Voorgaand evenement dinsdag 27 februari 2024

De bedrijfsopvolgingsregeling (BOR) ligt al jaren onder een vergrootglas in de politiek. In het Belastingplan 2024 zijn de faciliteiten voor schenken en overlijden verder versoberd. Zonder toepassing van deze faciliteiten kunnen de verschuldigde belastingen bij overlijden oplopen tot maar liefst 73%. Door de juiste keuzes te maken is een flinke belastingbesparing mogelijk. Daarover vertellen wij u graag meer.

Waar gaan we het over hebben?

Weet u wat de fiscale gevolgen zijn voor uw bedrijf en familie als u overlijdt? Door goed na te denken over opvolging, toepassing van de bedrijfsopvolgingsregeling en uw huwelijkse voorwaarden en testament kunt u heffingen matigen of voorkomen. In ons webinar praten wij u bij over de volgende onderwerpen:

  • Bedrijfsopvolgingsregeling

De fiscale wetgeving kent verschillende regelingen om bedrijfsopvolging binnen het familiebedrijf fiscaal vriendelijk te maken. Deze faciliteiten zijn vooral bedoeld om liquiditeits- en continuïteitsproblemen te voorkomen als u bij schenking of overlijden af moet rekenen met de Belastingdienst. Met de bedrijfsopvolgingsregeling is het mogelijk om uw familiebedrijf zonder afdracht van inkomstenbelasting en relatief beperkte schenk-/erfbelasting over te dragen aan uw nabestaanden.

  • Het effect van huwelijkse voorwaarden en testament

De specifieke voorwaarden rondom de bedrijfsopvolgingsregeling zijn complex. Daarnaast is het ook maar de vraag of de bedrijfsopvolgingsregelingen goed uit de verf komen in uw situatie. Dit hangt onder andere af van de huwelijkse voorwaarden en wat in uw testament is geregeld voor uw bedrijf. Of de diverse vrijstellingen deels of volledig benut worden hangt dus af van uw specifieke situatie.

  • Wijzigingen in de bedrijfopvolgingsregeling

Het Belastingplan 2024 bevat diverse wijzingen in de bedrijfopvolgingsregeling. Zo worden vanaf 2024 verhuurde onroerende zaken niet meer als ondernemingsvermogen aangemerkt. En vanaf 2025 daalt het vrijstellingspercentage en wordt het beleggingsvermogen helemaal niet meer meegenomen onder de vrijstelling. We nemen u mee in de wijzigingen zodat u weet wat dit voor u betekent en of u hierop kunt voorsorteren.

Voor wie?

Dga’s van een (familie)bedrijf.

Wanneer?

27 februari 2024 van 13:00 uur tot 14:00 uur. Het webinar is na aanmelding ook op een later moment terug te kijken.

Dit webinar maakt deel uit van een maandelijkse serie webinars voor het MKB, waarin wij actuele onderwerpen behandelen. Na afloop van het webinar ontvangt u per e-mail de opname, de presentatieslides en de gestelde vragen met bijbehorende antwoorden.

Sprekers

Helma Terlouw
Belastingadviseur

Helma is gespecialiseerd in estate planning en financiële planning voor het familiebedrijf. Zij heeft ruime ervaring als adviseur op het gebied van de directeur grootaandeelhouder (dga) met zijn of haar onderneming(en), alsmede familieondernemingen.

Sylvia van der Burg
Senior manager tax

Sylvia van der Burg-van der Weijden is als fiscalist werkzaam binnen de nationale praktijk. Zij is gespecialiseerd in de fiscale advisering van vermogende particulieren, DGA’s en familiebedrijven. Na ruim 7 jaar werkzaam te zijn geweest bij een big-four kantoor, is zij sinds 2017 werkzaam bij Grant Thornton. Binnen Grant Thornton is Sylvia actief binnen de kennisgroep Estate planning en maakt zij deel uit van marktsector Familiebedrijven.

Christiaan Buizer
Partner tax

Christiaan Buizer is als partner belastingadviseur werkzaam bij Grant Thornton. Zijn klanten zijn met name (middel-)grote nationale en internationale ondernemingen en hun aandeelhouders, vaak actief in bouw, handel en logistiek en deurwaarderij. Christiaan zet zijn expertise vooral in op het vlak van vennootschapsbelasting, herstructureringen, overdrachtsbelasting en estate planning. Vanaf maart 2020 heeft Christiaan zich gespecialiseerd in de corona steunmaatregelen zoals de NOW, TVL en het uitstel van betaling van belastingen.

Aankomende evenementen