Pillar 2

Amerikaanse koerswijziging biedt duidelijkheid over minimumbelastingregels

Door:
Amerikaanse koerswijziging biedt duidelijkheid over minimumbelastingregels
De Verenigde Staten zetten een onverwachte stap terug in het wereldwijde akkoord over minimumbelasting (Pillar 2). Toch biedt het recente akkoord met de G7 juist meer stabiliteit voor Nederlandse bedrijven met Amerikaanse activiteiten. Wat zijn de gevolgen van de gewijzigde Amerikaanse aanpak en hoe zit het nu met de Nederlandse implementatie van Pillar 2?
Onderwerpen

Op zijn eerste werkdag als president kondigde Trump via een memorandum aan dat de Verenigde Staten zich terugtrekken uit het wereldwijde initiatief voor een minimumbelasting (Pillar 2). Tegelijkertijd gaf hij de minister van Financiën opdracht om het belastingbeleid van andere landen te onderzoeken om vast te stellen of deze discriminerend zijn ten opzichte van Amerikaanse bedrijven.

De wereldwijde minimumbelasting, die in 2021 werd aangenomen door de OESO en algemeen bekend staat als de Global Tax Deal (Pillar 2), stelt een minimale effectieve belastingdruk van 15 procent op wereldwijde bedrijfswinsten vast. Deze regeling is gebaseerd op de modelregels van de OESO en moet door deelnemende landen in nationale wetgeving worden omgezet. 

In Nederland is Pillar 2 opgenomen in nationale wetgeving via de Wet Minimumbelasting 2024, dat van kracht is sinds 1 januari 2024. In totaal hebben 147 landen het Global Tax Deal-akkoord van de OESO ondertekend. Buiten de Europese Unie hebben ongeveer 30 landen de wereldwijde minimumbelasting daadwerkelijk geïmplementeerd.

Amerikaanse strafmaatregelen en het akkoord met de G7

Naar aanleiding van het onderzoek van de Minister van Financiën van de Verenigde Staten werden in juni 2025 een aantal vergeldingsmaatregelen voorgesteld. Deze specifieke maatregelen zijn opgenomen in ‘Section 899’ van het Republikeinse belastingwetsvoorstel genaamd de 'One Big Beautiful Bill Act'. Ze zijn bedoeld om hogere belastingen op te leggen aan bedrijven uit landen met, volgens de VS, 'oneerlijke buitenlandse belastingen'. Section 899 zou onder andere het volgende hebben geïntroduceerd:

  1. Extra inkomstenbelasting en bronheffingen op betalingen van bedrijven uit landen met 'oneerlijke' belastingregels.
  2. Uitbreiding van de BEAT-regeling (Base Erosion and Anti-Abuse Tax) naar bedrijven die eigendom zijn van personen uit die landen.

Op 28 juni 2025 heeft de Amerikaanse minister van Financiën een akkoord bereikt met de G7-landen over de toepassing van de Pillar 2-belastingregels van de OESO. Dit akkoord houdt in dat Amerikaanse bedrijven worden uitgesloten van de extra belasting die onder deze regels zouden vallen en dat de Amerikanen van Section 899 zullen afzien. Voor alle EU-lidstaten blijven de minimumbelasting regels van toepassing.

Gevolgen voor Amerikaanse en Nederlandse ondernemingen

Multinationale groepen een Amerikaanse moedermaatschappij worden vrijgesteld van de IIR en UTPR als erkenning van de bestaande Amerikaanse minimumbelastingregels waaraan zij zijn onderworpen (waaronder de bestaande BEAT-regimes (Base Erosion and Anti-abuse Tax) en GILTI-regimes (Global Intangible Low-Belastinged Income)). 

Voor Nederlandse ondernemingen met activiteiten in de VS betekent het akkoord een belangrijke verduidelijking van Amerikaans belastingbeleid en de gevolgen voor Pillar 2. Ondanks dat het akkoord nader moet worden uitgewerkt, zijn de mogelijke gevolgen dat er minder risico is op dubbele belastingheffing of complexe compliance-verplichtingen. Daarnaast valt op basis van de Nederlandse implementatie van Pillar 2, inclusief de onderbelastewinstbijheffing, geen extra Amerikaanse belastingdruk te verwachten. Het gevolg is dat grensoverschrijdende betalingen en investeringen tussen Nederland en de VS zonder risico op vergeldingsmaatregelen kunnen plaatsvinden.

Vooruitblik naar de nieuwe Pillar 2 werkelijkheid

Hoewel de details van het akkoord nog niet volledig bekend zijn, is het duidelijk dat de VS en haar G7-partners samenwerken aan een gecoördineerde implementatie van de OESO-regels  . Voor de EU-lidstaten geldt dat zij geen aanpassing hoeven te verwachten van de richtlijn die hen verplicht om de regels omtrent de minimumbelasting in de nationale wetgeving te implementeren. 
Op 4 juli 2025 heeft het Amerikaanse Congres een omvangrijke hervorming van regelgeving in de VS aangenomen, genaamd de ‘One Big Beautiful Bill Act’. In de finale versie van het wetsvoorstel is section 899 geschrapt. Daarnaast regelt deze wet dat de bepalingen over het Foreign-Derived Intangible Income (FDII) en het Global Intangible Low-Taxed Income (GILTI) de komende 10 jaar blijven en dat de Corporate Alternative Minimum Tax (CAMT) komt te vervallen. 

Wil je meer weten?

Neem dan contact op met een van onze experts. Zij helpen je graag verder. 

Neem contact op