TAX

Een vakantieauto naast de auto van de zaak. Kan dat zomaar?

John Boer
Door:
Een vakantieauto naast de auto van de zaak
Een elektrische auto van de zaak is niet altijd geschikt om mee op vakantie te gaan of te gebruiken voor andere langere ritten. Denk aan een kleiner bereik of een lager trekgewicht. In dat geval kan de werkgever tijdelijk een andere auto ter beschikking stellen. Bijvoorbeeld een brandstofauto voor de vakantie. Of dit gevolgen heeft voor de bijtelling, hangt af van een paar zaken. Belangrijk is of de werknemer de vaste auto inlevert en of hij met die auto al meer dan 500 kilometer privé heeft gereden.
Onderwerpen

Twee auto’s tegelijk van de zaak

De eerste optie is dat de werknemer  naast de vaste (elektrische) auto  tijdelijk een andere auto mag gebruiken. In dat geval geldt voor de vaste (elektrische) auto bijtelling over het hele jaar, Voor de tijdelijke auto geldt ook een forfaitaire bijtelling. Deze is tijdsevenredig en minimaal gebaseerd op de cataloguswaarde van die tweede (tijdelijke) auto. De bijtelling geldt dan voor beide auto’s, gedurende de periode dat deze auto’s aan de werknemer ter beschikking staan. Je moet het privégebruik voor elke auto naar tijdsgelang berekenen.

Werkelijke waarde telt soms mee

De Belastingdienst kan een hogere bijtelling toepassen als de tweede (tijdelijke) auto alleen privé wordt gebruikt, bijvoorbeeld voor een vakantie. In dat geval kijkt de Belastingdienst naar de werkelijke waarde van de auto. Dat zijn kosten die de werkgever maakt om de auto tijdelijk aan de werknemer beschikbaar te stellen.

Alleen tijdelijke auto ter beschikking

De tweede optie is dat de vaste (elektrische) auto aantoonbaar ingeleverd wordt bij de werkgever of de leasemaatschappij. Dan staat de vaste auto niet langer ter beschikking van de werknemer. In dat geval geldt er geen dubbele bijtelling. De bijtelling wordt verdeeld over het jaar: tijdens de vakantie geldt bijtelling voor de tijdelijke auto, de rest van het jaar over de vaste (elektrische) auto. De afspraken hierover moeten schriftelijk worden vastgelegd. De werknemer levert vóór de vakantie de vaste (elektrische) auto, de papieren en de middelen voor toegang tot en gebruik van de vaste auto in bij de werkgever of de leasemaatschappij. Deze vastlegging moet je in de loonadministratie opnemen.

Eigen bijdrage tijdelijke auto

De werknemer kan een (hogere) eigen bijdrage betalen voor het gebruik van de tijdelijke auto. Is deze netto bijdrage vooraf schriftelijk afgesproken? Dan mag de werkgever het als eigen bijdrage voor privégebruik in mindering brengen op de bijtelling.

Geen privégebruik voor de vaste auto, toch bijtelling?

Een werknemer die kan aantonen dat hij minder dan 500 kilometer privé rijdt met de vaste (elektrische) auto, krijgt toch te maken met bijtelling als hij een tijdelijke vakantieauto gebruikt. Overschrijdt dit samen de grens van 500 kilometer? Dan geldt bijtelling voor beide auto’s. Ook als duidelijk is dat de vaste elektrische auto niet privé is gebruikt.

Meer weten? 

Neem dan contact op met een van onze specialisten. Ze helpen je graag verder.

Neem contact op