Arbeidsrecht

De bijzondere positie van de statutair bestuurder in het arbeidsrecht

Melissa Overbeek
Door:
De bijzondere positie van de statutair bestuurder in het arbeidsrecht
Een statutair bestuurder wordt meestal benoemd door de Algemene vergadering van Aandeelhouders (AVA) via een benoemingsbesluit dat hij of zij heeft geaccepteerd. Vaak heeft de bestuurder daarnaast ook een arbeidsovereenkomst en is hij of zij tegelijk werknemer van de onderneming. Daarmee heeft de statutair bestuurder een bijzondere positie: er is zowel een arbeidsrechtelijke als een vennootschapsrechtelijke relatie met de onderneming. Maar wat houdt die bijzondere positie nu precies in? We zetten het hieronder op een rij.
Onderwerpen

Minder ontslagbescherming

De AVA kan de vennootschapsrechtelijke band met een statutair bestuurder op elk moment verbreken via een rechtsgeldig ontslagbesluit. In 2015 oordeelde de Hoge Raad dat zo’n besluit ook het einde van de arbeidsrechtelijke dienstbetrekking betekent, tenzij er een opzegverbod geldt of afwijkende afspraken zijn gemaakt. Daarom is voor het ontslag van een statutair bestuurder geen ontslagvergunning van het UWV of een ontbindingsbeschikking van de kantonrechter nodig. 

Net als bij gewone werknemers moet de werkgever wel een wettelijke, redelijke ontslaggrond hebben, zoals disfunctioneren of een verstoorde arbeidsrelatie. Ook moet de werkgever, net als bij gewone werknemers, eerst onderzoeken of herplaatsing in een andere functie mogelijk is. In de rechtspraak zie je dat in het geval van een statutair bestuurder snel(ler) aan deze voorwaarden is voldaan.

Na ontslag geen herstel, wel kans op billijke vergoeding

Na ontslag kan een statutair bestuurder de rechter niet vragen om de arbeidsovereenkomst te herstellen. Wel kan hij of zij een billijke vergoeding eisen bij een opzegging als de werkgever ernstig verwijtbaar heeft gehandeld of nagelaten.

Afwijkende ketenregeling 

Gewone werknemers mogen binnen drie jaar maximaal drie tijdelijke arbeidsovereenkomsten krijgen. Wordt deze termijn of het aantal overschreden? Dan ontstaat automatisch een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd.  Dit heet de ketenregeling. Voor de statutair bestuurder geldt een afwijking: zij mogen ook maximaal drie tijdelijke contracten afsluiten, maar die mogen samen langer duren dan drie jaar.

Geen bedenktermijn bij beëindiging met wederzijds goedvinden

Ook de arbeidsovereenkomst van de statutair bestuurder kan met wederzijds goedvinden eindigen. Bij gewone werknemers geldt na ondertekening van de vaststellingsovereenkomst een bedenktijd van 14 dagen. Binnen die periode kunnen zij terugkomen op hun besluit dat zij akkoord gaan met de vaststellingsovereenkomst. De bedenktermijn van 14 dagen geldt niet voor statutair bestuurders.

Ben je een statutair bestuurder of heb je een statutair bestuurder in dienst en heb je vragen over deze bijzondere positie?

Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag verder met juridisch advies.

Neem contact op