Vertel eens iets over jouw carrière bij Grant Thornton.

Ik ben Lieke-Rosa Broere-Koetsier. Ik heb wiskunde gestudeerd aan de Radboud Universiteit in Nijmegen: iets heel anders dan wat ik nu doe! Ik werk nu ruim vijf jaar bij Grant Thornton.

Ik vind wiskunde heel erg leuk. Ik heb het niet voor niets vijf jaar lang (drie jaar bachelor en twee jaar master) gestudeerd. De wiskunde die ik tijdens mijn studie heb geleerd (laten we het exacte algebra noemen) is alleen niet altijd even toepasbaar in de “echte wereld”.

Voor afgestudeerde wiskundigen zijn er zeker veel banen te vinden, je gaat alleen vaak iets doen waarvan je eigenlijk niet weet wat het is. Zo zijn er bijvoorbeeld veel banken en verzekeraars die wiskundigen in dienst hebben. De grootste uitdaging was voor mij om uit te vinden welke richting ik leuk vond. Het was allemaal nieuw en anders dan mijn studie.

Daarom besloot ik naast mijn wiskundige vakken ook andere vakken te volgen. Tijdens mijn bachelor heb ik ook de propedeuse informatica gehaald. De masterrichting die ik koos had een verplichte afstudeerstage. Tijdens mijn master heb ik ook bedrijfskundige vakken gehad, waardoor ik meer leerde over bedrijfsstructuren. In mijn afstudeerstage werkte ik een half jaar bij EY in Amsterdam op de afdeling actuariaat: hier doen ze een soort “verzekeringswiskunde”, dus de wiskunde achter verzekeringen.

Ik vond het heel leuk bij EY, het is een hele professionele, grote organisatie. Toch wilde ik verder kijken omdat ik merkte dat het onderwerp (verzekeringen) mij niet zo lag en omdat het in een hele grote organisatie soms lastig is om als starter al echt inbreng te kunnen geven. Toen ging ik nadenken: wat vind ik nu echt leuk om te doen?

Tijdens mijn studie vond ik IT en security altijd erg leuk, dus ben ik opzoek gegaan naar vacatures die daar meer op aansloten. Ik besloot ‘ja’ te zeggen tegen de functie als IT-auditor bij Grant Thornton. Ik was enthousiast over de verhalen van de IT-auditor die ik had gesproken, maar wist nog steeds niet erg veel van wat hij nou echt deed. Dat ging ik nadat ik in dienst kwam in de praktijk ervaren.

Toen ik eenmaal begon, bleek dat IT-auditors ook veel samenwerken met accountants, waar ik al helemaal niets vanaf wist, net zomin als van finance. Dat heb ik allemaal nog moeten leren nadat ik al was gestart als IT-auditor.

Ondertussen ben ik ruim vijf jaar in dienst, mag ik leidinggeven en heb ik de kans gekregen om een andere interesse te volgen. Ik werk momenteel ongeveer de helft van mijn tijd als IT-auditor, de andere helft van mijn tijd werk ik als data analist. Dat wisselt elkaar lekker af, want het piekpunt voor IT-audit ligt in het tweede half jaar terwijl dat voor data-analyse de eerste helft van het jaar is. Afhankelijk van waar het werk ligt, ben ik daar aan het werk. 

Lieke-Rosa:

"Het is heel erg leuk om te merken dat je zo snel vooruitgaat."

Hoe zien jouw werkdagen eruit?

Omdat ik twee functies combineer, ligt het eraan waar die die dag mee bezig ben. Als Data analist exporteer ik de data van onze klanten, transformeer ik deze in het juiste format en lees ik deze in in onze SLQ-omgeving. In SLQ voer ik analyses uit van de data, waarna ik de resultaten visualiseer in Power BI. De accountants kunnen vervolgens onze resultaten gebruiken om afwijkende of risicovolle transacties te vinden.

Binnen Grant Thornton werk ik aan twee verschillende typen IT-audits, enerzijds het ondersteunen van de accountant (IT-audit voor de jaarrekeningcontrole). De accountant wil de jaarrekening van een onderneming controleren, maar heeft zelf niet genoeg kennis van IT om de IT-omgeving te beoordelen en in kaart te brengen. Daar helpen we hen dan bij.

Anderzijds leveren we Third party assurance. Sommige organisaties besteden een deel van hun IT-omgeving uit aan een serviceprovider. Bijvoorbeeld, bedrijf X besteedt de hosting van zijn IT-omgeving uit aan bedrijf Y. Stel dat een accountant bedrijf X komt controleren, dan wil de accountant weten waar de data staat opgeslagen en of er kwetsbaarheden zijn waardoor iemand de data kan inzien of aanpassen. Bedrijf X zegt: “onze data staat bij bedrijf Y, ga daar maar controleren”. Bedrijf Y kan honderden klanten hebben en heeft natuurlijk geen zin in 100 accountantscontroles per jaar.

Bedrijf Y kan in dit geval een IT-auditor langs laten komen die een Third party assurance uitvoert. Er wordt dan in een rapport vastgelegd hoe zij hun IT hebben geregeld: zijn de relevante controles opgesteld en geïmplementeerd? Wordt er elke dag een back-up gemaakt? Wanneer krijgt iemand bepaalde rechten? Et cetera. Dit rapport kan vervolgens worden overhandigd aan de accountant bij de accountantscontrole van bedrijf X. Vervolgens hoeft deze accountant niet meer bij bedrijf Y langs om daar zelf een controle uit te voeren. Die Third party assurance rapporten geven wij als Grant Thornton dus af.

De afdeling Business Risk Services, waar ik als IT-auditor onder val, werkt dus samen met heel veel verschillende collega’s. Al deze collega’s zitten ook op andere vestigingen. Het is goed om ook eens op andere kantoren te werken. Onze maandelijkse teammeeting is dan ook elke maand op een andere locatie. Zo zien we alle collega’s waar we voor en mee werken. 

Waar ben je trots op als je terugblikt op de afgelopen vijf jaar bij Grant Thornton

Binnen mijn werk als IT-auditor ben ik echt trots op de mooie opdrachten waar ik aan mag werken. Laatst kreeg ik de kans om voor een nieuwe klant een hele opdracht volledige zelf te managen. De opdracht is binnengekomen bij mijn leidinggevende, maar omdat ik veel ervaring heb met cryptopartijen mocht ik deze opdracht managen. Deze cryptopartij was erop gebrand om de eerste cryptopartij in Nederland te zijn met een ISAE-verklaring. Grant Thornton mag zo’n ISAE-verklaring afgeven.

Het gaat hierbij om een Assurance verklaring over de ingerichte controles door de klant. De vraag van de klant aan ons als externe auditor was om een verklaring af te geven over deze controles. Zo krijgen de klanten van deze klant inzicht krijgen in hoe de dienst verleend wordt en kunnen zij bepalen of deze voldoet aan hun eisen. De klant was enorm gedreven en heel enthousiast. Ik heb voor dit project, naast mijn kennis over IT-audits, ook mijn skills op het gebied van planning, stakeholdermanagement en klantrelaties onderhouden kunnen inzetten.

Uiteindelijk was deze klant zo tevreden dat we zijn uitgenodigd een borrel bij hen op kantoor om te vieren dat het project succesvol was afgerond.

Verder vind ik het heel erg leuk en goed dat ons team zo is gegroeid. Toen ik begon hadden we 10 mensen in het team, dat zijn er nu 20! Toen ik in dienst kwam was ik ook de enige vrouw. Dat is nu niet meer zo, maar we zijn wel in de minderheid. Dat vind ik soms wel jammer. Het is helemaal niet zo dat je als vrouw anders behandeld wordt, maar toch zou wat balans fijn zijn. Ik ben ondertussen ook veel betrokken bij recruitment en ik merk ook dat het erg lastig kan zijn om vrouwelijke sollicitanten te vinden, ook al doen we er erg ons best voor.

Hoe ervaar je de sfeer?

Open. De partners en managers in ons teamzijn ontzettend aardig en denken altijd met je mee. Mijn leidinggevende heeft me vanaf het eerste moment inspraak gegeven. Ook al was ik starter, er werd echt naar me geluisterd. Als je een goed idee hebt, wordt er iets mee gedaan. Ook als je zelf iets wilt, is er ruimte om dit te bespreken en waar te maken.

Zelf zie ik twee verschillende groeivlakken: persoonlijke en inhoudelijke ontwikkeling. Zelf heb ik een tijd geleden aangegeven dat het me leuk leek om nieuwe collega’s te begeleiden. Zo kan ik stappen maken in mijn persoonlijke ontwikkeling. Die kans heb ik gekregen. Ik geef nu leiding aan twee collega’s. Dat vraagt om hele andere skills dan wanneer ik puur en alleen bezig ben met mij inhoudelijke werk.

Toen ik twee jaar voor Grant Thornton werkte heb ik aangegeven dat ik naast IT-audit ook data-analyse wil doen. Ik miste het pure logische nadenken wat ik zo leuk vond in mijn studie. Data-analyse leek me een leuke nieuwe uitdaging. Op deze manier kon ik mijn analytische vaardigheden toepassen en verder ontwikkelen. Dan begin je weer bijna op nul met het vakinhoudelijke deel van je werk. Het betekent ook direct meer ruimte voor inhoudelijke ontwikkeling.

Mijn ervaring is dat er meer ruimte voor persoonlijke ontwikkeling is binnen Grant Thornton dan bij een big four-kantoor. Hier wordt echt gekeken naar wat jij kan én wat je leuk vindt. Wisselingen van team zijn mogelijk als jouw passie toch ergens anders ligt. Er wordt altijd meegedacht, ook over kansen buiten jouw eigen serviceline. De combinatie van IT-audit en data-analyse, dus wat ik nu doe binnen Grant Thornton, zou bij een groter kantoor erg lastig te maken zijn.

Wat voor ideeën heb jij nog voor de organisatie of voor je eigen carrière?

Ik wil anderen ondersteunen in hun groei, net zoals mijn eigen leidinggevende dat bij mij heeft gedaan. Ik wil een manager zijn bij wie alles bespreekbaar is, ook als het niet goed gaat, zodat nieuwe collega’s zichzelf kunnen ontwikkelen, met achter hen mijzelf als een stabiele factor.

Ik ben recentelijk ook begonnen met het managen van grote IT-audit opdrachten. Dat wil ik nog meer doen zodat ik nog meer kan leren. Ook valt er nog veel te leren op het gebied van data-analyse. Ik vind de combinatie tussen IT-audit en data-analyse heel fijn en erg leuk.

Ik zie nog veel kansen voor mijzelf binnen Grant Thornton. Afgelopen jaar heb ik de cursus vrouwelijk leiderschap gedaan. Daarin leer je welk soort leiderschap bij jou past, welke kwaliteiten je al in huis hebt en hoe je jezelf kunt positioneren en zichtbaar kunt maken.

Voor de hele organisatie is het goed dat er oog is en blijft voor diversiteit en inclusie, al heeft dat wel tijd nodig. Het zou mooi zijn om voor iedereen binnen Grant Thornton een passend rolmodel te hebben. Wellicht dat ik ooit een rolmodel kan worden voor andere jongere collega’s. Ooit moeten we toch ook binnen ons team een vrouwelijke partner krijgen, om te laten zien dat dat gewoon kan. 

Werken bij Grant Thornton

Wie werkt bij Grant Thornton ontwikkelt zich razendsnel. Door persoonlijke begeleiding, opleidingen en een gevarieerd klantenpakket helpen we je de vaardigheden te ontwikkelen die je nodig hebt om te groeien. Ben je benieuwd geworden naar onze functies?

Bekijk de vacatures