eHerkenning

eHerkenning nu voor buitenlandse bedrijven zonder KVK

Robert-Jan Brethouwer
Door:
eRecognition (eHerkenning) for foreign companies
Sinds 1 januari 2022 mogen in Nederland gevestigde ondernemers en buitenlandse ondernemers met een Nederlandse vestiging (ingeschreven bij de Kamer van Koophandel (KvK)), niet langer gebruikmaken van het oude ondernemersportaal van de Belastingdienst voor hun btw-aangifte. Zij moeten nu hun btw-aangifte doen via een nieuwe methode: eHerkenning op Mijn Belastingdienst Zakelijk.
Onderwerpen

Blijf op de hoogte!

Wij geven u graag nieuwe (internationale) inzichten op het gebied van financiën, bedrijfsvoering, strategie, governance, risk, compliance en meer.

Voorheen hadden buitenlandse ondernemingen zonder Nederlandse vestiging geen toegang tot eHerkenning en gebruikten ze nog het oude portaal voor hun btw-aangifte, het doorgeven van bankrekeninggegevens en het indienen van suppletieaangiften omzetbelasting.

Sluiting ondernemersportaal en overstap naar Mijn Belastingdienst Zakelijk

Op 1 juli 2024 sluit het oude ondernemersportaal definitief. Ook eindigt op die datum de toegang tot de beveiligde sectie op de website van de Belastingdienst voor ondernemers buiten de EU, die aangifte doen voor het EU-btw éénloketsysteem (OSS). Dit betekent dat buitenlandse ondernemers zonder Nederlandse vestiging op tijd moeten overstappen naar Mijn Belastingdienst Zakelijk. Daarnaast zijn ze verplicht om in te loggen met eHerkenning niveau 3. De inloggegevens van het oude portaal zijn vanaf 1 juli 2024 niet langer geldig op Mijn Belastingdienst Zakelijk.

eHerkenning toegankelijk voor Niet-KVK-geregistreerde bedrijven en organisaties

Sinds 29 januari 2024 is eHerkenning ook beschikbaar voor buitenlandse ondernemingen die niet bij de KvK zijn geregistreerd, zodat zij kunnen inloggen op Mijn Belastingdienst Zakelijk. eHerkenning nu ook toegankelijk voor:

  • Rechtsvormen die niet verplicht zijn zich in te schrijven bij de KvK: eenmanszaken, maatschappen, verenigingen met beperkte rechtsbevoegdheid, en kerkgenootschappen.
  • Rechtsvormen die zich niet kunnen inschrijven bij de KvK: samenwerkingsovereenkomsten, Europese vennootschappen (Societas European), Europees economisch samenwerkingsverbanden, buitenlandse rechtsvormen, fiscale eenheden voor de btw, en fondsen voor gemene rekening.
  • Fiscale eenheden zullen naar verwachting begin maart 2024 eHerkenning kunnen aanvragen voor de btw. Meer informatie hierover volgt nog.
  • Fiscale dienstverleners zonder KvK-nummer die namens een cliënt met eHerkenning willen inloggen.

Hulp bij aanvragen eHerkenning

Uiteraard staan wij klaar om u te ondersteunen bij deze overgang of andere gerelateerde vragen, zoals het aanvragen van eHerkenning of het verkrijgen van een ketenmachtiging voor (I)OSS-registratie of het indienen van de btw-aangifte.

Neem contact met ons op