Cyber

Wat is een cyber incident response plan?

Door:
Branko van Ormondt
two young colleagues having a conversation
Wat doet u in het geval van een cyber security incident? Een cyber incident response plan is een cruciaal instrument voor organisaties om zich voor te bereiden op het identificeren, analyseren en aanpakken van cyberaanvallen en andere beveiligingsincidenten, ook voor organisaties in de transport- en logistiek sector. Dit plan legt processen vast die gericht zijn op het minimaliseren van schade, het stoppen van de cyberaanval en het herstellen van de IT-infrastructuur.
Onderwerpen

Hoe veilig is uw website?

Laat uw website scannen

Bent u benieuwd naar de veiligheid van uw website? Vraag dan nu kosteloos de Cyber risk scan aan. U ontvangt binnen 24 uur een overzichtelijk rapport waarin u zelf ziet hoe uw website presteert.

Nut van een cyber incident response plan

''Wij zijn maar een kleine organisatie en een cyberaanval raakt ons  toch niet?”  Dit is een opmerking die onze cybersecurity experts vaak horen. Hoewel begrijpelijk, is het een misvatting dat bepaalde organisaties in de transport- en logistieke sector geen behoefte hebben aan een cyberincident response plan, bijvoorbeeld omdat ze klein zijn of mogelijk niet interessant genoeg voor hackers. Hackers maken geen onderscheid op organisatiegrootte, sector of gevoeligheid van data. Hackers hanteren een opportunistische aanpak en richten zich op ieder mogelijk doelwit.

In de transport- en logistieke sector is bedrijfscontinuïteit van essentieel belang. Elke minuut van stilstand leidt tot vertragingen, operationele problemen en zelfs financiële verliezen. Daarom is het van cruciaal belang om een effectieve strategie te hebben om de hersteltijd bij een cyberaanval te verkorten. In uw cyber incident response plan staan acties om, parallel aan het oplossen van het incident, uw bedrijfsvoering actief te krijgen. 

Een begin maken aan het cyber incident response plan 

Een cyber incident response plan opstellen is niet makkelijk en vereist expertise. Onze cybersecurity experts beginnen altijd met het stellen van de volgende vragen:

  • Wat zijn onze belangrijkste assets en kroonjuwelen?
  • Wie is verantwoordelijk voor het reageren op een cyber incident?
  • Welke rollen wil ik in mijn crisisteam vertegenwoordigd hebben?
  • Hoe reageren wij op een cyber incident?
  • Hoe en wanneer oefenen we het cyber incident response plan?

Het opstellen van een cyber incident response plan kost tijd en vereist meerdere herhalingen. Sterker nog, door de veranderende dreigingen moet het plan regelmatig worden bijgesteld. Onze cybersecurity experts raden daarom aan het plan regelmatig te testen en te verbeteren. 

Tot slot, door het cyber security plan te testen en te oefenen, zorgt u ook dat de organisatie het plant kent en steunt.

In geval van een cyberaanval is een goed ontwikkeld cyber incident response plan van onschatbare waarde. Het stelt organisaties in staat om snel en effectief te reageren, de schade te beperken en de bedrijfscontinuïteit te waarborgen. 

Zorg ervoor dat uw organisatie een up-to-date plan heeft en weet dat er altijd contact kan worden opgenomen voor ondersteuning en advies. Indien u vragen heeft of behoefte heeft aan verdere informatie, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.

Neem contact op met één van onze specialisten