In een wereld waar duurzaamheid steeds meer centraal staat, is het essentieel voor mkb-ondernemers om hun bedrijfsvoering aan te passen aan de eisen van de toekomst.
Ken ik mijn risico’s? Neem ik de juiste maatregelen? Ben ik effectief daarin, ook met IT-tools? Als u met dergelijke vragen worstelt, kunnen wij u helpen met onze reeks van business risk diensten.
Welke cyberdreigingen zijn relevant voor mijn organisatie? Heb ik de goede voorzorgsmaatregelen genomen om mijn data te beschermen? Realistisch vragen! Wij helpen die te beantwoorden.
Hoe kunt u op verantwoorde wijze risico’s beheersen indien sprake is van integriteitinbreuken of bedrijfsfraude? De Forensic & integrity services specialisten van Grant Thornton helpen.
Het bepalen van de juiste waarde van jouw onderneming is cruciaal bij belangrijke beslissingen zoals fusies, overnames, aandeelhouderswisselingen of juridische geschillen. Een onjuiste waardering kan leiden tot financiële verliezen, ongunstige deals of juridische complicaties. Dit kan de stabiliteit en groei van jouw bedrijf ernstig beïnvloeden.
Met onze expertise en datagedreven aanpak zorgen we ervoor dat jouw organisatie toekomstbestendig is en met vertrouwen strategische beslissingen kan nemen.
Als ondernemer wil je er zeker van zijn dat je jaarrekening volledig en betrouwbaar is. Dit is niet alleen belangrijk voor compliance, maar versterkt ook het vertrouwen van investeerders, klanten en andere stakeholders.
Financiële verslaglegging volgens IFRS is ingewikkeld. Inmiddels kennen steeds meer internationale ondernemingen de regels. Hoe past u ze echter concreet toe?
Hoe kan ik gebruikmaken van de innovatiebox? Kan ik die steeds terugkerende belastingaangiftes uitbesteden? Wat kost het als ik morgen wegval? Hoe regel ik mijn oudedagvoorziening? Voldoe ik wel aan alle nieuwe regelgeving? Zal ik NOW3 aanvragen? Allemaal goede vragen. Wij helpen met de antwoorden.
Als ik die interessante Head of sales in Frankrijk wil aannemen, hoe zit dat dan fiscaal? Welke vennootschap kan het beste een overname doen? Hoeveel scheelt het, als ik al onze belastingaanslagen wereldwijd bij één partij neerleg? Voor wie kan ik gebruikmaken van de 30%-regeling? En hoe? De boete van ‘niet melden’ 830.000 euro? Wat moet ik precies wél melden bij grensoverschrijdende fiscale constructies? Goede vragen. Wij beantwoorden er dagelijks honderden wereldwijd. Scherp en met aandacht voor uw situatie. In welk land dan ook.
Als ondernemer heeft u te maken met btw-wetgeving, zowel als u nationaal als internationaal onderneemt. Die wetgeving is vaak complex. Een juiste toepassing en optimale benutting van de mogelijkheden van de btw-wetgeving vraagt specialistische kennis. Kennis die wij u kunnen bieden.
Ons internationale netwerk van douanespecialisten wijst u op de mogelijkheden die de douanewetgeving kan bieden. Dat bespaart u heel wat kosten en moeite.
Gaat u met uw organisatie risicovolle projecten aan? De overheid stelt financiële middelen beschikbaar, door middel van het stimuleringsbeleid, voor ondernemers. De subsidieadviseurs van Grant Thornton adviseren en assisteren u graag bij uw subsidieaanvraag.
Weet u wat uw belangrijkste fiscale risico’s zijn? En weet u hoe u deze risico’s identificeert en beheerst? Heeft u voldoende tijd om u te focussen op de fiscale zaken die ertoe doen?
Transfer pricing (interne verrekenprijzen) raakt de meeste multinationale bedrijven. Voldoet uw organisatie aan de transfer pricing-documentatieverplichtingen?
In deze veranderende wereld wordt het steeds belangrijker om niet alleen naar de financiële prikkels te kijken, maar ook naar de impact op het milieu. Multinationale ondernemingen moeten hun belastingstrategie herzien, in lijn met het ESG-gedachtegoed.
In de afgelopen jaren heeft de blockchain zichzelf bewezen om veranderingen teweeg te brengen in de financiële sector. Deze opkomende industrie heeft de noodzaak om aan regelgeving te voldoen, vergroot. In dit dynamische landschap passen onze specialisten zich hierop aan en geven zij voorrang aan de naleving en toezicht van de steeds veranderende regelgeving.
Van algemene voorwaarden tot juridische strategie, het moet waterdicht in elkaar zitten. Dat geeft zekerheid en dus rust en ruimte voor groei. Wij denken pro-actief en pragmatisch met u mee. We kijken vooruit en zetten graag dat stapje extra.
Welke verplichtingen heb je bij een zieke werknemer? Hoe pak je een reorganisatie aan? Als ondernemer wil je duidelijke antwoorden en praktische oplossingen voor jouw arbeidsrechtelijke vragen.
Duurzaamheid is meer dan een buzzword - het vormt de kern van onze juridische begeleiding naar duurzaam succes. Van het opstellen van duurzame contracten, integreren van duurzaam HR-beleid en ESG-Due Diligence binnen onze M&A praktijk tot het adviseren over ESG en andere (nationale en internationale) wetgeving: Wij denken graag pragmatisch en proactief met u mee.
Bouw- en vastgoedondernemers bevinden zich in een lastige markt. Reorganisaties, teruglopende marges en zorgen over het op peil houden van de portefeuille zijn...
De ontwikkelingen met betrekking tot digitalisering, met zowel bedreigingen als kansen, gaan snel. Het is de vraag welke rol de commissaris daarin speelt of...
Familiebedrijven nemen een unieke positie in, in Nederland en wereldwijd. Ze worden gezien als een (stabiele) motor van de economie. Dit kenmerkt zich onder...
Aan het hoofd staan van een familiebedrijf is een flinke opgave. Het brengt veel verschillende verantwoordelijkheden met zich mee. Hoe is het eigendom geregeld? Wie heeft welk belang in het bedrijf? Zijn er familieleden die u liever niet aan het roer ziet staan van de onderneming?
Duurzaamheid gaat verder dan alleen het behalen van (milieu)doelen, het anticiperen op klimaatrisico’s en het inspelen op kansen. Duurzaamheid is breder en bij uitstek een onderwerp dat bij familiebedrijven past.
Ook voor u als dga komt het moment waarop u serieus aandacht moet besteden aan bedrijfsopvolging. Het is geen wonder dat bedrijfsopvolging binnen het familiebedrijf bijzonder complex is.
Het onderwerp 'vermogen' binnen familiebedrijven is een belangrijk maar complex onderwerp, dat vele aspecten omvat. Goed plannen en goede afspraken maken voor de continuïteit van het aanwezige vermogen is dus cruciaal.
Dagelijkse bezigheden (ook in het bedrijf) maken het vaak moeilijk om prioriteit te geven aan échte reflectie. Even uit de day-to-day business stappen om kritisch na te denken over wat u als eigenaar wilt bereiken
De Nederlandse Maritieme cluster is actief op alle continenten. En de gehele transport & logistieksector groeit. Vraagt u zich weleens af welke logistieke...
Hoe blijft u aan de wereldtop in de maritieme sector? Nederland moet het hebben van innovatie. Onze kennis brengt de maritieme cluster aan de wereldtop.
WKR
Handige rekentool voor juiste toepassing WKR en vrije ruimte
Weet je als werkgever niet precies welke kosten vallen in de vrije ruimte van de Werkkostenregeling of heb je moeite met het juist toepassen en de vastlegging daarvan? De WKR-specialisten van Grant Thornton hebben een handige tool ontwikkeld zodat je vergoedingen en verstrekkingen juist rubriceert. Met deze rekentool maak je eenvoudig een indicatieve berekening van de forfaitaire ruimte binnen de WKR. Hoe zit dit ook alweer en wat doet de tool voor jou?
Onderwerpen
Whitepaper Werkkostenregeling: WKR in 2025
De Werkkostenregeling (WKR) maakt het mogelijk om - onder voorwaarden belastingvrije vergoedingen aan jouw werknemers te doen. De WKR beschrijft drie zaken:
Welk deel van jouw loonkosten belast is,
Welk deel vrijgesteld is,
Welk deel kan worden toegewezen aan de 'vrije ruimte'
Wat kan de WKR betekenen voor jouw werknemers, of voor jou als directeur-grootaandeelhouder? Dit leggen uit we in onze whitepaper.
Met deze rekenmodule kan een berekening worden gemaakt van de forfaitaire ruimte binnen de werkkostenregeling. Voor werkgevers is het van belang om de administratie op een duidelijke wijze in te richten. Deze rekenmodule is te gebruiken voor 2020, 2021, 2022, 2023, 2024 en 2025.
Via de werkkostenregeling kunnen werkgevers vergoedingen geven aan werknemers zonder dat hierover loonheffingen betaald moeten worden. Hiervoor moet de werkgever binnen de zogenaamde vrije ruimte blijven, een percentage van de loonsom.
Wat is de fiscale loonsom WKR?
Alle beloningen die je normaal belast met heffingen vallen onder de fiscale loonsom, dus ook: bonussen, vakantietoeslagen, eindejaarsuitkering, et cetera. De onbelaste vergoedingen vallen niet onder de fiscale loonsom in de WKR.
Aandachtspunten forfaitaire ruimte
De forfaitaire ruimte bedraagt een percentage van de fiscale loonsom:
voor 2024: over de eerste 400.000 euro 1,92% en over het meerdere 1,18%
voor 2025: over de eerste 400.000 euro 2% en over het meerdere 1,18%
Er zijn een aantal kostenposten die je op nihil kan waarderen.
Er zijn een aantal zogenaamde gerichte vrijstellingen en nihilwaarderingen die je buiten het forfait onbelast mag vergoeden of verstrekken. Overschrijd je het algemeen forfait, dan ben je als werkgever een eindheffing van 80 procent verschuldigd over het bedrag van de overschrijding.
Wat doet de rekentool voor jou?
De rekentool benoemt per categorie de aangewezen kostensoorten en wijst jou in de vrije ruimte zelfs zo veel mogelijk voorbeelden van vergoedingen aan die hierin thuishoren of in mogen. Jouw (grootboek)administratie blijft wel de basis. Hieruit moet duidelijk blijken hoe je dit op het moment van betalen of verstrekken heeft gekwalificeerd ofwel heeft ‘aangewezen’. Je mag dat niet achteraf wijzigen, tenzij u een duidelijke vergissing heeft gemaakt. Voor jou als werkgever is het van belang om de administratie zo duidelijk mogelijk in te richten en een duidelijke verantwoording van de personeelskosten te hebben.
Met deze rekentool maak je de berekening van de vrije ruimte op basis van uw fiscale loonsom en heb je direct inzicht in een mogelijke overschrijding van de vrije ruimte waardoor je wellicht eindheffing moet afdragen.
Daarnaast biedt de rekentool jou natuurlijk een duidelijk overzicht dat je kan downloaden om na afloop van het jaar, als verantwoording van de WKR, aan jouw administratie toe te voegen.
Heb je interesse in een masterclass WKR ?
In de masterclass WKR leer je alle ins en outs van de werkkostenregeling, volgens de meest recente rechtspraak. En krijg je tips om de WKR optimaal in te richten en te benutten. Dit leer je onder andere door het uitwerken van casussen.
Heeft u interesse in een WKR in-house training?
Als u interesse heeft in een in-house training, vul dan het formulier in. Eén van onze loonheffingenspecialisten neemt daarna contact met u.
Op 14 april 2025 maakten Nederland en Duitsland nieuwe afspraken rondom het thuiswerken in het belastingverdrag. Heb je grenswerknemers in dienst, of werk je zelf als grenswerker regelmatig thuis? Dan is het belangrijk om te weten wat deze wijziging voor jou betekent.