article banner
IFRS 16

IFRS 16: Lease payments

Onze 'Insights into IFRS 16'-serie behandelt verschillende aandachtsgebieden van de nieuwe leasing standaard IFRS 16, om organisaties te helpen bij de implementatie van deze nieuwe standaard.

Dit artikel gaat over 'lease betalingen'. IFRS 16 stelt dat bij het aangaan van het leasecontract als eerste de lease verplichting gewaardeerd wordt zijnde de contante waarde van de leasebetalingen die op deze startdatum nog niet zijn betaald.

Deze lease verplichting omvat zowel vaste betalingen (inclusief variabele betalingen die het karakter van vaste betalingen hebben) als variabele leasebetalingen die afhankelijk zijn van een index of een percentage. Vervolgens wordt het 'right-of-use' actief gewaardeerd.

Om te bepalen welke betalingen meegenomen moeten worden in de waardering van de leaseschuld en hoe veranderingen in deze betalingen invloed hebben op het al of niet opnemen, vereist veelal aanzienlijke oordeelsvorming. In dit artikel worden bepaalde aandachtsgebieden nader uitgelegd wanneer u bezig bent met het maken van deze oordeelsvorming.

Actualiteiten

Meld u aan voor onze nieuwsbrieven

Wij brengen u graag op de hoogte van nieuwe inzichten op het gebied van financiën, bedrijfsvoering en strategie voor de gezondheidszorgsector.

Aanmelden