Het belang van een datagedreven organisatie

Een organisatie is datagedreven wanneer data-analyse een belangrijke rol speelt in haar besluitvorming en strategie. Om succesvol te zijn in deze datagedreven wereld, is het belangrijk dat organisaties zich aanpassen aan deze veranderende realiteit.

Strategieën om meer datagedreven te worden

Een van de manieren om data gedreven te worden, is door de strategie van de organisatie aan te passen op data-analyse. Dit doet u door het opzetten van een afdeling of team dat verantwoordelijk is voor het verzamelen, analyseren en interpreteren van data.

Een andere manier om meer data gedreven te worden, is door het stellen van heldere doelstellingen en Key Performance Indicators (KPI's) die gericht zijn op data. Deze KPI's helpen bij het meten van de prestaties van de organisatie en het identificeren van knelpunten en verbeterpunten. Deze informatie gebruikt u vervolgens t om beslissingen te nemen en verbeteringen door te voeren in de organisatie.

 

Grafiek datagedreven organisatie model

Creëer een cultuur van datagedreven besluitvorming

Het is ook belangrijk om de cultuur van de organisatie aan te passen aan een datagedreven benadering. Dit doet u  door het aanmoedigen van data-analyse en het gebruik van data bij het nemen van beslissingen. Hierdoor krijgen medewerkers de kans om hun vaardigheden te ontwikkelen. Daarnaast maakt deze werkwijze data een integraal onderdeel van hoe de organisatie werkt.

Data moet ‘top of mind’ zijn bij alle medewerkers als er beslissingen worden genomen. U ondersteunt het onderbuikgevoel van u en uw werknemers  door objectieve onderbouwing van data-analyse. U zorgt hiervoor door niet alleen het management in deze beslissingen mee te nemen maar de gehele (operationele) keten.. Het opleiden en trainen van alle medewerkers is heel belangrijk om dit te laten slagen.