Private Clients

Waarom een finaal verrekenbeding in uw huwelijksvoorwaarden?

ContributorName(contributor, true)
Door:
insight featured image
Trouwt u, dan stelt u waarschijnlijk huwelijksvoorwaarden op of partnerschapsvoorwaarden bij geregistreerd partnerschap. Vaak is in de huwelijksvoorwaarden een finaal verrekenbeding bij echtscheiding en/of overlijden opgenomen. Wat houdt dit in?
Onderwerpen

Meld u aan voor de Vermogensupdate

Wat is een finaal verrekenbeding?

Huwelijksvoorwaarden scheiden vermogens tijdens het huwelijk. Als in de huwelijksvoorwaarden een finaal verrekenbeding is opgenomen en uw huwelijk eindigt, dan verrekent u alsof er sprake is van een gemeenschap van goederen (dus fifty-fifty). Zo houden u en uw (ex-)echtgenoot beide uw eigen vermogen en krijgt de minst vermogende echtgenoot een geldvordering op de andere echtgenoot. Zo zijn de vermogens per saldo gelijk aan elkaar.

Bij echtscheiding en/of overlijden?

U kunt in uw huwelijksvoorwaarden opnemen dat het finaal verrekenbeding werkt bij echtscheiding en/of overlijden. Een finaal verrekenbeding dat alleen in werking treedt bij echtscheiding komt niet veel voor.

Mogelijke speelruimte in het verrekenbeding

Het is mogelijk dat u bepaalde vermogensbestanddelen van verrekening uitsluit. Bijvoorbeeld vermogens die u of uw echtgenoot heeft verkregen uit een schenking of erfenis. Dit kunt u in de huwelijksvoorwaarden laten opnemen. Soms heeft de schenker of erflater dit al bepaald. Ook kunt u de verrekening tot een maximum beperken.

Gebruik verrekenbeding om schenk- en erfbelasting te voorkomen

De verrekening verschuift het vermogen van de meer naar de minder vermogende partner. Deze verschuiving is vrij van schenk- en erfbelasting. U kunt het finaal verrekenbeding dus inzetten als planningsinstrument en zo de heffing van schenk- en erfbelasting beperken. Het beding kunt u ook later nog aan de huwelijksvoorwaarden toevoegen.

Contact

Benieuwd wat onze estate planning specialisten voor u kunnen betekenen? Neem vrijblijvend contact met ons op. We helpen u graag verder.

Lees meer over wat wij voor u kunnen betekenen