Groen beleggen

Groen beleggen en sparen: wat levert heffingskorting u op?

Erik van der Sande
Door:
insight featured image
Groen sparen en beleggen levert meestal een lager rendement op. Om deze manier van sparen en beleggen toch te stimuleren, is een extra vrijstelling groene beleggingen opgenomen in box 3 van 65.072 euro per persoon (2023) en geldt er een extra heffingskorting van 0,7 procent van het vrijgestelde bedrag. Voor een extra stimulans wil het kabinet deze heffingskorting nu verhogen naar 1,1 procent. Wat levert u dit op?
Onderwerpen

Meld u aan voor de Vermogensupdate

Waarom verhoogde heffingskorting bij groen sparen en groene beleggingen? 

Het verschil tussen het lage rendement bij sparen en beleggen op groene producten en het toenemende rendement op ‘gewone’ spaartegoeden én de afname van forfaitaire belastingheffing over spaartegoeden sinds de introductie van de forfaitaire spaarvariant in box 3 zorgen ervoor dat groen sparen en beleggen minder populair wordt.  

Om groen sparen en beleggen toch te stimuleren, wil het kabinet de heffingskorting vanaf 2024 tijdelijk verhogen van 0,7 procent naar 1,1 procent. 

Wat levert u dit onderaan de streep op? 

We geven een voorbeeld (hierbij hebben we geen rekening gehouden met heffingskortingen en heffingsvrijvermogen anders dan die gelden voor groen sparen en beleggen en gaan we uit van tarieven in 2023): 

  • Tamara is getrouwd met Arie.  
  • Zij bezitten een banktegoed van 200.000 euro.  
  • Over dit tegoed betalen zij 230 euro aan inkomstenbelasting in 2023. 

Stel dat zij ieder 65.072 euro hadden ingelegd in een groen spaarproduct. 

  • De belastingheffing over het banktegoed daalt dan naar 125 euro.  
  • Daarnaast hebben zij recht op een heffingskorting van 912 euro bij 0,7 procent en 1.432 euro bij de verhoging naar 1,1 procent. 

Een totale besparing van 105 euro + 520 euro = 625 euro dus!