Private Clients

Waarom een finaal verrekenbeding in uw huwelijksvoorwaarden?

Erik van der Sande
Door:
insight featured image
Trouwt u, dan stelt u waarschijnlijk huwelijksvoorwaarden op of partnerschapsvoorwaarden bij geregistreerd partnerschap. Vaak is in de huwelijksvoorwaarden een finaal verrekenbeding bij echtscheiding en/of overlijden opgenomen. Wat houdt dit in?
Onderwerpen

Wat is een finaal verrekenbeding?

Huwelijksvoorwaarden scheiden vermogens tijdens het huwelijk. Als in de huwelijksvoorwaarden een finaal verrekenbeding is opgenomen en uw huwelijk eindigt, dan verrekent u alsof er sprake is van een gemeenschap van goederen (dus fifty-fifty). Zo houden u en uw (ex-)echtgenoot beide uw eigen vermogen en krijgt de minst vermogende echtgenoot een geldvordering op de andere echtgenoot. Zo zijn de vermogens per saldo gelijk aan elkaar.

Bij echtscheiding en/of overlijden?

U kunt in uw huwelijksvoorwaarden opnemen dat het finaal verrekenbeding werkt bij echtscheiding en/of overlijden. Een finaal verrekenbeding dat alleen in werking treedt bij echtscheiding komt niet veel voor.

Mogelijke speelruimte in het verrekenbeding

Het is mogelijk dat u bepaalde vermogensbestanddelen van verrekening uitsluit. Bijvoorbeeld vermogens die u of uw echtgenoot heeft verkregen uit een schenking of erfenis. Dit kunt u in de huwelijksvoorwaarden laten opnemen. Soms heeft de schenker of erflater dit al bepaald. Ook kunt u de verrekening tot een maximum beperken.

Gebruik verrekenbeding om schenk- en erfbelasting te voorkomen

De verrekening verschuift het vermogen van de meer naar de minder vermogende partner. Deze verschuiving is vrij van schenk- en erfbelasting. U kunt het finaal verrekenbeding dus inzetten als planningsinstrument en zo de heffing van schenk- en erfbelasting beperken. Het beding kunt u ook later nog aan de huwelijksvoorwaarden toevoegen.

Contact

Benieuwd wat onze estate planning specialisten voor u kunnen betekenen? Neem vrijblijvend contact met ons op. We helpen u graag verder.

Lees meer over wat wij voor u kunnen betekenen