WKR

Fiscaal vriendelijk aflossen van de studieschuld via de werkkostenregeling (WKR)?

John Boer
Door:
Fiscaal vriendelijk aflossen van de studieschuld via de werkkostenregeling (WKR)?
Steeds vaker krijgen werknemers via hun werkgever de mogelijkheid om hun studieschuld fiscaal voordelig af te lossen. Staatssecretaris Van Oostenbruggen beantwoordt hierover Kamervragen naar aanleiding van het bericht ‘Werkgevers lokken jonge werknemer met studieschuldregeling’.
Onderwerpen

Werkgevers zetten deze regeling – het aflossen van studieschulden op een fiscaal vriendelijke manier – steeds vaker in om, met name jonge werknemers aan te trekken. Volgens de staatssecretaris van Financiën zal een dergelijke arbeidsvoorwaarde een werkgever aantrekkelijker maken op de arbeidsmarkt. Werknemers hebben de mogelijkheid om eerder hun studieschuld af te lossen als dat op een fiscaal voordelige manier kan. Een lagere schuldschuld maakt dat starters meer kans hebben een hypotheek te kunnen afsluiten voor het kopen van een eigen woning. Het staat werkgevers en werknemers vrij om zelf afspraken te maken over de vormgeving van het salaris. Ook kunnen zij kiezen voor een eventuele uitruil daarvan voor fiscaal vrije vergoedingen via een cafetariaregeling.

De totale studieschuld is sinds 2015 meer dan verdubbeld

De totale studieschuld van Nederlandse studenten is sinds 2015 meer dan verdubbeld. In 2024 had ongeveer de helft van de studenten een schuld van € 20.000 of meer. Het aflossen van de studieschuld is primair de verantwoordelijkheid van de oud-student. Toch kan een fiscaal vriendelijke regeling via de werkgever hen hierbij ondersteunen.

De Werkkostenregeling (WKR)

Met de werkkostenregeling (WKR) kan de werkgever zelf bepalen wat hij onbelast aan de werknemers vergoedt, verstrekt of beschikbaar stelt. Denk bijvoorbeeld aan cadeaubonnen, sportabonnementen, kerstpakketten of bonussen. Tot een bedrag van 2.400 euro per persoon per jaar valt dit binnen de zogeheten vrije ruimte, zoals vastgesteld door de Belastingdienst. 

Meer informatie over de WKR

De WKR kent op dit moment geen gerichte vrijstelling voor het aflossen van studieschulden. Een nieuwe gerichte vrijstelling hiervoor zou kunnen voorkomen dat door deze regeling de vrije ruimte wordt overschreden en eindheffing verschuldigd is.

Als er een nieuwe gerichte vrijstelling komt, zal die waarschijnlijk ‘budgetneutraal’ worden ingevoerd. Dat betekent dat er een verlaging van de vrije ruimte zal plaatsvinden. Tegelijkertijd zou een verlaging van de vrije ruimte ervoor zorgen dat werkgevers die een dergelijke gerichte vrijstelling niet toepassen minder mogelijkheden hebben om andere zaken onbelast te vergoeden, verstrekken of ter beschikking te stellen aan de werknemers. Kleine(re) werkgevers hebben daarbij het nadeel dat zij bij een regeling voor aflossen van studieschuld via de vrije ruimte een beperkte loonsom hebben en daarmee minder vrije ruimte hebben in de WKR.

Onderzoek naar nieuwe gerichte vrijstelling voor studieschuldaflossing

Volgens de staatssecretaris past een nieuwe gerichte vrijstelling voor het aflossen van studieschulden niet binnen de huidige doelstelling van de WKR. De bestaande gerichte vrijstellingen zijn bedoeld voor vergoedingen en verstrekkingen met een zakelijk karakter. Alleen de vrije ruimte is bedoeld voor het naar eigen inzicht inzetten van onbelaste vergoedingen of verstrekkingen door de werkgever. En is dus geschikt voor onbelaste vergoedingen voor aflossingen van studieschulden.

Op vragen van de CDA-Kamerleden Inge van Dijk  en Harmen Krul antwoordde de staatssecretaris van Financiën dat voor de zomer van 2025 duidelijkheid komt of – en op welke manier – werkgevers fiscaal gestimuleerd kunnen worden om werknemers voordelig hun studieschulden te laten aflossen.

Bij de, op dit moment, lopende evaluatie van de werkkostenregeling wordt dit onderwerp ook meegenomen. Het evaluatierapport wordt voor het zomerreces naar de Tweede Kamer gestuurd. Het evaluatierapport van de werkkostenregeling moet duidelijk maken of de WKR eventueel wordt uitgebreid naar andere beleidsdoelen.

Wil je meer weten?

Neem dan contact op met een van onze experts. Zij helpen je graag verder. 

Neem contact op

Bron: Antwoorden op Kamervragen over lokken jonge werknemers met studieschuldregeling, nr. 2025-0000150678, Ministerie van Financiën, 11 juni 2025