal om met uw leveranciers in gesprek te gaan over de gemaakte cybersecurity afspraken en ze scherp te houden. Het cyberweerbaarheidsniveau van uw organisatie is namelijk zeer afhankelijk van uw leveranciers, omdat daar veel incidenten ontstaan door kwetsbaarheden.

Wij kunnen u ondersteunen door uw cybersecurity afspraken en contracten te analyseren en in gesprek te gaan met uw leveranciers. Zo zorgen we voor een hoger cyberweerbaarheidsniveau. Uiteraard doen we dit in samenspraak met u en houden we rekening met de wensen en ambities van uw organisatie. 

Wilt u meer weten?

Heeft u hulp nodig om uw goede cybersecurity voornemens te behalen? Ondersteund door ons motto “Small steps, big impact”, nemen wij uw organisatie aan de hand en zorgen wij dat u met kleine stappen uw goede voornemens behaalt.