Belastingen

Overstappen naar BV? Registreer uw intentieverklaring vóór 1 oktober 2022!

Door:
Anna Lisa Oosterhoff
insight featured image
Heeft u een eenmanszaak of vennootschap onder firma (VOF), dan is het voor u misschien interessant om over te stappen naar een besloten vennootschap (BV). Registreer dan vóór 1 oktober 2022 uw intentieverklaring bij de Belastingdienst, zodat uw onderneming per 1 januari 2022 fiscaal als BV wordt gezien. Waarom is een BV voor u gunstig en wat houdt een intentieverklaring precies in?
Onderwerpen

Wat zijn de voordelen van een BV?

Er zijn meerdere redenen waarom een BV aantrekkelijker kan zijn dan een eenmanszaak of een VOF:

  • Het kan de risico’s en de aansprakelijkheid van uw privévermogen beperken.
  • Het verbetert uw imago naar opdrachtgevers.
  • U kunt uw privégegevens beter beschermen.
  • Het kan het voor u fiscaal voordeliger zijn om uw onderneming in een BV onder te brengen. U kan een deel van de belasting dan namelijk uitgesteld betalen en de totaal verschuldigde belasting is soms zelfs lager dan voor een eenmanszaak of VOF. Waar het keerpunt precies ligt, is lastig te bepalen. Bij een winst vanaf 100.000 euro per jaar is het zeker de moeite waard om te kijken of een BV voor u voordeliger is.

Registreer nog vóór 1 oktober 2022 uw intentieverklaring

U kunt uw eenmanszaak of VOF op verschillende manieren omzetten naar een BV. Kiest u voor een geruisloze of ruisende inbreng, dan moet u een intentieverklaring registreren bij de Belastingdienst. Hierin geeft u aan dat u het voornemen heeft om uw eenmanszaak of VOF onder te brengen in een BV. Heeft u een intentieverklaring geregistreerd bij de Belastingdienst, dan bent u niet verplicht om hier gebruik van te maken. U kan hier later altijd nog van afzien.

U kunt uw eenmanszaak of VOF ook met terugwerkende kracht inbrengen in de BV. Kiest u voor een geruisloze inbreng, dan kunt u deze met terugwerkende kracht tot 1 januari 2022 plaats laten vinden. Dit is bijvoorbeeld voordelig wanneer u een hoge winst verwacht in 2022. De Belastingdienst belast dan uw volledige winst in de BV. Hiernaast hoeft u boekhoudkundig niet te bepalen welk deel van de winst aan de eenmanszaak toebehoort en welk deel van de winst aan de BV toebehoort. Voorwaarde is wel dat u vóór 1 oktober 2022 de intentieverklaring registreert bij de Belastingdienst.

 

Registreren intentieverklaring 

 

Wij helpen u graag

Heeft u hulp nodig heb het registeren van de intentieverklaring bij de Belastingdienst? Vraagt u zich af of het voor u voordelig is om uw eenmanszaak in te brengen in een BV of heeft u andere vragen over de inbreng? Neem dan contact op met één van onze belastingadviseurs.

Wij staan klaar om u te helpen.