Cruiseschepen

Terbeschikkingstelling bemanning cruiseschepen naar nultarief

Door:
Ygrain Post
insight featured image
De Kennisgroep van de Belastingdienst vindt dat de vergoeding voor de terbeschikkingstelling van bemanning voor cruiseschepen valt onder het nultarief. Waarom heeft de Kennisgroep dit standpunt en wat is hun redenering hierbij?
Onderwerpen

Blijf op de hoogte van de laatste updates voor de transport & logistiek sector

Wat doet de Kennisgroep van de Belastingdienst? 

De Kennisgroep van de Belastingdienst is een interne groep van experts en houdt zich bezig met de interpretatie en toepassing van fiscale wet- en regelgeving. Deze groep bestaat uit specialisten op verschillende fiscale gebieden, zoals: btw, inkomstenbelasting, vennootschapsbelasting, enzovoort.  

Ze ontwikkelen standpunten, geven advies over complexe fiscale vraagstukken, beoordelen situaties waarin de wet- en regelgeving niet direct duidelijk of eenduidig is en proberen tot een uniforme en consistente interpretatie te komen. 

Waarom nultarief voor bemanning cruiseschepen? 

De Kennisgroep is van mening dat de vergoeding voor de terbeschikkingstelling van bemanning voor cruiseschepen onderworpen moet zijn aan het nultarief. Dit is gebaseerd op wet- en regelgeving die de mogelijkheid bieden het nultarief toe te passen op diensten die direct verband houden met de behoeften van schepen. Hieronder vallen ook bepaalde diensten aan de reder voor de exploitatie van een zeeschip.  

Waarom deze uitzondering volgens de Kennisgroep? 

De terbeschikkingstelling van personeel valt normaal gesproken onder het algemene btw-tarief. Echter, bij het uitlenen van bemanning aan de reder voor de exploitatie van cruiseschepen is dit anders. Het Hof van Justitie bepaalt dat er een verband moet bestaan tussen de verrichte dienst en de exploitatie van het betreffende schip om het nultarief toe te mogen passen: de verrichtingen moeten noodzakelijk zijn voor de exploitatie van het schip. Omdat de exploitatie van een cruiseschip niet mogelijk is zonder bemanningsleden (zij voorzien namelijk in de directe behoeften van het betreffende schip) is het logisch het nultarief toe te passen voor de terbeschikkingstelling van bemanning voor cruiseschepen. 

Wat kunt u met deze informatie? 

U mag voor de vergoeding voor het ter beschikking stellen van bemanningsleden van cruiseschepen dus het nultarief toepassen. Blijf wel op de hoogte van de laatste wet- en regelgeving en win indien nodig advies in bij een fiscaal expert zodat u de btw-regels goed toepast.  

Let op: dit artikel is slechts een weergave van het standpunt van de Kennisgroep. Beschouw dit niet als juridisch advies. Wilt u specifiek advies voor uw situatie?

Raadpleeg dan een van onze professionele belastingadviseurs.