Voorgaand evenement dinsdag 26 maart 2024

Als u privékosten betaalt via de bankrekening van de onderneming of de BV is daar in principe niets mis mee. Maar let op want een  verkeerd geboekt etentje met uw partner kan u zo tienduizenden euro’s kosten. En wat te denken van fiscale boetes. Bijna elke ondernemer kan daarover meepraten. Voorkomen is in dat geval beter dan genezen. Hier komen de regels van het formele belastingrecht om de hoek kijken. Regels die bepalen hoe belasting wordt geheven en hoe een aanslag moet worden bekendgemaakt en ingevorderd. Regels waar u als ondernemer vaker mee te maken hebt dan u denkt. Hoog tijd dus om u de weg te wijzen.

Waar gaan we het over hebben?

In ons webinar praten wij u bij over de actualiteiten ten aanzien van een aantal formeel rechtelijke onderwerpen waar u mee te maken kan krijgen, zoals:

 • Zakelijkheid van kosten
  Als ondernemer heeft u de ruimte om verschillende kosten af te trekken van uw inkomsten. Dat klinkt als muziek in de oren. De Belastingdienst heeft daarbij wel regels opgesteld. En dit leidt regelmatig tot discussies, zoals of de (dokters)tas van een duur merk mag zijn. We leggen u uit hoe het precies zit.

 • Controle van de Belastingdienst door middel van steekproeven
  Bij een boekenonderzoek wil de Belastingdienst vlot en in algemene lijnen door de administratie. Daarbij hanteren zij de controle-aanpak aan de hand van de (statische) steekproef, ook wel de guldensteekproef genoemd. Deze steekproef kent diverse problemen en tekortkomingen. Toch worden steeds meer boekenonderzoeken uitgevoerd met een steekproef. Maar hoe werkt dit nu precies?

 • Formeelrechtelijke aspecten van de omzetbelasting
  We gaan hier kort in op de tenaamstelling van een aanslag en de suppletieaangifte.

 • Boetes
  De Belastingdienst legt geregeld fiscale boetes op voor alle soorten van belastingen. Dat kan een verzuimboete zijn omdat een aangifte niet tijdig is gedaan, maar ook een vergrijpboete omdat de administratie niet deugt. De praktijk leert dat bijna alle ondernemers ooit wel eens met een fiscale boete te maken hebben gehad. We bespreken daarom de verschillende soorten boetes en hoe daarmee om te gaan.

Voor wie?

Ondernemers en DGA's, financials, controllers en administrateurs.

Wanneer?

Dinsdag 26 maart 2024 van 13:00 tot 14:00 uur. Het webinar is na aanmelding ook op een later moment terug te kijken.

Sprekers

Nancy ten Broek - Senior Manager Tax
Youri Hoffmann - Senior Consultant Tax
Christiaan Buizer (moderator) - Partner Tax

Dit webinar maakt deel uit van een maandelijkse serie webinars voor het MKB, waarin wij actuele onderwerpen behandelen.  Na afloop van het webinar ontvangt u per e-mail de opname, de presentatieslides en de gestelde vragen met bijbehorende antwoorden.

Sprekers

Nancy ten Broek
Senior manager tax

Nancy is sinds 1 januari 2022 werkzaam bij Grant Thornton als senior manager tax. Na haar studies Nederlands Recht in Nijmegen (2001) en Fiscaal Recht in Tilburg (2001) heeft Nancy ruime ervaring opgedaan als allround belastingadviseur bij (middel)grote accountants- en belastingadviesorganisaties. Voorts is zij drie jaar werkzaam geweest als senior gerechtssecretaris bij het Gerechtshof te Arnhem (Belastingkamer). Zij houdt zich met name bezig met inkomsten- en vennootschapsbelasting, fiscale begeleiding bij fusies, overnames en reorganisaties en fiscale due dilligenceonderzoeken. Daarnaast houdt zij zich in het bijzonder bezig met fiscale procesvoering en het formele belastingrecht. In dat kader begeleidt zij ondernemingen bij fiscale boekenonderzoeken en houdt zij zich bezig met fiscale procedures (bezwaar en beroep), fiscaal boeterecht en invordering. Nancy is verder annotator voor het NTFR en één van de auteurs van de NDFR. Daarnaast is zij lid van de Nederlandse Orde van Belastingadviseurs (NOB).

Youri Hoffmann
Senior Consultant Tax
Youri Hoffmann Volg op LinkedIn

Youri Hoffmann is sinds 2021 werkzaam bij Grant Thornton op de afdeling International Tax Services. Hij houdt zich voornamelijk bezig met tax compliance en advisering op het gebied van vennootschapsbelasting en dividendbelasting. Daarnaast houdt hij zich in het bijzonder bezig met fiscale procesvoering en het formele belastingrecht. Youri heeft fiscaal recht gestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam en is (aspirant) lid van de Nederlandse Orde van Belastingadviseurs.

Christiaan Buizer
Partner tax

Christiaan Buizer is als partner belastingadviseur werkzaam bij Grant Thornton. Zijn klanten zijn met name (middel-)grote nationale en internationale ondernemingen en hun aandeelhouders, vaak actief in bouw, handel en logistiek en deurwaarderij. Christiaan zet zijn expertise vooral in op het vlak van vennootschapsbelasting, herstructureringen, overdrachtsbelasting en estate planning. Vanaf maart 2020 heeft Christiaan zich gespecialiseerd in de corona steunmaatregelen zoals de NOW, TVL en het uitstel van betaling van belastingen.

Aankomende evenementen