Wat is er nu toffer dan met eigen ogen kunnen zien hoe andere Grant Thornton kantoren werken? En hoe gaaf is het om jezelf een aantal maanden onder te dompelen in een andere wereldstad? Ik zeg ‘andere’ wereldstad, aangezien ik al mijn hele leven in het mooie Zoetermeer woon 😉. De grootste drive achter deze ideeën was dat ik mijn Engelse spreekvaardigheid een boost wilde geven. Dus ik trok de spreekwoordelijke stoute schoenen aan en vroeg eind 2021 aan Monique (partner International tax) of het mogelijk was om tijdelijk in het buitenland te werken.

Het vertrek

Op 17 augustus vertrok ik bepakt en gezakt naar Ierland. Grant Thornton Ierland heeft een fantastisch appartement geregeld waar ik ruim vier maanden mag verblijven. Het appartement ligt, zoals ik heb begrepen, in “Het Gooi” van Dublin. De locatie is perfect; ons kantoor en de stad liggen op zo’n 40 minuten loopafstand. Ja zeker, ik loop elke dag naar werk.

In juli was ik al twee dagen met Monique naar Ierland geweest, waardoor ik bij aankomst in augustus al een flink aantal collega’s kende. Heel fijn, want ik kreeg direct een warm welkom. Even twijfelde ik of beginnen op donderdag een goed idee was. Achteraf bleek het een perfect idee: donderdag is borreldag! Met een aantal collega’s gaan we (bijna) elke donderdag naar de Pub om de hoek, genaamd Mulligan’s. De eerste (en meteen de laatste) Guinness heb ik daar genuttigd.

Cultuurverschilletjes

Ik hou ervan om een babbeltje te maken, en doe dat in Nederland ook wel eens gedurende de werkdag. De werkdag ziet er hier een beetje anders uit. Achter je laptop zitten betekent werken, en het is dan ook een stuk rustiger hier. Gelukkig halen we die praatjes in de pauzes en de pub weer in. Nog iets grappigs wat mij opviel: als ik soms wat later op kantoor ben, kom ik vrolijk binnen en wens ik (enigszins luid) iedereen een goedemorgen. Dat is blijkbaar geen gewoonte in Ierland. Hier zeggen ze gewoon zachtjes goedemorgen bij binnenkomst. Koppig als ik ben, blijf ik gewoon “Good morning!” roepen. Ondertussen krijg ik gelukkig ook een “goedemorgen” terug!

Een van de redenen om een secondment naar Ierland te doen was dat ik hoorde dat de Ieren zulke leuke mensen waren. Nou, dat is zeker waar! Een leuk voorbeeld was de Grant Thornton 5km-loop voor het goede doel: ik kwam op de daq van de run achter het bestaan hiervan. Met de hulp van een collega heb ik mij diezelfde middag nog ingeschreven en kon ik (ongetraind) meedoen. De dag erna volgde er een mail waarin ik alle lof kreeg dat ik nog voor een aantal collega’s was geëindigd die wél een paar weken hadden getraind. Dat ik de volgende dag overal spierpijn had heb ik natuurlijk niet verteld.

Wat doe ik eigenlijk in Ierland?

Ik werk 40% van mijn tijd voor Ierland, en 60% van mijn tijd voor Nederland. Voor Ierland hou ik mij voornamelijk bezig met EU-gerelateerde dingen. Zo heb ik – samen met mijn Ierse collega’s – een aantal artikelen geschreven voor onder andere een accountantsblad, de Ierse Belastingdienst en de website van Grant Thornton Ierland. Ook heb ik een podcast opgenomen en een webinar georganiseerd waar partners uit zowel Nederland als Ierland spreken over de ontwikkelingen binnen de EU.

Deze 60/40-verdeling heeft als voordeel dat het voor Grant Thornton Ierland niet lastig was om mijn tijd vol te krijgen. Waar je ook start, je hebt altijd even de tijd nodig om een volledig vullend programma te hebben. Een ander voordeel van de verdeling in werktijd is dat ik niet al mijn bestaande klanten en huidige werk in Nederland hoefde over te dragen. Misschien is het stiekem zo vormgegeven om te voorkomen dat ik bij Grant Thornton Ierland blijf hangen, ook na de afgesproken vier maanden… :)

Deze geweldige ervaring zou ik iedereen aanraden. Mocht je ook interesse hebben in zo’n fantastische tijd, ga dan het gesprek aan met je leidinggevende. Want wie initiatief toont binnen Grant Thornton, krijgt zeker kansen.

Werken bij Grant Thornton

Wie werkt bij Grant Thornton ontwikkelt zich razendsnel. Door persoonlijke begeleiding, opleidingen en een gevarieerd klantenpakket helpen we je de vaardigheden te ontwikkelen die je nodig hebt om te groeien. Ben je benieuwd geworden naar onze functies?

Bekijk de vacatures