In een wereld waar duurzaamheid steeds meer centraal staat, is het essentieel voor mkb-ondernemers om hun bedrijfsvoering aan te passen aan de eisen van de toekomst.
Ken ik mijn risico’s? Neem ik de juiste maatregelen? Ben ik effectief daarin, ook met IT-tools? Als u met dergelijke vragen worstelt, kunnen wij u helpen met onze reeks van business risk diensten.
Welke cyberdreigingen zijn relevant voor mijn organisatie? Heb ik de goede voorzorgsmaatregelen genomen om mijn data te beschermen? Realistisch vragen! Wij helpen die te beantwoorden.
Hoe kunt u op verantwoorde wijze risico’s beheersen indien sprake is van integriteitinbreuken of bedrijfsfraude? De Forensic & integrity services specialisten van Grant Thornton helpen.
Het bepalen van de juiste waarde van jouw onderneming is cruciaal bij belangrijke beslissingen zoals fusies, overnames, aandeelhouderswisselingen of juridische geschillen. Een onjuiste waardering kan leiden tot financiële verliezen, ongunstige deals of juridische complicaties. Dit kan de stabiliteit en groei van jouw bedrijf ernstig beïnvloeden.
Met onze expertise en datagedreven aanpak zorgen we ervoor dat jouw organisatie toekomstbestendig is en met vertrouwen strategische beslissingen kan nemen.
Als ondernemer wil je er zeker van zijn dat je jaarrekening volledig en betrouwbaar is. Dit is niet alleen belangrijk voor compliance, maar versterkt ook het vertrouwen van investeerders, klanten en andere stakeholders.
Financiële verslaglegging volgens IFRS is ingewikkeld. Inmiddels kennen steeds meer internationale ondernemingen de regels. Hoe past u ze echter concreet toe?
Hoe kan ik gebruikmaken van de innovatiebox? Kan ik die steeds terugkerende belastingaangiftes uitbesteden? Wat kost het als ik morgen wegval? Hoe regel ik mijn oudedagvoorziening? Voldoe ik wel aan alle nieuwe regelgeving? Zal ik NOW3 aanvragen? Allemaal goede vragen. Wij helpen met de antwoorden.
Als ik die interessante Head of sales in Frankrijk wil aannemen, hoe zit dat dan fiscaal? Welke vennootschap kan het beste een overname doen? Hoeveel scheelt het, als ik al onze belastingaanslagen wereldwijd bij één partij neerleg? Voor wie kan ik gebruikmaken van de 30%-regeling? En hoe? De boete van ‘niet melden’ 830.000 euro? Wat moet ik precies wél melden bij grensoverschrijdende fiscale constructies? Goede vragen. Wij beantwoorden er dagelijks honderden wereldwijd. Scherp en met aandacht voor uw situatie. In welk land dan ook.
Als ondernemer heeft u te maken met btw-wetgeving, zowel als u nationaal als internationaal onderneemt. Die wetgeving is vaak complex. Een juiste toepassing en optimale benutting van de mogelijkheden van de btw-wetgeving vraagt specialistische kennis. Kennis die wij u kunnen bieden.
Ons internationale netwerk van douanespecialisten wijst u op de mogelijkheden die de douanewetgeving kan bieden. Dat bespaart u heel wat kosten en moeite.
Gaat u met uw organisatie risicovolle projecten aan? De overheid stelt financiële middelen beschikbaar, door middel van het stimuleringsbeleid, voor ondernemers. De subsidieadviseurs van Grant Thornton adviseren en assisteren u graag bij uw subsidieaanvraag.
Weet u wat uw belangrijkste fiscale risico’s zijn? En weet u hoe u deze risico’s identificeert en beheerst? Heeft u voldoende tijd om u te focussen op de fiscale zaken die ertoe doen?
Transfer pricing (interne verrekenprijzen) raakt de meeste multinationale bedrijven. Voldoet uw organisatie aan de transfer pricing-documentatieverplichtingen?
In deze veranderende wereld wordt het steeds belangrijker om niet alleen naar de financiële prikkels te kijken, maar ook naar de impact op het milieu. Multinationale ondernemingen moeten hun belastingstrategie herzien, in lijn met het ESG-gedachtegoed.
In de afgelopen jaren heeft de blockchain zichzelf bewezen om veranderingen teweeg te brengen in de financiële sector. Deze opkomende industrie heeft de noodzaak om aan regelgeving te voldoen, vergroot. In dit dynamische landschap passen onze specialisten zich hierop aan en geven zij voorrang aan de naleving en toezicht van de steeds veranderende regelgeving.
Van algemene voorwaarden tot juridische strategie, het moet waterdicht in elkaar zitten. Dat geeft zekerheid en dus rust en ruimte voor groei. Wij denken pro-actief en pragmatisch met u mee. We kijken vooruit en zetten graag dat stapje extra.
Welke verplichtingen heb je bij een zieke werknemer? Hoe pak je een reorganisatie aan? Als ondernemer wil je duidelijke antwoorden en praktische oplossingen voor jouw arbeidsrechtelijke vragen.
Duurzaamheid is meer dan een buzzword - het vormt de kern van onze juridische begeleiding naar duurzaam succes. Van het opstellen van duurzame contracten, integreren van duurzaam HR-beleid en ESG-Due Diligence binnen onze M&A praktijk tot het adviseren over ESG en andere (nationale en internationale) wetgeving: Wij denken graag pragmatisch en proactief met u mee.
Bouw- en vastgoedondernemers bevinden zich in een lastige markt. Reorganisaties, teruglopende marges en zorgen over het op peil houden van de portefeuille zijn...
De ontwikkelingen met betrekking tot digitalisering, met zowel bedreigingen als kansen, gaan snel. Het is de vraag welke rol de commissaris daarin speelt of...
Familiebedrijven nemen een unieke positie in, in Nederland en wereldwijd. Ze worden gezien als een (stabiele) motor van de economie. Dit kenmerkt zich onder...
Aan het hoofd staan van een familiebedrijf is een flinke opgave. Het brengt veel verschillende verantwoordelijkheden met zich mee. Hoe is het eigendom geregeld? Wie heeft welk belang in het bedrijf? Zijn er familieleden die u liever niet aan het roer ziet staan van de onderneming?
Duurzaamheid gaat verder dan alleen het behalen van (milieu)doelen, het anticiperen op klimaatrisico’s en het inspelen op kansen. Duurzaamheid is breder en bij uitstek een onderwerp dat bij familiebedrijven past.
Ook voor u als dga komt het moment waarop u serieus aandacht moet besteden aan bedrijfsopvolging. Het is geen wonder dat bedrijfsopvolging binnen het familiebedrijf bijzonder complex is.
Het onderwerp 'vermogen' binnen familiebedrijven is een belangrijk maar complex onderwerp, dat vele aspecten omvat. Goed plannen en goede afspraken maken voor de continuïteit van het aanwezige vermogen is dus cruciaal.
Dagelijkse bezigheden (ook in het bedrijf) maken het vaak moeilijk om prioriteit te geven aan échte reflectie. Even uit de day-to-day business stappen om kritisch na te denken over wat u als eigenaar wilt bereiken
De Nederlandse Maritieme cluster is actief op alle continenten. En de gehele transport & logistieksector groeit. Vraagt u zich weleens af welke logistieke...
Hoe blijft u aan de wereldtop in de maritieme sector? Nederland moet het hebben van innovatie. Onze kennis brengt de maritieme cluster aan de wereldtop.
Legal
Nieuwe ontwikkelingen transitievergoeding bij beëindiging van slapende dienstverbanden
Op 11 november 2022 heeft de Hoge Raad enkele openstaande vragen over het beëindigen van slapende dienstverbanden beantwoord door het publiceren van twee arresten. Uit deze arresten blijkt dat de verplichting voor een werkgever om in te stemmen met een verzoek van een werknemer om een slapend dienstverband alsnog te beëindiging waardoor een transitievergoeding betaald moet worden, ook geldt voor de ‘oude’ slapende dienstverbanden.
Onderwerpen
The video is playing.This video is playing in mini-player mode.
Deze ‘oude’ slapende dienstverbanden kunnen worden onderverdeeld in semi-diepslapers en diepslapers. De zogenaamde Xella-norm is van toepassing is vanaf 20 juli 2018. Welke gevolgen brengt dit met zich mee voor u als werkgever?
Wat houdt het ‘slapend’ dienstverband in?
U bent als werkgever verplicht om bij de eerste twee jaar van ziekte van een werknemer het dienstverband in stand te laten en het loon (deels) door te betalen. Wanneer een werknemer langer dan 104 weken ziek is en er binnen een half jaar geen uitzicht is op herstel, dan kunt u als werkgever de arbeidsovereenkomst met toestemming van het UWV beëindigen. Met als gevolg dat u een transitievergoeding aan de werknemer moet betalen. Een transitievergoeding is aan de werknemer verschuldigd indien de werknemer twee jaar of langer in dienst is geweest en de werkgever de arbeidsovereenkomst opzegt.
De betaling van de transitievergoeding kan bij langdurig zieke werknemers worden ontlopen door het dienstverband ‘slapend’ te houden. De werknemer blijft dan formeel in dienst omdat de arbeidsovereenkomst doorloopt, maar de verplichting tot het betalen van loon komt te vervallen. Ook bouwt de werknemer geen nieuwe vakantiedagen of vakantiegeld op. Wel bestaat er een re-integratieplicht van de werknemer en moet u als werkgever passende arbeid blijven aanbieden wanneer dit mogelijk is. Bovendien blijft de transitievergoeding oplopen, omdat het aantal dienstjaren van de werknemer toeneemt.
Wet Compensatie Transitievergoeding
Om het ontlopen van de betaling van de transitievergoeding tegen te gaan is op 20 juli 2018 de Wet Compensatie Transitievergoeding van kracht geworden. Deze wet zorgt ervoor dat werkgevers de betaalde transitievergoeding bij beëindiging van de arbeidsovereenkomst wegens langdurige arbeidsongeschiktheid/ziekte terugkrijgen van het UWV. Hierdoor is er geen reden meer om een dienstverband na twee jaar ziekte niet te ontbinden. De werkgever krijgt namelijk de te betalen transitievergoeding vergoedt. Slapende dienstverbanden worden zo ontmoedigd. De wet stelt wel een maximum aan de hoogte van deze compensatie. Er is onder andere geen compensatie voor transitievergoeding die is opgebouwd na het verstrijken van de periode van 104 weken bij ziekte. Ook telt een periode van loonsanctie niet mee.
Xella-norm
Eind 2019 heeft de Hoge Raad overwogen dat werkgevers, op grond van goed werkgeverschap, moeten instemmen met een voorstel van een werknemer tot beëindiging van een slapend dienstverband als zij het daar beide over eens zijn. De werkgever is dan verplicht een vergoeding te betalen ter hoogte van de wettelijke transitievergoeding.
Het maximumbedrag wat hieraan verbonden is, komt neer op het bedrag aan transitievergoeding dat betaald had moeten worden wanneer een werknemer 104 weken afwezig is geweest door ziekte. Dit heet ook wel de Xella-norm.
Semi-diepslapers en diepslapers
Er is een discussie ontstaan of de Xella-norm (de verplichting de transitievergoeding te betalen bij beëindiging na 2 jaar ziekte) ook geldt voor semi-diepslapers en diepslapers. Er is onderscheid gemaakt tussen diepslapers en semi-diepslapers omdat werknemers vóór 1 juli 2015 geen recht hadden op een transitievergoeding. Vanaf 1 juli 2015 is met de invoering van de Wet Werk en Zekerheid ook de transitievergoeding geïntroduceerd. Maar wat is precies het verschil?
Bij semi-diepslapers is het dienstverband dus niet beëindigd en is de periode van 104 weken ziekte verstreken na 1 juli 2015.
Bij diepslapers is de periode van 104 weken ziekte verstreken voor 1 juli 2015 en kon de arbeidsovereenkomst wegens langdurige arbeidsongeschiktheid/ziekte worden beëindigd vóór 1 juli 2015.
Bij de Hoge Raad is de vraag voorgelegd of in beide gevallen de Xella norm van toepassing is.
UWV en compensatie van de transitievergoeding betaalt aan de diep- en semi-diepslapers
In dezelfde tijd dat de Hoge Raad zich boog over de vraag of er een transitievergoeding betaald moest worden bij semi-diepslapers en diepslapers, speelde de kwestie bij de Centrale Raad van Beroep of het verzoek tot compensatie van de betaalde transitievergoeding bij de beëindiging van het dienstverband van een diepslaper terecht geweigerd was.
Het UWV redeneerde als volgt: De compensatie is gemaximeerd tot het moment dat 104 weken ziekte zijn doorlopen. Ligt dit einde vóór 1 juli 2015 dan is er op dat moment geen aanspraak op transitievergoeding mogelijk. De verplichting van het betalen van een transitievergoeding bestond wettelijk namelijk nog niet.
Dit betekent volgens het UWV dat wanneer een slapend dienstverband wordt beëindigd en de werkgever een vergoeding aan de werknemer heeft betaald, de compensatie op € 0 vastgesteld moet worden. Deze handelwijze van het UWV is op 1 juli 2022 voorgelegd aan de Centrale Raad van Beroep. Zij heeft geoordeeld dat het UWV een verkeerde uitleg hanteert en dat ook deze vergoedingen voor compensatie in aanmerking komen.
De Hoge Raad heeft daarom op 11 november 2022 beslist dat de Xella-norm ook geldt voor de semi-diepslapers en diepslapers. Dit betekent dat werkgevers ook moeten instemmen met verzoeken van semi-diepslapers en diepslapers om het slapend dienstverband met wederzijds goedvinden te beëindigen, mits dit verzoek is gedaan op of na 20 juli 2018. De door de werkgever te betalen vergoeding komt (deels) voor compensatie door het UWV in aanmerking. De datum 20 juli 2018 is door de Hoge raad gekozen omdat dat het publicatiemoment was van de Wet Compensatie Transitievergoeding. Werkgever konden vanaf dat moment weten dat de door hen betaalde transitievergoeding zou worden gecompenseerd.
Hoe zit dat met de schadeplichtigheid van de werkgever?
De Xella-norm geldt dus vanaf 20 juli 2018. Daarvoor was de werkgever niet verplicht in te stemmen met een voorstel tot beëindiging van een slapend dienstverband door een werknemer. Niet instemmen met een dergelijk verzoek vóór 20 juli 2018 maakt de werkgever daarom niet schadeplichtig. Vanaf 20 juli 2018 kan de weigering van de werkgever om akkoord te gaan met het voorstel van de werknemer tot beëindiging van de arbeidsovereenkomst tot schadeplichtigheid van de werkgever leiden. Als de rechter oordeelt dat de werkgever schadeplichtig is, dan zal dit bedrag waarschijnlijk niet gecompenseerd worden door het UWV. De reden hiervoor is dat het betaalde bedrag geen transitievergoeding is, maar een schadevergoeding.
Whitepaper: Succesvol reorganiseren in 7 stappen
In ons whitepaper nemen we u mee in alles wat er komt kijken bij bedrijfseconomisch ontslag. Onderwerpen die aan bod komen zijn:
Hoe bereidt u een reorganisatie voor?
Afspiegelingstips.
De vaststellingsovereenkomst en ontslagvergunning: de tweetrapsraket.